Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το “για τα λεφτά τα κάνεις όλα” δεν μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Οι Ευρωπαίοι ήρθαν, είδαν, συμπαραστάθηκαν, υποσχέθηκαν 700 εκατομμύρια βοήθεια και έφυγαν! Η επίσκεψη στον Έβρο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, εκτός από το συμβολισμό της
“στήριξης” την οποία όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε.
Να τα πάρουμε από την αρχή.

Πρώτα απ΄ όλα τα 700 εκατομμύρια. Δεν φθάνουν ούτε …”για ζήτω”! Αν ισχύουν όλα αυτά που ανακοινώνονται για 60 πολεμικά πλοία που πλέουν χωρίς σταματημό στο Αιγαίο, αν υπολογίσουμε τα υπόλοιπα έξοδα των ΕΔ κι όχι μόνο, τα λεφτά αυτά δεν πρόκειται να μας ανακουφίσουν. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Θα δεχτεί η Ελλάδα τη συμφωνία “λεφτά για πρόσφυγες και μετανάστες”; Αυτός είναι ο στόχος της χώρας; Δεν λέμε ότι έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια μας και δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο κόσμο;
Πως δεν θα δεχτούμε άλλο κόσμο όταν ουδείς από τους Ευρωπαίους δεν λέει κουβέντα για το πως θα υποχρεωθεί η Τουρκία να πειθαρχήσει; Η Τουρκία που έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να διαχειριστεί το ζήτημα προσφύγων και μεταναστών. Που έχει πάρει δις από την ΕΕ. Που την έχουν αφήσει ανενόχλητη να κάνει εισβολή στη Συρία.
Τα δύσκολα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μπροστά μας. Ο Έβρος που πάντα φυλάσσονταν, φυλάσσεται και θα συνεχίσει να φυλάσσεται ήταν μια κρίση που αντιμετωπίστηκε με τις απαραίτητες “παρεμβάσεις” για να αντιμετωπιστεί η ιδιόμορφη απειλή. Στο Αιγαίο όλοι παραδεχόμαστε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και δεν θα λυθεί με χρήματα.
Κανένας από τους Ευρωπαίους δεν θέλει πραγματικά να βοηθήσει την Ελλάδα. Αν το ήθελαν θα το ΄χαν κάνει καιρό τώρα και χωρίς να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Θα μπορούσαν να αποφασίσουν την αποστολή μιας ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο; Θα μπορούσαν. Αλλά δεν θέλουν.
Το ερώτημα είναι αν εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα χορέψουμε στο ρυθμό του γνωστού λαϊκού άσματος “για τα λεφτά τα κάνεις όλα”.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια