Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νίκος Μπαλούρδος: Η σύσταση Συνοριοφυλακής θα "απελευθερώσει" την αστυνομία

Πολλά χρόνια πριν, ξεκινώντας την συνδικαλιστική μου πορεία είχα γράψει ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ. , το οποίο είχε αναδημοσιευτεί από το μοναδικό τότε site με θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος

(bloko.gr) και αναφερόταν στην ανάγκη σύστασης της Ελληνικής Συνοριοφυλακής και την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων. Περιττό να πω για τις αντιδράσεις , την χλεύη και την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρόταση μου , από το σύνολο των αναγνωστών του άρθρου. Μέχρι και ανώτατοι αξιωματικοί είχαν χαρακτηρίσει "τρελή" την πρόταση μου ( η πληροφορία προέρχεται από έμπιστο άτομο που έτυχε να είναι παρών μπροστά σε συζήτηση τότε υψηλόβαθμων αξιωματικών).

Μετά από 18 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις συνοριοφυλάκων , η Ελλάδα αποφασίζει την πρόσληψη νέων ατόμων για την φύλαξη των συνόρων ΑΛΛΑ και την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των παράνομα εισερχομένων στην ελληνική επικράτεια μεταναστών. Σήμερα μιλάμε και για την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των παράτυπων μεταναστών , όχι μόνο για την φύλαξη των συνόρων μια παράμετρο εξίσου σημαντική - αν όχι σημαντικότερη. Μετά από μία πενταετία γενικότερης απαξίωσης -μέχρι και κατάργησης - των Υπηρεσιών της συνοριακής φύλαξης και δίωξης παράνομης μετανάστευσης , οι προσλήψεις νέων συνοριακών φυλάκων μοιάζει να είναι η αρχή της επαναλειτουργίας αυτών των Υπηρεσιών, κάτι σαφώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος όπως το μεταναστευτικό -προσφυγικό.

Προσωπική μου εκτίμηση, χωρίς να εκφράζει απόψεις της Ομοσπονδίας των Συνοριοφυλάκων για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία , είναι ότι ο κος Υπουργός θα πρέπει να σταθεί με γενναιότητα και να κάνει το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την σύσταση και δημιουργία ανεξάρτητης από την ΕΛ.ΑΣ. Συνοριοφυλακής. Το πως θα συσταθεί ένα τέτοιο Σώμα σαφώς δεν θα το πω εγώ!! Έχουν περάσει από τον Κλάδο Αλλοδαπών ικανότατοι αξιωματικοί , που είτε βρίσκονται στην ενέργεια είτε έχουν αποστρατευτεί, όπως επίσης και πολιτικοί οι οποίοι έχουν παραστάσεις από κράτη τα οποία εμπιστεύονται την φύλαξη των συνόρων τους σε συνοριοφύλακες.

Το να προσλάβεις μόνο συνοριοφύλακες , χωρίς να τους εντάξεις σε δική τους Υπηρεσιακή δομή καταρχήν είναι ΑΔΙΚΟ για τους ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς των σχολών οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα , μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους καθώς ο αριθμός των ΣΦ θα λογίζεται ως αριθμός αστυνομικών της κατά τόπους ΑΔ και θα περιοριστούν αισθητά -αν όχι ολοκληρωτικά -οι θέσεις για μετάθεση στην επαρχία των αστυνομικών. Στο σημείο αυτό όποιος είναι τυπολάτρης και δεν γνωρίζει από την πραγματική αστυνομία , θα πει ότι οι ΣΦ θα προσληφθούν για συγκεκριμένη αποστολή, δεν θα λογίζονται ως αστυνομικό προσωπικό και δεν θα ασκούν αστυνομικά καθήκοντα. Αυτό το προσυπογράφω για ένα διάστημα θα ισχύσει και μετά και οι ΣΦ θα ασκούν καθήκοντα αστυνόμευσης και οι αστυφύλακες καθήκοντα διαχείρισης μεταναστών αποδιοργανώνοντας το σύνολο των Υπηρεσιών.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η σύσταση Συνοριοφυλακής θα "απελευθερώσει" την αστυνομία μιας και θα απαλλαγεί από αλλότρια καθήκοντα όπως οι διοικητικές, η φύλαξη στα κέντρα κράτησης ,οι μεταγωγές - που αν ισχύσουν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα είναι πολλές και χρονοβόρες μιας και θα είναι εξωτερικό , ο συνωστισμός υπηκόων τρίτων χωρών στα κρατητήρια αστυνομικών Υπηρεσιών, κ.α και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Υγ1. Η Ευρωπαική Συνοριοφυλακή ή ο frontex ή ο οποιοσδήποτε Φορέας από το εξωτερικό δεν θα λύσει όλα μας τα προβλήματα! Μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι ακρίτες της Ε.Ε. στα ανατολικά και με ιδιαίτερα κακούς γείτονες.

Υγ2. Η εικόνα του ΜΑΤατζη που βάζει την ασπίδα του για να προστατέψει τα σύνορα της Χώρας είναι πολύ ωραία κ δείχνει την αγνή αγάπη του προς την Πατρίδα, πλην όμως "ψυχρά" τελείως δεν είναι δουλειά του η προστασία των συνόρων! Aυτο είναι δουλειά του συνοριοφυλακα!!!

Υγ3. Οι Υπηρεσίες συνοριακης φύλαξης άντεξαν την κρίσιμη στιγμή - με την σημαντικοτατη ενισχυτική δύναμη κ των άλλων αστυνομικών Υπηρεσιών , μόλις εκτονωθεί η κατάσταση στα σύνορα ελπίζω να αντέξουν κ τα ΤΔΛ (εγω έτσι θα τα λέω όσα χρόνια κ αν περάσουν) γιατί θα έχουν μεγάλο όγκο δουλειάς κ εξίσου κρίσιμη αποστολή να φέρουν εις πέρας!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια