Σχετικά με την "Κλειστή Δομή Μαλακάσας" - καταγγελία Υπαστυνόμου


Δημοσιεύουμε καταγγελία Υπαστυνόμου προς την Ένωση Ευβοίας και την ΠΟΑΣΥ: Προ μίας εβδομάδας διατάχθηκα να μεταβώ με την τετραμελή ομάδα μου, στην περιοχή της Μαλακάσας
Αττικής, με αυθημερόν μετάβαση, προκειμένου να εκτελέσω υπηρεσία φύλαξης παράνομων μεταναστών, στην "Κλειστή Δομή" που δημιουργείται εκεί εντός του παλαιού στρατοπέδου.
   Φτάνοντας,  διαπίστωσα ότι έχει κατασκευαστεί  πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές, ηλεκτροδοτούμενος από μία γεννήτρια,  και μια υποτυπώδη περίφραξη με ελάχιστο τσιμέντο στο έδαφος που την καθιστά εύθραυστη και ευάλωτη σε περίπτωση μαζικής ενέργειας απόδρασης. Εντός αυτού, διέμεναν τότε, περίπου 300 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτοί πρόκειται να επαναπροωθηθούν και ως εκ τούτου "θεωρούνται κρατούμενοι". Η Δομή ανήκει στην Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής και η φύλαξή της έχει ανατεθεί σε δέκα έως δώδεκα  Αστυνομικούς ανά βάρδια. Έξι έως οκτώ άτομα  εξ αυτών διατίθενται καθημερινά από διάφορα Α.Τ της Βορειοανατολικής  Αττικής, ενώ ενισχύονται από μία τετραμελής ΟΠΚΕ προερχόμενη από την Στερεά Ελλάδα (Αλιβέρι, Άμφισσα, Λαμία, Βοιωτία ), εργαζόμαστε με κυλιόμενο ωράριο, δηλαδή σε καθημερινή βάση περίπου 12 έως 14 ώρες συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μετάβασης, άνευ ημερήσιας ανάπαυσης.  Καθημερινά εδώ μεταφέρονται κι άλλοι αλλοδαποί. Σήμερα  κρατούνται περίπου 1270 άτομα, ενώ απ' ότι πληροφορήθηκα τις επόμενες ημέρες θα δεχθεί περίπου πέντε με έξι χιλιάδες άτομα ακόμη.  Δηλαδή τώρα, καλείται ένας Αστυνομικός να φυλάξει 127 κρατούμενους μέσα σε ένα χωράφι. Τα μεγέθη είναι δυσανάλογα και όσοι εκτελούμε υπηρεσία εκεί, ήτοι 40 Αστυνομικοί σε ημερήσια βάση (10 ανά βάρδια), νομοτελειακά δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Συχνά ξεσπούν μικροσυμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών, οι οποίες εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε γενικευμένη σύρραξη, ως όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σίδερα που στηρίζουν τις σκηνές ή σανίδες με καρφιά από τις παλέτες που υπάρχουν ως δάπεδα.  Ουδείς εξ ημών γνωρίζει το πότε και το γιατί θα συμβεί αυτό. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί, υπό αυτές τις συνθήκες, να διαφυλαχθεί ουδείς εξ αυτών και να κατασταλεί τίποτα.  
     Μείζων πρόβλημα αποτελεί και το θέμα της υγείας μας, αλλά και της υγείας των κρατουμένων. Εγώ και οι συνάδελφοί μου, είδαμε αλλοδαπούς τυλιγμένους στις κουβέρτες με υψηλό πυρετό να κάνουν εμετό πάνω στα συρματοπλέγματα ή στο έδαφος. Δηλαδή εκεί που την επόμενη ημέρα κάποιος Αστυνομικός ή κάποιος συγκρατούμενός τους θα βρεθεί και θα έρθει σε επαφή.
   Θεωρώ ότι κανένας ειδικός δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι φορείς του ιού COVID-19. Ουδείς μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μολυνθούμε και θα μολύνουμε κι άλλους συνανθρώπους μας. Πιθανόν εμείς από την επαρχία, να μεταφέρουμε τον θανατηφόρο ιό στο Αλιβέρι, στην Κάρυστο, στην Άμφισσα ή στην Λαμία, περιοχές που δεν έχουμε κρούσματα. Κι όλα αυτά ενώ έχει εφαρμοστεί το μέτρο της "απαγόρευσης της κυκλοφορίας" για τον κίνδυνο διασποράς. Κωμικοτραγικό.  
  Κύριοι συνάδελφοι. Ο θεσμικός σας ρόλος προτάσσει να κατανοήσετε ΑΜΕΣΑ το μέγεθος του προβλήματος και να σταθείτε δίπλα μας. Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε τον χώρο αυτό. Να δείτε την προχειρότητα που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι σ' αυτό το εγχείρημα.  'Όπως έπραξαν και οι συνδικαλιστές της Βορείου Ελλάδος για την "Κλειστή Δομή" που έχει δημιουργηθεί στο Κλειδί Σερρών. Αποκόμισαν τα συμπεράσματά τους, έβγαλαν σχετική ανακοίνωση και επιλυθήκαν ήδη κάποια προβλήματα.  Το να διατυμπανίζετε ότι για σας προέχει ο συνάδελφος δεν αρκεί, πρέπει να το αποδεικνύετε.   «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»...