Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το νόημα της 25ης Μαρτίου και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας


Γράφει ο Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων 
Αχιλλέας Γρηγορίου: Το σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος” αντήχησε αποφασιστικά την Άνοιξη
του 1821, από άκρη σ’  άκρη της ελληνικής γης με σκοπό την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής. Κι ήρθε σε ώρα που κανείς δεν περίμενε. Αλλά η ελληνική ψυχή δεν υποδουλώνεται χωρίς αναμέτρηση. Ο Μακρυγιάννης ονομάζει τους κλέφτες “μαγιά της λευτεριάς”. Αυτοί εμψύχωσαν όλους τους άλλους στο μεγάλο ξεσηκωμό.  Στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός βροντοφώναξε την υπογραφή της ελληνικής γενιάς, όπως άλλοτε οι Σπαρτιάτες ” η ταν ή επί τας”. Η πνευματική περισσότερο και λιγότερο η υλική προετοιμασία καρποφόρησε εκείνη τη στιγμή.
Οι προσπάθειες των λογίων δασκάλων του Γένους, τα συγγράμματα του Κοραή, οι φυλλάδες του Ρήγα θέριεψαν στους Έλληνες το σπόρο της Λευτεριάς. Λαμπρά ονόματα όπως, του Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη και πολλά άλλα, φωτίζουν την ιστορική πορεία του Έθνους. Η παιδεία, η θρησκεία, η παράδοση κράτησαν ενωμένους τους Έλληνες στο μεγάλο ξεσηκωμό. Μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επέτειος λόγω της κατάστασης που βιώνουμε αλλά δεν πρέπει να τη λησμονούμε. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Πρέπει να γαλουχήσει τους Έλληνες και κυρίως τους νέους για να έχουν ακέραιο το εθνικό φρόνημα, που διατήρησε την ελληνική γενιά σε όλο της το μεγαλείο.

Σήμερα η Ελλάδα στέκεται αντιμέτωπη με δύο ασύμμετρους κινδύνους. Της εθνικης αλλοτρίωσης και της πανδημίας του κορωνοιού. Οι Έλληνες είμαστε ένας ιδιαίτερος λαός με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κόντρα στους απανταχού θιασώτες της λατρείας των χρημάτων και των υλικών αγαθών. Η πίστη μας προς την οικογένεια, την Ελλάδα και την ορθοδοξία μας, μας έκανε να ξεχωρίζουμε από τους άλλους λαούς.
Έχουμε λοιπόν χρέος μας να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τους πολίτες της αλλά και να δείξουμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ότι, είμαστε μία χώρα που μπορεί να σταθεί όρθια σε οποιαδήποτε απειλή. Η ατομική αλλά και η συλλογική ευθύνη διακατέχει πολλούς από μας και το μόνο που χρειάζεται αυτές τις στιγμές είναι η ενεργοποίησή της. Είμαστε εκείνοι που πρέπει να δείξουμε προς άπαντες τις πρακτικές λύσεις ακόμη και στα πιο κρίσιμα γεγονότα.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. 
Η σημερινή επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία μας. Το Έθνος μας λοιπόν, γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας. Να ευχηθούμε για τη διπλή γιορτή χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και στους εορτάζοντες.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια