Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2006: Για 15 λεπτά δημοσιότητας αναστάτωσε την “Κασταλία” και τη… μισή Αστυνομία!

«Έλα μαζί μου, σήμερα θα σε κάνω διάσημη», είπε στη φίλη του ο 26χρονος Παναγιώτης Χατζηδάκης και πήρε την ερασιτεχνική του βιντεοκάμερα. Η κοπέλα δεν έδωσε
σημασία, χαμογέλασε και τον ακολούθησε χωρίς να ρωτήσει περισσότερα.
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου 2006 έφτασαν στην ψυχιατρική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό. Πίστεψε ότι ο 26χρονος ήθελε να διεκπεραιώσει κάποια γραφειοκρατική δουλειά, καθώς έως πριν από ενάμισι μήνα ήταν τρόφιμος στην κλινική. Ο Χατζηδάκης κατευθύνθηκε προς την πύλη και ζήτησε από τους άνδρες της ασφάλειας να μπει στην κλινική «για μια δουλειά». Όμως εκείνοι τον αναγνώρισαν και δεν του επέτρεψαν την είσοδο.
Έφυγε χωρίς να πει τίποτα, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά τον είδαν να πηδάει τα κάγκελα από άλλο σημείο της περίφραξης και να τρέχει στο εσωτερικό του κτιρίου!

Σαν μαινόμενος ταύρος άρχισε να προκαλεί ζημιές, σπάζοντας κομπιούτερ και γραφεία στο ισόγειο, πριν ανεβεί στον πρώτο όροφο και βγάλει δύο όπλα και ένα μαχαίρι. Οι υπεύθυνοι της κλινικής και ο ιδιοκτήτης Πέτρος Λυμπέρης ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ ο δράστης κρατούσε ήδη ομήρους στην αίθουσα του λογιστηρίου μια νοσοκόμα, μια υπάλληλο της κλινικής και μια ακόμα γυναίκα, που εργαζόταν σε κοντινό κατάστημα και είχε πάει επίσκεψη.
Έξω από την κλινική έφτασαν λίγο αργότερα μια ομάδα της EKAM, ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Αστυνομίας, με επικεφαλής το διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής Δρόσο Μπουγούδη, οι οποίοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το νεαρό άνδρα. Εκείνος έδειχνε εκτός εαυτού, μιλούσε με ακατανόητες φράσεις και ζητούσε να βγει στα κανάλια.
Στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σήμανε συναγερμός. Μέσα σε λίγη ώρα συγκλήθηκε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων για τον συντονισμό και την εκτίμηση των δεδομένων. Η σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας και Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, διακόπηκε άρον – άρον.

Από νωρίς οι επιτελείς της Αστυνομίας θεώρησαν βάσιμη την πληροφορία ότι τα όπλα που κατείχε ο Χατζηδάκης ήταν ψεύτικα. Έχοντας, ωστόσο, το κακό προηγούμενο με την τραγωδία της οδού Νιόβης, όπου είχαν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η χειροβομβίδα του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι ήταν ψεύτικη, αυτή τη φορά επέλεξαν να περιμένουν και να εξαντλήσουν σωματικά τον δράστη.
Η πρώτη εικόνα που μετέφεραν οι διαπραγματευτές έλεγαν ότι ήταν χαλαρός και ήρεμος. Ήταν όμως και απρόβλεπτος. Τη μια στιγμή κρατούσε τα όπλα εκτοξεύοντας απειλές και την άλλη τα ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι, δείχνοντας διαλλακτικός.
Στην «Κασταλία» έφτασε λίγο αργότερα και ο αδελφός του, σε μια προσπάθεια να τον ηρεμήσει και να τον πείσει να παραδοθεί. «Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό. Ίσως μόνο για τη δημοσιότητα», είπε στους αστυνομικούς. Την ίδια ώρα ο 26χρονος κατηγορούσε τους γονείς του και μετά τους γιατρούς ότι τον έκλεισαν στην κλινική χωρίς να έχει τίποτα. Παράλληλα τραβούσε πλάνα με την κάμερα, «για να τα δώσει αποκλειστικά σε τηλεοπτικό σταθμό», όπως έλεγε. Το μοναδικό του αίτημα ήταν να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί.
Στις 5 το απόγευμα ζήτησε καφέ και ένας «υπάλληλος» της «Κασταλίας» προθυμοποιήθηκε να του φτιάξει. Στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους τέσσερις διαπραγματευτές της Αστυνομίας. Την ώρα που του πρόσφερε τον καφέ, όρμησε πάνω του. Ο Χατζηδάκης προσπάθησε να αντιδράσει και του πέταξε ένα βαρύ αντικείμενο που βρήκε μπροστά του, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι του λογιστηρίου. Όμως ταυτόχρονα έπεσαν πάνω του τρεις αστυνομικοί που καραδοκούσαν πίσω από την πόρτα και τον ακινητοποίησαν.

Η επιχείρηση είχε στεφθεί με επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει η δύναμη της ΕΚΑΜ. Η τετράωρη περιπέτεια του προσωπικού της κλινικής είχε τελειώσει. Μόνο τότε επιτράπηκε στους εργαζόμενους της απογευματινής βάρδιας, που στο μεταξύ είχαν φτάσει στην κλινική και παρακολουθούσαν με αγωνία τις διαπραγματεύσεις, να αναλάβουν τα πόστα τους.
Ο Παναγιώτης Χατζηδάκης συνελήφθη και, όπως διαπιστώθηκε, πράγματι τα δύο όπλα που είχε μαζί του ήταν το ένα περίστροφο ρέπλικα και το άλλο αεροβόλο πιστόλι. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και το μαχαίρι μήκους δώδεκα εκατοστών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στην κλινική, είχε πάει και τις προηγούμενες ημέρες, ζητώντας να συναντήσει φίλους του που νοσηλεύονταν εκεί, αλλά και πάλι η ασφάλεια δεν του είχε επιτρέψει την είσοδο. Την επόμενη ημέρα ο 26χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και από εκεί στον ανακριτή. Μετά την απολογία του αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια