Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2010: “Σίγησε” για πάντα η φωνή του “141”


H φωνή που ακούγαμε για περισσότερα από 25 χρόνια καλώντας το 141 του ΟΤΕ για να μάθουμε την ώρα, σίγησε για πάντα, στις 19 Μαρτίου 2010. Η Καλλιόπη Παΐσιου -η Πιπίτσα για τους
φίλους- υπήρξε η εμβληματικότερη φωνή της ΕΡΤ, της οποίας ήταν εκφωνήτρια και κατάφερε να κάνει τη φωνή της την πλέον αναγνωρίσιμη της Ελλάδας. Την «βελούδινη φωνή», όπως την χαρακτήριζαν όλοι εντός και εκτός ραδιομεγάρου.
Η ίδια έλεγε ότι έζησε τη ζωή της ακριβώς όπως την ήθελε, όμως δεν επέλεξε το τέλος, αφού αποφάσισε για εκείνη ο σύζυγός της. Πέντε ημέρες νωρίτερα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στα 86 της χρόνια και οι γιατροί μίλησαν για κατάσταση «μη αναστρέψιμη». Επιστρέφοντας στο σπίτι από το νοσοκομείο, ο σύζυγός της, Τάκης Παΐσιος, φανερά στεναχωρημένος, αλλά και απογοητευμένος βλέποντάς την κατάκοιτη και ανήμπορη, «λύγισε» όχι μόνο από τη φροντίδα που της πρόσφερε, αλλά και από τις ευθύνες που είχαν πέσει επάνω του, στην προσπάθειά του να προλάβει τα πάντα.

Μέρα με τη μέρα η απόφαση έκατσε στο μυαλό του. Θα λύτρωνε την Πιπίτσα και στη συνέχεια θα την ακολουθούσε στο θάνατο. Η αυλαία έπεσε στο ίδιο σπίτι που οι δυο τους έζησαν τα περισσότερα χρόνια του έγγαμου βίου τους, στην οδό Κύπρου 26Α στα Βριλήσσια, στις 19 Μαρτίου 2010.
Ο 90χρονος άνδρας περίμενε να φύγουν για το σχολείο η κόρη και η εγγονή του, που ζούσαν μαζί τους και με αργά και σταθερά βήματα πήγε στο κρεβάτι όπου ήταν ξαπλωμένη η Πιπίτσα. Πήρε ένα μαξιλάρι, το πίεσε στο πρόσωπό της και όλα τελείωσαν. Μετά έπεσε με φόρα στο πάτωμα όπου είχε στηρίξει ένα μαχαίρι. Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο….
Οι γείτονες έκαναν λόγο για «οικογενειακή τραγωδία», ο Τάκης Παΐσιος, όμως, δεν ήθελε να αφήσει «σκιές». Με ένα γράμμα στο κομοδίνο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να «φύγει» μαζί με τη σύζυγό του. Απέδωσε το έγκλημά του στη μεγάλη αγάπη που της είχε και στο γεγονός πως δεν άντεχε να τη βλέπει σε αυτήν την κατάσταση: «Η απελπισία και η απόγνωση με οδήγησαν στη λύση αυτού του δράματος. Είμαι ο θύτης και το θύμα. Ειδοποιήστε την κόρη μου και την αδελφή μου. Επείγον! Στις 12.30 σχολάει η εγγονή μου. Ενημερώστε την μάνα της, τη Λήδα, να πάει να την πάρει. Ό,τι έχω τα αφήνω στην κόρη μου. Τα χρήματα είναι για την εγγονή μου» έγραφε.
Λίγο αργότερα η κόρη του ζευγαριού επέστρεψε από το σχολείο όπου είχε συνοδέψει τη μικρή. Βρήκε την πόρτα ανοιχτή και προχωρώντας στην κρεβατοκάμαρα αντίκρισε το θέαμα που της έκοψε την ανάσα.
Εκείνη την ώρα κανείς δεν ήξερε ότι ο 90χρονος άνδρας είχε τηλεφωνήσει στις 8.20 στην Άμεση Δράση για να προαναγγείλει όσα είχε βάλει στο θολωμένο του μυαλό. Όμως οι αστυνομικοί δεν ήξεραν εάν έπρεπε να τον πιστέψουν. Ένα περιπολικό κατευθύνθηκε προς τα Βριλήσσια, αλλά το πλήρωμα δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε καμία ενέργεια…

Το 1948 μια ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών δημιούργησε τον «Ραδιοσταθμό των Ενόπλων», που χαρακτηρίστηκε ως «προπομπός της ΥΕΝΕΔ». Ως εκφωνήτρια επελέγη η Καλλιόπη Παΐσιου, που γρήγορα έγινε γνωστή ως η «βελούδινη φωνή». Πέρασε 67 ολόκληρα χρόνια στο πλευρό του συζύγου της, που ήταν μουσικός και αργότερα λογιστής. Ο κύκλος τους έκανε λόγο για ένα από τα πιο αριστοκρατικά και αγαπημένα ζευγάρια της Αθήνας. Είχαν γνωριστεί όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών κι αυτός 23.
Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια ως εκφωνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ, το 1960 η Πιπίτσα χρησιμοποιήθηκε ως εκφωνήτρια στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό σύστημα ενημέρωσης της ώρας του ΟΤΕ, το γνωστό τηλεφωνικό νούμερο 141. Μάλιστα την επέλεξαν ανάμεσα σε δέκα άλλες υποψήφιες εκφωνήτριες. «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…» έλεγε με την απίστευτη γλυκιά φωνή της.
«Όταν η Πιπίτσα χτυπήθηκε από το εγκεφαλικό, και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο Τάκης έτρεχε για να τα προλάβει όλα», είπε στην κατάθεσή της μια γειτόνισσα του ζευγαριού. «Την πήγαινε στο νοσοκομείο, την φρόντιζε μέσα στο σπίτι, έβγαζε το εγγονάκι τους βόλτα και πήγαινε για ψώνια. Λογικό ήταν κάποια στιγμή να λυγίσει. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε σε αυτό το σημείο…».
Νίκος Τσέφλιος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια