Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιος ήταν ο Ηλίας Ξανθάκης

Στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, στην Πετρούπολη, αποχαιρέτησαν την Τρίτη τον Ηλία Ξανθάκη, Υποστράτηγο ε.α, φίλοι και συγγενείς. Ποιος ήταν ο 59χρονος αξιωματικός της
ΕΛ.ΑΣ; Διαβάστε το βιογραφικό του:
Γεννήθηκε την 15-10-1961 στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία την 17-5-1983 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε κατά τα έτη 2016-2019 Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομία. Αποστρατεύτηκε την 18-4-2019 με  το βαθμό του Υποστρατήγου.

 Όντας ειδικευμένος αστυνομικός με ανεπτυγμένες  δεξιότητες ηγεσίας και διαχείρισης καθώς και με  σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων,  υπηρέτησε ως εξειδικευμένος Αξιωματικός:

-        στη διερεύνηση υποθέσεων σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής,
                                                                                     
-        σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας  του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

-        Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφοριών/Τμήματος  Ερευνών κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 , στο Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών,

-        Επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος  στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

-        Καθηγητής στο Τμήμα Προχωρημένης Κατάρτισης  & Επιμόρφωσης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.),

-        Καθηγητής στη Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Αστυνομική Ακαδημία                                 της Ελληνικής Αστυνομίας,

-        Σύμβουλος επί θεμάτων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (Μ.Ε.Α.)  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόσπαση στο Υπουργείο Εξωτερικών,(Βρυξέλλες Βέλγιο),

-        Προϊστάμενος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Διεθνών Αποστολών της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Επίσης, συμμετείχε και εκπαιδεύτηκε σε προγράμματα:

-        Εκπαίδευσης για μελλοντικούς ηγέτες της ΕΕ, στον τομέα  εφαρμογής του νόμου στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL)-  (Βουδαπέστη, Ουγγαρία)
-        Αξιολόγησης Κινδύνου / Εκτίμηση Απειλής  & Διαχείριση Πληροφοριών
-        Υπηρεσίας  Ασφαλείας Ην. Βασιλείου – Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου / Ειδικός Κλάδος  (Αθήνα, Ελλάδα)
-        Στρατηγικής Ανάλυσης από τη Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ( Αθήνα, Ελλάδα)
-        Επιχειρησιακής Ανάλυσης EUROPOL / SC7 Analysis (Αθήνα, Ελλάδα)
-        Εντολών, ελέγχου, επικοινωνίας και ολοκλήρωσης –Διαχειριστικής  Εποπτείας Συστήματος, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Ασφάλειας - Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»  (Αθήνα, Ελλάδα) 
-        Ασφάλειας Εγκαταστάσεων Ζωτικής Σημασίας -Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας / Πρόγραμμα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας,  (Αλμπουρκέρκη , Νέο Μεξικό, Η.Π.Α.)
-        Εκπαίδευση στη  “Διαχείριση ΧΒΡΠ υλικών’’- Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας  / Πρόγραμμα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας (Αθήνα, Ελλάδα)
-        Παρουσιάσεις Δεξιοτήτων & Διερευνητική Συνέντευξη  -Τεχνικές (Μάθημα Εκπαιδευτών) και Μάθημα τεχνικών χειρισμού πρακτόρων  στη Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου / Ειδικός Κλάδος (Λονδίνο, Ην. Βασίλειο)
-        Διαχείριση Πληροφοριών  στη Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου / Ειδικός Κλάδος, (Λονδίνο, Ην. Βασίλειο)
-        Εθνικών Οικονομικών  Ερευνών για την Τρομοκρατία στη Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου / Ειδικός Κλάδος
-        Διαχείρισης  Πληροφοριών για τρομοκρατία  & Οργανωμένο Έγκλημα στη Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου / Ειδικός Κλάδος (Λονδίνο, Ην. Βασίλειο)
-        Ερευνών για την τρομοκρατία και διαχείριση σκηνής βομβιστικού επεισοδίου-New Scotland Yard / Κλάδος Αντιτρομοκρατίας (Λονδίνο, Ην. Βασίλειο)                                            


Παράλληλα, συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις, διαλέξεις και ασκήσεις σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, όπως:

·       Εθνικός αντιπρόσωπος στη μόνιμη επιτροπή για την επιχειρησιακή συνεργασία για την εσωτερική ασφάλεια (COSI) και την πρώην επιτροπή του άρθρου 36 (ή "CATS") στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΔΕΥ.

·       Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EUROPOL.

·       Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SELEC.

·       Επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπείας σε διάφορες διμερείς ή / και πολυμερείς συνεδριάσεις (διεθνείς οργανισμοί και οργανισμοί) και διαπραγματεύσεις σε θέματα και αρμοδιότητες επιβολής του νόμου.

·       Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Αστυνομίας και Τελωνειακής Συνεργασίας «Capitan Andreevo», Βουλγαρία.
·       Πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής επιχειρησιακής συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια (COSI), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου το 2014.

·        Εθνικός εμπειρογνώμονας σε θέματα PNR.

·       Εθνικό σημείο επαφής για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας για την Ελλάδα στις δομές του Συμβουλίου της ΕΕ, Βρυξέλλες.


·       Μέλος των Ειδικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2008 (SISBOG), παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους Αγώνες στον τομέα της συλλογής και αξιολόγησης της ασφάλειας πληροφοριών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ερευνών, καθώς και της σχετικής ειδικής τεχνολογίας.

·       Διευθυντής Προγράμματος του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών για την εκπόνηση της Ανάλυσης Πληροφοριών και Αξιολόγησης Κινδύνου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

·       Συντονιστής της ομάδας του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών για την εκπόνηση αξιολόγησης κινδύνου αξιωματούχων, καθώς και της Επιχειρησιακής Κοινής Ομάδας για την εκπόνηση του Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

·       Συντονιστής της Ομάδας Εξωτερικών Λειτουργών Συνδέσμων (21 Χώρες και 3 Οργανισμοί) του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Τρομοκρατία, Σοβαρό& Οργανωμένο Έγκλημα και Διαχείριση Πληροφοριών).

·       Συμμετοχή, ως στέλεχος, στο Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Salt Lake City 2002.

·       Στέλεχος του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών / Νέας Αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000.

·       Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση της Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εμπορία και χρήση προδρόμων ουσιών εκρηκτικών υλών.

·       Λέκτορας / εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας σε εθνικά και διεθνή φόρουμ, συνέδρια κ.λπ., για θέματα αντιτρομοκρατίας, αστυνομικών πληροφοριών, αξιολόγησης κινδύνου και εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ.

·       Καθηγητής  Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για τον χειρισμό κρίσιμων περιστατικών ασφαλείας.


Ομιλούσε την  αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια