Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα μυστήρια της προσάραξης στην Τζια

Ανησυχία στο αρχηγείο του Λιμενικού και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προκάλεσε η προσάραξη πλοίου με παράνομους μετανάστες έξω από το λιμάνι της Τζιας, τα ξημερώματα της
Δευτέρας. Πρόκειται για ένα παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο ηλικίας 52 ετών, στο οποίο επέβαιναν 190 παράνομοι μετανάστες. Ερευνάται εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή εάν σηματοδοτεί αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας, με μεταφορά παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα όχι με μικρές βάρκες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά με μεγαλύτερα καράβια χωρητικότητας εκατοντάδων ατόμων και με ικανότητα να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις στη θάλασσα.
Η ανησυχία των ελληνικών αρχών επιτείνεται από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση αξιωματικών του αρχηγείου του Λιμενικού, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον ακόμα δύο παροπλισμένα πλοία πρόκειται να αποπλεύσουν από τα παράλια της Τουρκίας μεταφέροντας μεγάλο αριθμό μεταναστών. 
Το παλιό δεξαμενόπλοιο προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιας τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Ολοι οι επιβάτες, 123 άνδρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά, βγήκαν μόνοι τους στην ακτή και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις ενός παλιού ξενοδοχείου που ανήκει στον δήμο. Για να συνδράμουν στην έρευνα, πέντε στελέχη από το Λιμεναρχείο Λαυρίου μεταφέρθηκαν την ίδια ημέρα με ελικόπτερο Super Puma στο νησί, ενώ κατά τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν έγιναν ενέργειες και για τον περιορισμό πιθανής ρύπανσης λόγω διαρροής καυσίμου.
Το δεξαμενόπλοιο ήταν παροπλισμένο. Δεν είχε γραμμένο όνομα σε εμφανές σημείο στην πρύμνη ή στην πλώρη του, δεν έφερε σημαία εθνικότητας, ενώ δεν είχε άγκυρα για την περίπτωση που χρειαζόταν να δέσει σε κάποιο λιμάνι. Από κάποια ευρήματα στο εσωτερικό του (ένα σωσίβιο και κάποια έγγραφα στη γέφυρα) διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα παλιό δεξαμενόπλοιο που είχε κατασκευαστεί το 1968 και ταξίδευε υπό τουρκική σημαία και όνομα «Dorduncu».
Σύμφωνα με πληροφορίες καταχωρισμένες στη διεθνή βάση δεδομένων equasis.org, ανήκε μέχρι το 2010 σε τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη (IdilDIL Petrol Urunleri Sanayi). Το τελευταίο στίγμα του κατεγράφη στο λιμάνι του Αλί Αγά κοντά στη Σμύρνη τον Απρίλιο του 2019, όπως προκύπτει από πληροφορίες στην ιστοσελίδα marinetraffic.com.
Από το Τσανάκαλε
Οι αλλοδαποί επιβάτες του δεξαμενόπλοιου είπαν στα στελέχη του Λιμενικού ότι είχαν πληρώσει στο δουλεμπορικό κύκλωμα 5.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ιταλία και, μάλιστα, υπέδειξαν τρία άτομα μεταξύ των επιβαινόντων ως το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου. Είπαν ακόμα ότι επιβιβάστηκαν στο πλοίο στην περιοχή του Τσανάκαλε, το οποίο βρίσκεται βορειότερα, στα στενά των Δαρδανελλίων. Τα στελέχη του Λιμενικού πιθανολογούν ότι το «Dorduncu» απέπλευσε από το λιμάνι του Αλί Αγά, όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων, και ταξίδεψε βορειότερα, στο Τσανάκαλε, όπου έγινε η επιβίβαση των παράνομων μεταναστών.
Στη συνέχεια, κινήθηκε νοτιοδυτικά με κατεύθυνση πιθανόν προς Ιταλία, ωστόσο λόγω κακοκαιρίας ή της απειρίας των χειριστών του παρεξέκλινε της πορείας του και βρέθηκε στην Τζια. Τα στελέχη του Λιμενικού εκφράζουν την εκτίμηση ότι το δεξαμενόπλοιο κινήθηκε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων υπό την ανοχή, εάν όχι τη συνδρομή, της ακτοφυλακής της γειτονικής χώρας, σενάριο που μοιάζει να ενισχύεται από σχετικές αναφορές των αλλοδαπών επιβατών του. Κατάφερε να διασχίσει το Αιγαίο έχοντας απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης (Automatic Identification System - AIS) και δίχως να εντοπιστεί από τα περιπολικά σκάφη ή τα ραντάρ του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.
Υπό τον φόβο η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου να μην αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά να σηματοδοτεί μια στροφή στις μεθόδους διακίνησης παράνομων μεταναστών, τόσο το Λιμενικό όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ γίνονται προσπάθειες να πυκνώσουν οι πτήσεις εναέριας επιτήρησης με μέσα του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex.
«Να απελαθούν»
Αδυναμία να ανταποκριθεί στο βάρος της διαχείρισης των 190 παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στο νησί δήλωσε από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή της Τζιας, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας κάτοικοι του νησιού με την αρωγή της δημάρχου Ειρήνης Βελισσαροπούλου έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό. Σε αυτή τόνισαν ότι το νησί δεν διαθέτει υποδομές για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απέλασή τους. «Στον Εβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τη χώρα απελαύνονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο;» γράφουν μεταξύ άλλων. Με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας οι 190 αλλοδαποί βρίσκονται σε καθεστώς 14ήμερης καραντίνας, στις εγκαταστάσεις του παλιού δημοτικού ξενοδοχείου, ενώ σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί πρόκειται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα κατόπιν σύμβασης που υπεγράφη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ακτοπλοϊκή εταιρεία.


Γιάννης Σουλιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια