Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανδριανός Γκουρμπάτσης: Επιλεκτική χρήση από την Ηγεσία ΠΣ του μέτρου της διαθεσιμότητας στο πυροσβεστικό προσωπικό

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα σήμερα στο bloko.gr το παρακάτω δημοσίευμα:
<<Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από την Τετάρτη 4/3 κάτοικος του Χαλκειούς και εν ενεργεία
Πυροσβέστης της Π.Υ. Χίου, έπειτα από αναφορά της Αστυνομίας για τα μπλόκα στο χωριό την περασμένη Κυριακή.
Έπειτα από εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου, η Τροχαία προχώρησε σε αναφορά για παρακώλυση συγκοινωνίας με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί το όνομά του μέσα σε αυτή και να διαταχθεί η διαθεσιμότητά του από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» αναμένεται να ακολουθήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό>>.
            Είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως το γεγονός, ότι για πρώτη φορά η Ηγεσία του ΠΣ επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ευαισθησία καθώς και υπέρμετρη σπουδή και προσήλωση στη νομιμότητα προκειμένου να εφαρμοστούν διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και ειδικότερα το προληπτικό μέτρο της αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας σε βάρος πυροσβέστη της ΠΥ Χίου για ενδεχόμενη αξιόποινη συμπεριφορά για την οποία δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη όχι in personan. Και τούτο γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε στο παρελθόν από την Ηγεσία του ΠΣ παρόμοια ευαισθησία και αντανακλαστικά για την επιβολή του ως άνω μέτρου της διαθεσιμότητας, γενόμενη έτσι επιλεκτική χρήση του ανάλογα ποιον αφορά, αφού για παράδειγμα δεν έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο ούτε είχε διαταχθεί ΕΔΕ, ως όφειλε η τότε Ηγεσία για τους φερόμενους ως υπόπτους για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τα 102 αθώα ανθρώπινα θύματα εν ενεργεία ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς ΠΣ. Αντιθέτως και σε Αρχηγό προάχθηκε ο τότε Υπαρχηγός ΠΣ, αλλά περαιτέρω όσοι από αυτούς τους αξιωματικούς δεν αποστρατεύτηκαν  κατά τις τακτικές κρίσεις έτους 2019 και 2020 προάχθηκαν σε επόμενο βαθμό και μάλιστα ανωτάτου αξιωματικού, επιβραβευόμενοι έτσι από την ίδια ως άνω Ηγεσία για τα ιδιαιτέρως σοβαρά εγκληματικά λάθη και παραλείψεις τους, όπως αναλυτικά  περιγράφονται στη σχετική Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Επίσης δεν εφαρμόστηκε το ίδιο ως άνω πειθαρχικό μέτρο της διαθεσιμότητας και για όσους αξιωματικούς έχουν παραπεμφθεί στο ΜΟΔ Αθηνών για κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση για τον τραγικό θάνατο του Αρχιπυροσβέστη Μάντζιου Ματθαίου την 12/9/2014 σε πυρκαγιά στο Παλαιό Φάληρο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
            Επειδή λοιπόν η νυν Ηγεσία ΠΣ, για την οποία μπορεί να επικαλεσθεί κάποιος ότι δεν είχε διαχειριστεί τις ανωτέρω πειθαρχικές και ποινικές περιπτώσεις, εκτός βέβαια από την προαγωγή τους κατά τις κρίσεις έτους 2020, θα αναμένουμε με μεγάλη αγωνία και υπομονή να δούμε, εάν θα εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο της αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας, όπως για τον προαναφερόμενο πυροσβέστη της ΠΥ Χίου και για όσους αξιωματικούς ΠΣ (ανώτερους ή ανώτατους) θα κληθούν προσεχώς από τον Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν πλέον ως κατηγορούμενοι για συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα – πρωτόγνωρη υπόθεση στην ιστορία του ΠΣ από ιδρύσεώς του - για την εθνική τραγωδία στο Μάτι που έλαβε χώρα την 23 Ιουλίου 2018 με τα 102 αθώα ανθρώπινα θύματα. Γιατί τότε μόνον δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί η Ηγεσία ΠΣ για επιλεκτική χρήση εφαρμογής του πειθαρχικού μέτρου της αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας ανάλογα με το βαθμό που φέρει ο πειθαρχικά ή ποινικά διωκόμενος και πρωτίστως αν είναι αρεστός στην Ηγεσία του Σώματος.

                                                      Ανδριανός Γκουρμπάτσης

                                       Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια