Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διαφορές Συμπτωμάτων Κορονοιου απο Γρίπη , Κρυολογημα

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα της λοίμωξης από Κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2)
από την γρίπη, την ιγμορίτιδα, το κοινό κρυολόγημα και την
αλλεργία.
Η λοίμωξη από τον κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019στην πόλη Wuhan της Κίνας. Από τότε, χιλιάδες περιστατικά COVID-19 έχουν αναφερθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει τη συγκεκριμένη νόσο πανδημία. Η επέλαση της νόσου είναι πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας. Μάλιστα, συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία πολλοί συμπολίτες μας εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ιγμορίτιδας,κοινού κρυολογήματος ή εποχιακής αλλεργίας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου σε πολλές περιπτώσεις να αποφευχθεί ο άσκοπος πανικός, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποια συμπτωματολογία εμφανίζεται κάθε μία από αυτές τις νόσους καθώς και πώς μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε.
Εικόνα κορονοιου ΚΙΑCOVID-19
Η νόσος COVID-19 οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος κορονοϊού. Για την ακρίβεια, κάποια κοινά στελέχη κορονοϊών μπορούν να προκαλέσουν ήπιες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, παρόμοιες με το κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μολυνθεί από έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ιούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο SARS-CoV-2όμως είναι - όπως αναφέραμε - ένα νέο στέλεχος, προερχόμενο πιθανότατα από μετάλλαξη κάποιου προϋπάρχοντος. Αυτό τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο καθώς ο πληθυσμός μη έχοντας αναπτύξει ανοσία είναι πολύ πιο ευάλωτος.
COVID-19 και κοινό κρυολόγημα
Ο COVID-19και το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι παρόμοια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(Centers for DiseaseControl and Prevention) τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος κορυφώνονται κατά τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά τη λοίμωξη και περιλαμβάνουν:
  • Φτάρνισμα
  • Μπούκωμα και ρινικές εκκρίσεις
  • Ερεθισμένο λαιμό
  • Βήχα
  • Οπισθορρινική καταρροή
  • Ερεθισμένα μάτια
  • Πυρετό (σπανιότερα)
Οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να διαρκέσουν 10 με 14 ημέρες συνήθως όμως αποδράμουν νωρίτερα.
Τα συμπτώματα από λοίμωξη με κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2)μπορούν να ποικίλλουν, από ήπια έως πολύ σοβαρά, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Συνήθως εμφανίζονται εντός 7 έως 14 ημερών από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:
  • Πυρετό
  • Βήχα (ξηρό)
  • Δύσπνοια
Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις αποτελούν ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή (5%) καθώς και η διάρροια, η ναυτία και ο έμετος (1-2%). Ευτυχώς, οι περισσότεροιθα εμφανίσουν ήπια νόσηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία και να χρειαστεί διασωλήνωση.
Πόσο σοβαρή είναι η νόσος COVID-19 σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα συνήθως δε συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία και οι βακτηριακές επιμολύνσεις που μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας World Health Organization (WHO), η γρίπη ευθύνεται για 290.000 έως 650.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κίνας, η θνητότητα από COVID-19 υπολογίζεται στο 3,4%. Φυσικά, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ακόμη καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πώς θα ξεχωρίσω τηνόσο COVID-19από την Αλλεργία;
Για αναλυτικές απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα πατήστε εδώ.
Πώς θα ξεχωρίσω τηνόσο COVID-19 από τη Γρίπη και την Ιγμορίτιδα;
Για αναλυτικές απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα πατήστε εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια