Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοφία Bαγενά: Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε φωνή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;


 Η 8η Μάρτη -με την πορεία της στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον-  αποτελεί μια διαρκής υπόμνηση ότι ο αγώνας δεν σταμάτα μέχρι την οριστική εξάλειψη της διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του ρόλου του Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δίδεται έμφαση κυρίως στις γυναίκες, καθώς σε εθνικό επίπεδο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Ορισμένες φορές μάλιστα τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών – θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτό των αντρών.

 

    Ας παρακολουθήσουμε όμως το ιστορικό του Τμήματος Ενδοιοικογενειακής Βίας από τη θεσμοθέτησή του μέχρι και την ίδρυσή του. Αρχικά, θεσμοθετήθηκε και αισθανθήκαμε δικαίωση ότι η Αστυνομία αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία μιας και η αύξηση εγκλημάτων έμφυλης κι ενδοοικογενειακής βίας ήταν και δυστυχώς παραμένει ραγδαία. Μετέπειτα, ιδρύθηκε το Τμήμα Ενδοιοικογενειακής Βίας, μάλιστα μοιράστηκαν φυλλάδια παντού, διαφημίστηκε στην τηλεόραση. Όλοι λοιπόν μείναμε ευχαριστημένοι! Επιτέλους, η Ελληνική Αστυνομία κοντά στον πολίτη, το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας. Πρόληψη εγκλημάτων ενδοιοικογενειακής βίας!

 

    Και μετά... στην πράξη, τι ισχύει στα τμήματα ενδοιοικογενειακής βίας; Nα σας υπενθυμίσω ότι σκοπός των Υπηρεσιών αυτών, ήταν η ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας, που εκδηλώνεται κατά των προσώπων (γυναίκες, άνδρες, τέκνα, σύντροφοι) τα οποία συνδέονται με σχέσεις, που μνημονεύονται στις διατάξεις του Νόμου 3500/2006 και στις διατάξεις του Ν. 4531/2018, καθώς και η παροχή επικουρικού υπόβαθρου με τη μορφή κοινωνικής - ψυχολογικής υποστήριξης και προσωρινής στέγασης τους σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επανακάμψουν και ανακτήσουν τις σωματικές και ψυχολογικές τους δυνάμεις.  Αντ' αυτού, τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας απλά συγκεντρώνουν σηματικές αναφορές και διαβιβαστικά περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς καμία επαφή με τα θύματα. Ο σκοπός μας, ήταν η δημιουργία μιας ειδικής και ταυτόχρονα αποτελεσματικής Υπηρεσίας, που να δώσει έμφαση στην πρόληψη εγκλημάτων έμφυλης βίας, με κύριο τους σκοπό να ενεργούν αστυνομική προανάκριση, παρεμβαίνοντας αυτεπαγγέλτως ή μετά από εισαγγελική παραγγελία, κατόπιν έγκλησης,  μήνυσης, καταγγελίας κ.α. στη διερεύνηση  και δίωξη εγκλημάτων, που εμπίπτουν στον Ν. 3500/2006  και όχι η δημιουργία μιας ακόμη ειδικής υπηρεσίας, για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων..!!
 

Βαγενά Σοφία
Γραμματέας  Α.ΚΙ.Δ.Α. (ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ)
Μέλος Δ.Σ  Π.Ο.ΑΞΙ.Α &  ΕΝ.ΑΞΙ.Α
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια