Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος” Σε αυτήν τη μάχη, εμείς οι πολίτες γράφουμε ιστορία με πράξεις και συμπεριφορές

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, που αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά πρόσωπα αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, με τον επιστημονικά τεκμηριωμένο
και συγκροτημένο λόγο του αλλά και με τη δύναμη της προσωπικότητάς του, συγκίνησε την Ελλάδα όταν “λύγισε” κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών.
“Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται σύνορα, δεν σέβεται ηλικίες αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν”, τόνισε αφυπνίζοντας όλες και όλους μας για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουμε να λάβουμε.
Το καίριο ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσιόδρας ήταν “Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου;” και συνέχισε τον λόγο του με τα εξής συγκλονιστικά λόγια “Η απάντηση είναι όλους. Αλλά αυτό με έναν τέτοιο ταχύτατα διαδιδόμενο ιό είναι αδύνατον. Μου έγραψε κάποιος γνωστός μου, πολύ σοβαρός επιστήμονας, από τους παγκόσμια καταξιωμένους ανθρώπους, πως κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας. Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες. Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους αλλά κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς”.
Πόσο αντιφατική εικόνα στ’ αλήθεια…
Ο επιστήμονας, από τη μία πλευρά που βιώνει στην πράξη τη μάχη της ιατρικής επιστήμης για να σωθεί η ανθρώπινη ζωή και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής, συγκινείται και από την άλλη πλευρά απερίσκεπτοι συμπολίτες, με απάθεια, αδιαφορία ή εγωκεντρισμό, αψηφούν μέτρα που προσπαθούμε εμείς οι υπόλοιποι να εφαρμόσουμε προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωη και αξία.
Powered by wordads.co
Seen ad many times
Not relevant
Offensive
Covers content
Broken
REPORT THIS AD
Από το “πάμε παραλία” του περασμένου Σαββάτου φτάσαμε στο “πάμε στο χωριό και το νησί” αυτό το Σάββατο και πάρα τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας να μείνουν στα σπίτια τους όσοι αψήφησαν τα μέτρα και πήγαν στην επαρχία, το ερώτημα είναι “δεν θα βγουν να πάνε στο σούπερ μάρκετ; Στον φούρνο; Μία βόλτα στη φύση;”. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο όλοι όσοι φύγανε να μείνουν στο σπίτι και να μην έρθουν σε επαφή με κατοίκους του χωριού ή του νησιού, με τον κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες και σε μέρη όπου δεν υπάρχει επαρκής ιατρική στελέχωση ούτε οι ίδιες δυνατότητες με τις μεγάλες πόλεις για αντιμετώπιση των έκτακτων και βαρέων περιστατικών. Γιατί όμως είναι απολύτως αναγκαίο να ακούσουμε με προσοχή και να εφαρμόσουμε όλα όσα η επιστημονική κοινότητα μας ζητά να εφαρμοστούν προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας; Για να μη φτάσει ποτέ η ιατρική κοινότητα στο τραγικό σημείο να πρέπει να «επιλέξει» ποια ανθρώπινη ζωή θα σώσει, σε ποιον ασθενή οφείλει να δώσει «προτεραιότητα», ποιο άτομο θα διασωληνώσει και ποιο όχι….Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία, δεν είναι οι άνθρωποι στατιστική και οι γιατροί έχουν ταχθεί στο να προσπαθήσουν να σώσουν όλες τις ζωές. Σε αυτήν τη σκληρή μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έχουμε τουλάχιστον το ηθικό χρέος να είμαστε δίπλα τους με τρόπο ουσιαστικό που σημαίνει πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης που έχουν ανακοινωθεί.
Ελπίζω σε αυτό τον πόλεμο, όχι μόνον κατά του ιού αλλά και κατά του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας, να βγούμε νικητές!
Θα κρατήσω ολοκληρώνοντας το αποψινό μου κείμενο τις εξαιρετικά σημαντικές επισημάνσεις του κυρίου Τσιόδρα:
“Ολοι είμαστε πολύτιμοι. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται. Ούτε υπολογίζεται σε αξία από κανέναν”.
“Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος”, τόνισε επίσης και θα ήθελα να προσθέσω ότι σε αυτήν τη μάχη εμείς οι πολίτες γράφουμε ιστορία με τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια