Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο κ. Τσιόδρας, ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά και οι ευθύνες...


Ανάρτηση τού συναδέλφυο δημοσιογράφου, Χρήστου Ζέρβα: Εάν στη θέση του Κικίλια βρισκόταν ο Πολάκης, λέμε, η ιερή συμμαχία πολιτικών και ΜΜΕ θα είχαν σπεύσει να τον
«λιντσάρουν» στην κυριολεξία, καταγγέλλοντας τον ώς βασικό υπαίτιο του θανάτου της 41χρονης γυναίκας στην Καστοριά, που πέθανε μόνη της και αβοήθητη στο σπίτι, αν και είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.
Τώρα, στην εποχή της δήθεν «κανονικότητας» θριαμβεύουν η ατομική ευθύνη και η ¨πολιτική ορθότητα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής της επιτροπής ειδικών Σωτήρης Τσιόρδας, δεν καταδέχθηκε να περιλάβει το συμβάν στη χθεσινή ενημέρωσή των δημοσιογράφων. Επρεπε να ερωτηθεί για να δώσει μια απάντηση για την οποία όμως ήταν προετοιμασμένος, γεγονός που αποδεικνύει επικοινωνιακή μεθόδευση επί του προκειμένου. Και ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε την ευθύνη στην ίδια την ασθενή και τον προσωπικό της γιατρό!
Γιατί όπως είπε πρέπει να προσέχουν και να παρακολουθούν την υγεία τους όσοι ασθενούν και έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συγκεκριμένη! Η ατομική ευθύνη επεκτείνεται, και στο θάνατο…
Κανένας προβληματισμός, καμία αυτοκριτική για την πολιτική του ΕΟΔΥ, κανένα αίσθημα ευθύνης από την επίσημη πολιτεία, για ένα παντελώς άδικο θάνατο.
Ο κ. Τσιόδρας δεν απάντησε στο σοβαρό ερώτημα που ανακύπτει και αφορά την οδηγία ΕΟΔΥ να μένουν όλοι οι ασθενείς σπίτι και να επικοινωνούν για τεστ μονο έαν έχουν δύσπνοια και πυρετό. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε και η 41χρονη, η οποία παρά το γεγονός ότι είχε άσθμα, ενημερώθηκε να μείνει σπίτι και να μην κάνει το τέστ. Προφανώς γιατί δεν φτάνουν για όλους.
Εάν κ. Τσιόδρα δεν κάνει η συγκεκριμένη, άτυχη ασθενής το τεστ, τότε ποιός άλλος πρέπει να το κάνει; Οποιος εργάζεται στα ΜΜΕ, την σόου μπιζ και όποιος έχει όποιος έχει λεφτά; Γιατί έτσι γίνεται μέχρι τώρα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ασθενής με κορωνοϊό Κορίνα Ζαρταμοπούλου, που επωνύμως κατήγγειλε στο Σταρ, ότι με δυσκολία έπεισε την εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ με την οποια επικοινώνησε, ότι έχει υψηλό πυρετό και υποκείμενο νόσημα(υπέρταση) για να της υποδειχθεί τελικά(με το ζόρι), να υποβληθεί στο τεστ!
Η έλλειψη αντιδραστηρίων για τεστ είναι ένα θέμα. Το οποίο κ. Τσίδρα αντιμετωπίζεται με ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών. Η αναζήτηση και αγορά αντιδραστηρίων όπως έκανε η Ισπανία, με επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων και όχι η επιδότηση-δωρεά τους με 30 εκ. ευρώ όπως έκανε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση είναι μερικά από αυτά. Η οδηγία της κυβέρνησης, δεν κάνουμε σε κανέναν τεστ παρά σε όποιον έχει έντονα συμπτώματα και εάν το κρίνουμε απαραίτητο, δεν είναι προφανώς η λύση του προβλήματος, όπως απέδειξε ο άδικος θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά.
Ούτε επίσης ο κ. Τσιόδρας, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, απάντησε στο εύλογο ερώτημα όλων, ποια η ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας, απέναντι σε ανθρώπους που είναι μόνοι και ηλικιωμένοι, όπως εκείνη που η γυναίκα που συμμετείχε στο γρουπ ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους που έφεραν τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και βρέθηκε νεκρή χθες στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά.
Τι γίνεται με αυτούς τους συνανθρώπους μας;. Αρκεί η οδηγία του ΕΟΔΥ να απομονωθεί στο σπίτι της; Δεν υπάρχει καμιά δομή να της προσφέρει βοήθεια εάν χρειαστεί, ή ιατρική φροντίδα αν την έχει ανάγκη;. Οι δομές υγείας και πρόνοιας, δεν επιτηρούν τη πορεία της υγείας τους μετά την τρομακτική διαπίστωση ότι όλοι ήταν ή μπορεί να γίνουν φορείς και ασθενείς του κορωνοϊού;
Ο κ. Τσιόδρας δεν κρίνεται για την επιστημονική του αρτιότητα η οποία δεν αμφισβητείται. Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και επικεφαλής της ομάδας ειδικών λοιμοξιολόγων, κρίνεται όμως για το τρόπο που την αξιοποιεί στο πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών δημόσιας υγείας. Και εδώ οφείλει να δώσει πολλές εξηγήσεις. Τόσο για την ατομική ευθύνη του ίδιου απέναντι στα παραπάνω περιστατικά αλλά και για τις ευθύνες όσων παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις στο τομέα της υγείας(ΕΟΔΥ, υπουργού), που μάλλον κρύβονται επιμελώς από πίσω του.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια