Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: «Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»

Για απροκάλυπτη προσπάθεια δωροδοκίας της τοπικής κοινωνίας στο νότιο Ρέθυμνο, με σκοπό να ολοκληρώσει το επενδυτικό της σχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταγγέλλουν τη ΔΕΗ οι
κάτοικοι της περιοχής.
Με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η θυγατρική της εταιρεία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει 8 ανεμογεννήτριες στην περιοχή Κοπρινό Ρεθύμνου, υπόσχεται ευθέως παχυλή χρηματοδότηση και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε τρεις τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που μέχρι σήμερα τάσσονται ενάντια στο έργο, αρκεί να δεχτούν να αλλάξουν τη στάση τους και να προστεθούν και νέες ανεμογεννήτριες.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, ο λόγος που προχωρά η ΔΕΗ σε αυτή την κίνηση είναι επειδή οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από την εκ του νόμου προβλεπόμενη από τους οικισμούς (195 μέτρα αντί για 500), ενώ οι τρεις νέες που επιθυμεί να τοποθετήσει θα είναι ακόμα πιο κοντά, κυριολεκτικά πάνω από τα σπίτια του χωριού Αρδακτος.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν έχει άλλη επιλογή από τα... ανταλλάγματα. Στο έγγραφο με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, που απευθύνεται προς τον τοπικό Δήμο Αγίου Βασιλείου, αναφέρεται επί λέξει: «Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για την πρόθεση της εταιρείας μας να προβεί στην χορήγηση δωρεάς ύψους εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000 €) ετησίως για πέντε (5) χρόνια προς τους πολιτιστικούς συλλόγους “Αρχοντικά” Αρδάκτου, “Αγιος Νικόλαος” Βάτου και “Το Κουτρουλιανό” Ακτούντα, στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών για τα χωριά Αρδακτος, Βάτος και Ακτούντα του Δήμου σας, που γειτνιάζουν με το αιολικό μας πάρκο ισχύος 9,99 MW στη θέση Κοπρινό Ρεθύμνου».
Το έγγραφο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», με το οποίο υπόσχεται παχυλή χρηματοδότηση και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε τρεις τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που μέχρι σήμερα τάσσονται ενάντια στο έργο
Μάλιστα για να μην αφεθεί καμία αμφιβολία για τη διασύνδεση της δωρεάς με την απόσπαση έγκρισης των κατοίκων για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών, η εταιρεία αναφέρει πως «Η καταβολή του ποσού για το πρώτο έτος δύναται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ηλέκτριση των τριών ανεμογεννητριών που υπολείπονται να εγκατασταθούν για να ολοκληρωθεί το αιολικό πάρκο».
Συνολικά, το ποσόν που προτίθεται με βάση το έγγραφο να δαπανήσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είναι 350.000 ευρώ στην πενταετία, ποσόν ιλιγγιώδες για το μέγεθος των χωριών της περιοχής (ο Αρδακτος έχει 35 μόνιμους κατοίκους, τα Αχτούντα 50 και ο Βάτος μόλις... 10). Με αυτά τα δεδομένα οι κάτοικοι κάνουν ευθέως λόγο για προσπάθεια εξαγοράς τους.

«Παζάρι»

«Κοιτάνε μέσω αυτής της δωροδοκίας να βάλουν ακόμα τρεις ανεμογεννήτριες, ακόμα πιο κοντά στον οικισμό παρόλο που και οι ήδη υπάρχουσες είναι στη μισή από την προβλεπόμενη απόσταση. Λέμε ξεκάθαρα όχι στη χορηγία της εταιρείας και η στάση μας δεν αλλάζει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Νικολιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αρχοντικά» του χωριού Αρδακτος που έχει και τη μικρότερη απόσταση από το επίμαχο σημείο.
«Είναι καθαρή προσπάθεια να μας εξαγοράσουν. Εκαναν τεράστιο λάθος όσοι παραχώρησαν εκτάσεις για να εγκατασταθούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες. Ο τόπος μας δεν μπορεί να εξαγοραστεί με κανένα ποσόν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Παπαδάκης, πρόεδρος του συλλόγου «Το Κουτρουλιανό» από τα Ακτούντα.
«Πρόκειται για παζάρι και με το παζάρι αυτό, όπως το κάνουν, εμείς δεν συμφωνούμε. Κανονικά θα έπρεπε να μας δίνουν ανταποδοτικά γι’ αυτές που έχουν ήδη μπει γιατί το χωριό έχει ήδη πληγεί», λέει ο Γιώργος Μελαμπιανάκης από τον Σύλλογο «Αγιος Νικόλαος» του Βάτου.
Ξεκάθαρα αρνητικός είναι και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, προς τον οποίο απευθύνεται το επίμαχο έγγραφο: «Εφόσον οι κάτοικοι είναι αρνητικοί και εφόσον, όπως φαίνεται, δεν τηρούνται τα όρια του νόμου, ο δήμος και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να έχω διαφορετική άποψη», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».
Γιάννης Ταταράκης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε και στη διοίκηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία διευκρινίζει πως η παροχή αντισταθμιστικών προς τις τοπικές κοινότητες εντάσσεται στην πάγια τακτική της εταιρείας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. Σε ερώτησή μας για το αν οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται εντός των ορίων που ορίζει η νομοθεσία, η απάντηση που λάβαμε είναι πως «το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και λειτουργεί ήδη νόμιμα».
Μάριος Διονέλλης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια