Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιερά Σύνοδος: Ανοικτές μόνο για κατ' ιδίαν προσευχή οι εκκλησίες

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σήμερα 16 Μαρτίου να αποφάσισε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ΄ιδίαν προσευχή.

Την απόφαση να αναστείλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί , έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συνήλθε εκτάκτως, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την στάση της απέναντι στο θέμα του κορονοϊού COVID19.
Επίσης η Σύνοδος ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο στενό οικογενειακό κύκλο εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν.
Οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς όπως και τα μνημόσυνα μόνο επί του τάφου.
Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας να μείνουν στο σπίτι τους.
Στο πρώτο μέρος της κοινής συνεδρίασης της ΔΙΣ με τους μητροπολίτες της Αττικής, σύμφωνα με το orthodoxia.info.gr μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Λοιμοξιωλόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η συζήτηση μεταξύ των αρχιερέων ήταν έντονη.
Οι κυρίαρχες τάσσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των ιεραρχών ήταν δυο. Κύριοι εκφραστές της μιας πλευράς ήταν  οι μητροπολίτες Μεσσηνίας, Πειραιώς, Καισαριανής και Νέας Σμύρνης κι από την άλλη οι μητροπολίτες Νέας Ιωνίας, Νέας Κρήνης και Παροναξίας.
Οι μεν υποστήριζαν πως αν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Κυβέρνηση και όχι από την Εκκλησία χρησιμοποιώντας μάλιστα το επιχείρημα πως εάν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίσει να κλείσει μόνη της τους ναούς της , οι αντίστοιχοι ναοί των Παλαιοημερολογιτών θα μείνουν ανοικτοί όπως επίσης και οι προτεσταντικές συνάξεις.
Να λάβει οριζόντια μέτρα για όλους, ζήτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ενώ ο μητροπολίτης Καισαριανής υποστήριξε πως δεν γίνεται να πετάνε το μπαλάκι στην Εκκλησία.
Οι δε, αντέτειναν πως εάν η Εκκλησία δώσει από μόνη της στην Πολιτεία την δυνατότητα να κλείνει ναούς κατά το δοκούν, τότε δημιουργείται ένα προηγούμενο το οποίο ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.
Στην ουσία οι περισσότεροι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων αλλά η κύρια διαφωνία ήταν στον τρόπο.
Αυτό δε στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι ήταν πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι ναοί να λειτουργούν τις Κυριακές και στην εορτή του Ευαγγελισμού.

πηγή: ant1news.gr 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια