Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2013: “Στρατιωτική” επιχείρηση στις φυλακές Τρικάλων


Η αιματηρή απόδραση έντεκα Αλβανών βαρυποινιτών από τις φυλακές Τρικάλων, στις 22 Μαρτίου 2013, θα αποτελούσε απλώς άλλη μια «μαχαιριά» στο γόητρο του σωφρονιστικού
συστήματος και του υπουργείου Δικαιοσύνης, εάν δεν είχε τόσο τραγικές «παρενέργειες». Οι δραπέτες διέσχισαν τη μισή Ελλάδα κατεβαίνοντας προς την Αθήνα και στη συνέχεια, όταν έσφιγγε ο αστυνομικός κλοιός, προς την πατρίδα τους μέσα από τα ορεινά μονοπάτια της Πίνδου. Kαι δεν δίστασαν να σκοτώσουν έναν αστυνομικό σε μπλόκο στο Δίστομο και μια 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια, που βρέθηκε σε λάθος σημείο την λάθος στιγμή.

Όλα ξεκίνησαν από μια «στρατιωτική» επιχείρηση στις φυλακές Τρικάλων. Γύρω στις 8 το βράδυ οι κρατούμενοι κατάφεραν να κόψουν με λάμες τα κάγκελα ενός κελιού της Γ΄ Πτέρυγας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Με σεντόνια, γάντζους και μια αυτοσχέδια σκάλα κατέβηκαν στο προαύλιο. Ταυτόχρονα από απόσταση 300 μέτρων τέσσερις συνεργοί τους που επέβαιναν σε φορτηγάκι, άρχισαν να «γαζώνουν» με αυτόματα όπλα τις εξωτερικές σκοπιές και τα περιπολικά που βρίσκονταν στην πύλη των φυλακών.

Ακολούθησε πραγματική μάχη, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν δύο φύλακες. Οι δράστες έριξαν και επτά χειροβομβίδες, πέντε από τις οποίες εξερράγησαν. Οι έντεκα κρατούμενοι, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό και την εξουδετέρωση των φυλάκων, σκαρφάλωσαν στον εξωτερικό μαντρότοιχο, πήδηξαν έξω και τράπηκαν σε φυγή. Οι τραυματισμένοι φύλακες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων, χωρίς η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει ανησυχία.

Στα Τρίκαλα σήμανε συναγερμός και όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού ρίχτηκαν στην καταδίωξη των επικίνδυνων κακοποιών και των συνεργών τους.
Το επόμενο μεσημέρι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο από τους δραπέτες, πριν προλάβουν να απομακρυνθούν, κοντά στο χωριό Κρηνίτσα Τρικάλων. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε στη Νίκαια Λάρισας το φορτηγάκι που είχε χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση, ολοσχερώς καμένο. Άλλος ένας κρατούμενος συνελήφθη κοντά στον ποταμό Πηνειό. Όμως οι υπόλοιποι οκτώ που κατάφεραν να διαφύγουν ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το «τομάρι» τους. Ήταν οι Φλολάντ Λούλι 27 χρόνων, Έντισον Λίκα 25 χρόνων, Ιλίρ Κούπα 27 χρόνων, Μάριαν Κόλα 36 χρόνων, Κλεμέντ Κάλα 25 χρόνων, Αντμίρ Μουρατάι 41 χρόνων, Ερμάλ Λίτα 35 χρόνων και Φάτος Σουλάι 31 χρόνων. Οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά η εγκληματική τους δράση θα συνεχιζόταν…

Οκτώ ημέρες μετά την απόδραση, στις 30 Μαρτίου 2013, τρεις απ’ αυτούς λήστεψαν τον ιδιοκτήτη μιας ταβέρνας στα Παλαιοκούνδουρα, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών και έφυγαν με το τζιπ του, ένα μαύρο “Subaru Forester”. Γύρω στις 11 τη νύχτα έπεσαν σε μπλόκο στα Ίσθμια Κορινθίας. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο, αλλά αυτός ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών. Μια σφαίρα από το «Καλάσνικοφ» του Μάριαν Κόλα εξοστρακίστηκε στην άσφαλτο και τραυμάτισε σοβαρά την 25χρονη Κατερίνα Ζώγαλη, που επέστρεφε στο σπίτι της με το αυτοκίνητό της. Η άτυχη κοπέλα, που εργαζόταν ως λογίστρια σε ξενοδοχείο στις Κεχριές, ξεψύχησε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Κορίνθου. Είχε νικήσει τη λευχαιμία και έμελλε να χάσει τη ζωή της από τις σφαίρες κακοποιών…

Ο Ερμάλ Λίτα ήταν ο πρώτος από τους οκτώ δραπέτες που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών, μετά από ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι, στις 3 Μαΐου 2013. Έριξε εναντίον τους δύο χειροβομβίδες, οι οποίες δεν εξερράγησαν και συνελήφθη με ένα πιστόλι που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει. Ο 35χρονος Αλβανός είχε πλούσιο «βιογραφικό», που περιελάμβανε ληστείες και αποδράσεις, ενώ είχε διαφύγει μετά την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στο Βύρωνα, το Φεβρουάριο του 2010, όπου συνελήφθη ο Μάριαν Κόλα.
Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών είχε βρει τραγικό θάνατο ο 25χρονος Νίκος Τότης, που εργαζόταν στο σημείο. Ο άτυχος βορειοηπειρώτης είχε βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες των αστυνομικών, όπως έδειξε η έρευνα…

Στις 17 Ιουνίου 2013, κι ενώ οι δραπέτες είχαν ήδη ξεφύγει πυροβολώντας από τουλάχιστον δέκα μπλόκα και έκλεβαν το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο γύρω από τον Παρνασσό όπου είχαν βρει καταφύγιο, εντοπίστηκαν στο Δίστομο. Ήταν 2 μετά τα μεσάνυχτα, όταν τρεις αστυνομικοί προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν πέντε ύποπτους άνδρες κοντά στη διασταύρωση για τη Δεσφίνα, αλλά οι κακοποιοί ήταν αυτοί που τους αιφνιδίασαν και τους αφόπλισαν! Όταν έφτασε στην περιοχή και δεύτερο συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας Λιβαδειάς για ενισχύσεις, ο Μάριαν Κόλα άνοιξε πυρ εναντίον των δύο αστυνομικών. Ο 36χρονος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος έπεσε βαρύτατα τραυματισμένος και ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία. Σε ένα μήνα θα γινόταν για τρίτη φορά πατέρας… Παρά τις φωνές για λάθη και παραλείψεις στον σχεδιασμό της επιχείρησης, ο φάκελος που διερευνούσε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες ανωτέρων τέθηκε στο αρχείο…

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν πλέον πολλαπλασιαστεί, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τους δραπέτες να οδεύουν προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στις 21 Ιουλίου 2013 έγινε πραγματική μάχη κοντά στο χωριό Βροσίνα Ιωαννίνων, όπου εντοπίστηκαν με θερμικές κάμερες μέσα στην ομίχλη ο Μάριαν Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα. Μια σφαίρα στην πλάτη, από απόσταση 20-30 μέτρων, σταμάτησε την εγκληματική δράση του 36χρονου Αλβανού, που έπεσε νεκρός δίπλα στο «Καλάσνικοφ», με το οποίο είχε σκορπίσει τον τρόμο και το θάνατο.

Από το 1995 ήταν σεσημασμένος για κλοπές στη Θεσσαλονίκη και καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για ληστείες, παράνομη βία και αρπαγή. Το Νοέμβριο του 2009 απέδρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Θηβών, όπου είχε μεταχθεί από τις φυλακές Γρεβενών για να παρουσιαστεί στον ανακριτή, αφού απείλησε τους αστυνομικούς με ένα πιστόλι που είχε κρύψει άγνωστος συνεργός του στην τουαλέτα! Ο 27χρονος συμπατριώτης του, Ιλίρ Κούπα, κατάφερε να ξεφύγει από τη «μάχη» της Βροσίνας, αλλά συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 στην Αλβανία. Ένα χρόνο μετά την απόδραση συνελήφθη στα Τίρανα και ο Φάτος Σουλάι, ο οποίος φερόταν ως ο δράστης της διάρρηξης στη μονοκατοικία της κόρης του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα το 2005.

Ο Αντμίρ Μουρατάι έπεσε νεκρός στις 9 Απριλίου 2019, στο αεροδρόμιο των Τιράνων, σε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια ληστείας στο αεροσκάφος που θα μετέφερε στην Αυστρία μεγάλο χρηματικό ποσό, για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών της Αλβανίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα μήνα μετά την απόδραση από τα Τρίκαλα λήστεψε τράπεζα της Λάρισας με «λεία» 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια