Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κρίση των αξιών - του Κων/νου Τζέκη

Κείμενο τού Κωνσταντίνου Τζέκη: Ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει, την περίοδο, αυτή μια ομολογούμενα δύσκολη κρίση, που συνταράσσει την καθημερινότητα και το μέλλον  της
μάζας. Αυτό, γιατί, η κρίση έχει σχέση με την υγεία του πληθυσμού, σχεδόν ολόκληρου του κόσμου. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που απειλεί  να ξεκληρίσει ολόκληρες πόλεις και να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την οικονομία, αλλά και τη συνοχή ενός λαού ή όλων των λαών.
Η πρώτη εύκολη διαπίστωση είναι ότι τα συστήματα υγείας δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή. Είχαν επαναπαυθεί στη σύγχρονη τεχνολογία των μηχανημάτων, που με μαγνητικές και αξονικές μπορούσαν να διαγνώσουν σχεδόν κάθε ασθένεια που επισκέπτονταν τους οργανισμούς. Από  την άλλη τα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς εξασφάλιζαν στα συστήματα υγείας μια αξιόλογη προσφορά.
Μέχρι τώρα, μέχρι χθες. Έφτασε ένας αόρατος  ιός, ένας από τους υπάρχοντες και γνωστούς ιούς στην ανθρωπότητα, να αναγκάσει τα συστήματα υγείας προηγμένων λαών να υποκλιθούν στην παντοδυναμία του.  
Η στρατηγική του αξεπέραστη. Χτυπά ξαφνικά, μεταδίδεται πανεύκολα, διαλύει τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού, που ατυχώς τον φιλοξενεί και δημιουργεί την εντύπωση ενός ανίκητου ιού, ο οποίος θα ξεκουραστεί μόνο αν αποκτήσει ανοσία από την προσβολή του η ανθρωπότητα.
Εκτός από την ευκολία της μετάδοσής του φαίνεται, να ενεργεί πανέξυπνα, αφού δεν αντιμάχεται νέους και υγιείς ανθρώπους, απλά τους χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιασθεί και να μεταδοθεί σε ευαίσθητα και εξασθενημένα άτομα.
Σαφώς η στρατηγική του θα ήταν ανάξια λόγου αν τα συστήματα υγείας δεν έμοιαζαν με τον ελέφαντα που ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει τα λιοντάρια, αδυνατεί να εκδιώξει τις μύγες. Ουσιαστικά φτιάξαμε μια επιστήμη για τις μεγάλες ασθένειες και λησμονήσαμε τους ιούς όπως αυτόν που μας ταλαιπωρεί ή τον ιό της γρίπης ή ενός απλού κρυολογήματος.
Οι αρμόδιοι ανέλαβαν να αντισταθούν στην επέλαση του ιού και να πείσουν τον λαό, τον κάθε λαό της γης, να εφαρμόσει απλές μεθόδους υγιεινής και προστασίας, αλλά αδυνατούν να πείσουν τις μάζες, αφού δυσκολεύονται να περάσουν μηνύματα προς αυτές. Έτσι η προτροπή "μείνετε στο σπίτι" δεν φαίνεται να βρίσκει υπάκουους πολίτες ή τουλάχιστον όλους, γιατί οι μάζες δεν πιστεύουν στις Κυβερνήσεις τους ή κουράστηκαν να διαπιστώνουν ότι αυτές διαψεύδονται από τα γεγονότα. Προδόθηκαν πάμπολλες φορές και πλέον μοιάζουν με τον σύζυγο που απατήθηκε κατ' επανάληψη.
Οι πλατφόρμες μετάδοσης των ειδήσεων και των πληροφοριών, όπως τα ΜΜΕ δεν γίνονται πλέον πιστευτές αφού σε κρίσιμες στιγμές φαίνεται να μην βρίσκονταν στη θέση τους ή να απουσιάζουν από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η χρησιμοποίηση επώνυμων και πιστευτών ανθρώπων που θα μπορούσαν να πείσουν τον λαό, απουσιάζουν ενώ χρησιμοποιούνται ειδικοί για τους οποίους η κοινωνία  κρατά μάλλον επιφυλακτική στάση.
Οι αντιμαχόμενες ομάδες είναι πανίσχυρες, όπως η εκκλησία που παρά τους νεκρούς, τους ασθενείς, τους κινδύνους οικονομικής εξαθλίωσης, δυσκολεύθηκε να δώσει αποφασιστικές λύσεις, μένοντας  σε έναν υπερβατικό και θρησκευτικό λόγο.
Με την διαπίστωση των οικονομικών προβλημάτων, σχεδόν στις συζητήσεις, ξεχάσθηκε ο κύριος στόχος και οι  περισσότεροι αν όχι όλοι, ασχολούνται με τα ποσά, που θα εισπράξουν από το κράτος, ουσιαστικά από τους άλλους, που σιωπηλοί δεν αντιδρούν, φυλακισμένοι στην ορφάνια του διαμερίσματός τους, που το βλέπουν σαν φυλακή με σιδερόβεργες στα παράθυρα.
Όταν με το καλό περάσει αυτή η μπόρα θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, η Κυβέρνηση, η Εκκλησία, η Επιστήμη, η Ακαδημία, η  απούσα ελίτ της χώρας, ώστε να εντοπισθούν οι λόγοι ανυπακοής, οι αιτίες και οι αδυναμίες αυτής της κρίσης και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά του πολίτη που πείθεται  μόνο με απαγορεύσεις και με την απειλή του αστυνομικού να επιβάλει πρόστιμα.
Ένας σοφός είχε γράψει " Δημοκρατία είναι η θεωρία που θέλει τους ανθρώπους να ξέρουν τι θέλουν και να τους αξίζει να το πάθουν"
 Λέτε να έχει δίκιο;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια