Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιστολή ΠΟΑΞΙΑ προς κ. Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα προστασίας του αστυνομικού προσωπικού


Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Κύριε Αρχηγέ,
 

Την  12/03/2020, κατόπιν της εκδόσεως της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (11/3/2020) σας αποστείλαμε τη δεύτερη κατά σειρά επιστολή σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, στην οποία κάναμε ρητά μνεία για την πρόβλεψη της παρ.7 του άρθ.5 της ως άνω Π.Ν.Π. σχετικά με τον περιορισμό της εισόδου πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.
 

Ήδη, από χθες 11/03/2020 η Πολιτεία ανακοίνωσε νέα δέσμη απαγορεύσεων, οι οποίες σχετίζονται εξ’ ολοκλήρου με την κυκλοφορία των πολιτών, αφού όλα τα καταστήματα κλείνουν και περιορίζονται στο ελάχιστο οι χώροι όπου δύνανται να συνυπάρχουν ταυτόχρονα πολίτες. Ως αποτέλεσμα αυτών των απαγορεύσεων, πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν ως ευκαιρία να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές εκκρεμότητές τους - οι οποίες κάθε άλλο παρά επείγουσες είναι - στις μόνες υπηρεσίες όπου δεν έχει περιοριστεί η πρόσβαση τους, δηλαδή στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου κάποιες υπηρεσίες με ευθύνη των Διοικητών ή των Διευθυντών τους παίρνουν πρωτοβουλίες, με τις οποίες προσπαθούν να μειώσουν κατά το δυνατόν την προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες τους και πράττουν άριστα κατά την άποψή μας. 
 

Επειδή κ. Αρχηγέ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση από τη μεριά του Αρχηγείου με συγκεκριμένες οδηγίες στο σύνολο των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μην ενεργεί ο καθένας κατά το δοκούν, ώστε και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατευθεί, αλλά και οι πολίτες να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να επισκέπτονται τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για άκρως απαραίτητούς λόγους, προτείνουμε μία σειρά ενεργειών, ήτοι:
 

Να δοθούν σχετικές παρατάσεις για την διεκπεραίωση διοικητικής φύσης υποθέσεων πχ άδειες οπλοφορίας, άδειες εργασίας, ενστάσεις επί τροχονομικών παραβάσεων κτλ.

Να περιοριστεί η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, και με την παρουσίαση σχετικών δικαιολογητικών που να πιστοποιούν το εξαιρετικό της περίστασης.

Να προβείτε στην άσκηση του δικαιώματος, το οποίο παρέχεται στην παρ.7 του αρθ.5 της Π.Ν.Π. και περιορίσετε με απόφασή σας τις ώρες εισόδου του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50 % για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η προσέλευση πολιτών σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Να προωθηθούν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλες οι ενέργειες που αφορούν τους πολίτες για την άμεση ενημέρωσή τους.

Να υπάρξει παρέμβαση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ώστε να παραπέμπονται ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης μόνο κακουργηματικού χαρακτήρα ή σοβαρών πλημμελημάτων περιπτώσεις, καθώς και η υποβολή εγκλήσεων να παραπέμπεται σε ευθετότερο χρόνο και ει δυνατόν μόνο για τα αυτόφωρα αδικήματα.

Να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν και κατά προτεραιότητα προμήθεια των αστυνομικών υπηρεσιών με μάσκες , αντισηπτικά και απολυμαντικό υλικό. Εάν καταρρεύσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες δε μπορεί κανείς άλλος να τις αντικαταστήσει, όπως θα μπορούσε να γίνει με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Επίσης να μεριμνήσετε για την απολύμανση των αστυνομικών υπηρεσιών με βάση όλες τις προβλεπόμενες προς τούτο ενέργειες.

Να υπάρξει συνεννόηση με τις κατά τόπου υγειονομικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι κράτησης υπόπτων ή ασθενών κρατουμένων στα νοσοκομεία και να αρθεί η σχετική διαταγή για τα “κρατητήρια-σανατόρια-χώρους καραντίνας”. Διότι με έκπληξη είδαμε την έκδοση διαταγής από περιφερειακή υπηρεσία, με την οποία διατάσσεται όλες οι υπηρεσίες του νομού να μεταφέρουν τυχόν ασθενείς τους από τον κορωνοϊό COVID-19 σε  ένα συγκεκριμένο κρατητήριο Αστυνομικού Τμήματος. Είναι δυνατόν οι αστυνομικές υπηρεσίες να υποκαθιστούν τις υγειονομικές; Κάπου θα πρέπει να τεθεί ένα όριο στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού της. Ο αστυνομικός είναι αστυνομικός και το υγειονομικό προσωπικό υγειονομικό.

Να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο αριθμό η λειτουργία των γραφείων των αστυνομικών υπηρεσιών ή το προσωπικό να εργάζεται εκ περιτροπής σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, προκειμένου να αποφεύγεται η συνύπαρξη πολλών συναδέλφων ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο κατ’ εφαρμογή της παρ.6 του αρθ.5 της Π.Ν.Π.

Οι εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα και  οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα καθημερινώς διαμορφούμενα νέα δεδομένα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τόσο της υγεία του αστυνομικού προσωπικού αλλά και να διατηρήσουμε τις εφεδρείες εκείνες σε ικανό αστυνομικό προσωπικό, που ενδέχεται να χρειαστούν άμεσα.
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια