Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2003: Ένα έγκλημα κατά λάθος


Η καταδίκη για ένα έγκλημα, που δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά έχει τεκμηριωθεί, αποτελεί επιλογή των δικαστών τα τελευταία χρόνια. Και εάν οι παλαιότεροι έλεγαν ότι «δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς
πτώμα», πλέον μπορεί αυτό να μην σημαίνει τίποτα για τους δικαστές, εάν μέσα από τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύεται η ανθρωποκτονία.
Το πτώμα του 30χρονου ηλεκτρολόγου Θανάση Κοροπιώτη δεν βρέθηκε ποτέ. Ήταν 4 Μαρτίου 2003, όταν οι συγγενείς του δήλωσαν την εξαφάνισή του, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του. Αναζητώντας τα ίχνη του, οι αστυνομικοί έμαθαν ότι το προηγούμενο βράδυ βρισκόταν με φίλους του σε μια καφετέρια στο Μαρούσι, όταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χτύπησε το τηλέφωνό του.
Ήταν μια κοπέλα που του συστήθηκε ως φίλη της 25χρονης Ρωσίδας Ροξάνα Ουσανίκοβα, με την οποία διατηρούσε δεσμό. Του ζήτησε να συναντηθούν για να την επικεφτούν στο σπίτι της για ένα ποτό. Το τηλεφώνημα ήταν, όπως αποδείχθηκε, η «παγίδα» για τον 30χρονο ηλεκτρολόγο. Από εκείνη τη νύχτα δεν ξαναέδωσε σημεία ζωής.

Οι αστυνομικοί δεν άργησαν, μέσα από έρευνες και καταθέσεις να εντοπίσουν τον άνθρωπο – «κλειδί», την 24χρονη Βικτόρια Ταράσεβιτς από την Λευκορωσία. Ήταν αυτή που είχε πάρει τηλέφωνο τον Θανάση Κοροπιώτη για να τον παρασύρει στο ραντεβού θανάτου. Οι αστυνομικοί την εντόπισαν πέντε ημέρες αργότερα σε μια καφετέρια στα διόδια των Τεμπών, μαζί με έναν 32χρονο ομογενή από το Ουζμπεκιστάν και τους συνέλαβαν. Στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους βρέθηκε μια χειροβομβίδα και μια σφαίρα των 9 χιλιοστών.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, όπου η νεαρή από τη Λευκορωσία αποκάλυψε ότι ο Κοροπιώτης είχε πέσει θύμα απαγωγής, στην οποία η ίδια ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ισχυρίστηκε ότι με «αρχηγό» τον 29χρονο Αλβανό Αλκέτ Ριζάι την ανάγκασαν, με απειλές κατά της ζωής της, να κάνει το «δόλωμα» για τον Κοροπιώτη και αποφάσισε να ανοίξει το στόμα της γιατί φοβόταν ότι μετά τον 30χρονο ηλεκτρολόγο ήταν η δική της σειρά… Στα Τέμπη είχαν κάνει στάση για ξεκούραση, καθώς την μετέφεραν νύχτα στη Θεσσαλονίκη, για να την φυγαδεύσουν στην πατρίδα της, ώστε να μην καταθέσει στην Ασφάλεια. Ωστόσο ο Ριζάι αντελήφθη τους αστυνομικούς και χάθηκε στο σκοτάδι.

Το μοιραίο ξημερώμα της 4ης Μαρτίου 2003, αφού παγίδευσαν τον Θανάση Κοροπιώτη, τον μετέφεραν σε ερημική περιοχή κάπου στην βορειοανατολική Αττική. «Δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο σταματήσαμε», είπε η Ταράσεβιτς. «Στο αυτοκίνητο, εκτός του Ριζάι και του Κυριάκου από το Ουζμπεκιστάν, ήταν και άλλος ένας άνδρας που δεν γνώριζα. Κατέβασαν τον Κοροπιώτη από το αυτοκίνητο και τον οδήγησαν μέσα στο δάσος. Άκουσα δύο πυροβολισμούς και τους είδα να επιστρέφουν χωρίς αυτόν». Οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου ηλεκτρολόγου, στις οποίες συμμετείχε και η 24χρονη γυναίκα, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το πτώμα του δεν έχει βρεθεί.
Ο Αλκέτ Ριζάι συνελήφθη ενάμιση μήνα αργότερα, μετά από επιχείρηση ανδρών της ΕΚΑΜ στο σπίτι που κρυβόταν, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι αστυνομικοί πήραν πληροφορίες ότι είχε βρει κατάλυμα σ’ ένα διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Θεσσαλονίκης 23. Όταν βεβαιώθηκαν για την παρουσία του εκεί, οργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψης. Ωστόσο ο Αλβανός ήταν αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το «τομάρι» του. Τράβηξε όπλο και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών, απειλώντας τους ταυτόχρονα με δύο απασφαλισμένες χειροβομβίδες. Δεν κατάφερε ωστόσο να ξεφύγει.

Στο σπίτι βρέθηκαν δύο αυτόματα «Καλάσνικοφ», ένας σιγαστήρας και πολλές σφαίρες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης τον εξάδελφο του Ριζάι, ο οποίος τον έκρυβε στο σπίτι του και μια 29χρονη Μολδαβή που τον επισκεπτόταν συχνά και κοιμόταν μαζί του. Ο Ριζάι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση του Κοροπιώτη. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τον σκότωσε κατά λάθος, πιστεύοντας ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη φίλη του. Όμως στην πραγματικότητα ο ηλεκτρολόγος είχε σχέση με μια άλλη κοπέλα, που το όνομά της διέφερε μόνο σε ένα γράμμα. Οξάνα η φίλη του Ριζάι, Ροξάνα η φίλη του Κοροπιώτη!
Ο Ριζάι οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, αλλά στις 4 Ιουνίου 2006 απέδρασε με ελικόπτερο μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Όπως είπε αργότερα ο ίδιος, καταδικάστηκε άδικα σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Κοροπιώτη, την οποία αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή. Και όταν στο Εφετείο η ποινή του δεν μειώθηκε, αποφάσισε να δραπετεύσει. Από τότε αναρριχήθηκε ψηλά στην ιεραρχία του εγκλήματος.

Το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2006 μια διπλή εκτέλεση αναστάτωσε τους κατοίκους της Νέας Ζωής Περιστερίου. Δύο άγνωστοι έφτασαν με μια μοτοσικλέτα σε καφενείο στην οδό Πελοπίδα 193. Ένας απ’ αυτούς μπήκε μέσα και μπροστά στους έντρομους θαμώνες άνοιξε πυρ με πιστόλι εναντίον του 43χρονου Κώστα Κουτελιέρη, που έπεσε νεκρός. Μια σφαίρα τραυμάτισε βαριά στην κοιλιά τον 36χρονο Γιάννη Κάτσιο, ο οποίος καθόταν στο ίδιο τραπέζι. Ο άτυχος άνδρας, που υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο, πλήρωσε, όπως φαίνεται, το γεγονός ότι βρισκόταν σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή…
Ο δολοφόνος ανέβηκε ψύχραιμος στη μοτοσικλέτα, όπου τον περίμενε με αναμμένη τη μηχανή ο συνεργός του και εξαφανίστηκε. Ο Κουτελιέρης, φίλος του Βαγγέλη Ρωχάμη από τα παλιά, δεν είχε αναμειχθεί τελευταία σε σκοτεινές υποθέσεις, αν και η Ασφάλεια είχε πληροφορίες ότι ήταν μπλεγμένος με κυκλώματα προστασίας. Τη διπλή δολοφονία «χρεώθηκε» ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, μετά από επιχείρηση αστυνομικών στο κρησφύγετό του, στο χωριό Πρόδρομος Θηβών. Οι αστυνομικοί είχαν κυκλώσει από νωρίς το σπίτι και έπιασαν στον ύπνο τον Αλβανό δραπέτη, τρεις μήνες μετά την απόδρασή του με το ελικόπτερο. Ανατίναξαν με εκρηκτικά την πόρτα του σπιτιού, εισέβαλαν στο εσωτερικό και τον ανάγκασαν να παραδοθεί, αν και απασφάλισε μια χειροβομβίδα που είχε δίπλα στο κρεβάτι του και απειλούσε ότι θα ανατιναχθεί μαζί με τους αστυνομικούς. Στο σπίτι βρέθηκαν ακόμη ένα πιστόλι, ένα αυτόματο όπλο και σφαίρες.

Ωστόσο και αυτή η σύλληψη είχε «ημερομηνία λήξης». Στις 22 Φεβρουαρίου 2009 ο Ριζάι «πέταξε» για δεύτερη φορά από τον Κορυδαλλό και πάλι με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, με τη βοήθεια μιας γυναίκας. Εννιά μήνες αργότερα ο Αλβανός δραπέτης συνελήφθη μετά από έφοδο της ΕΚΑΜ στο Άνω Σούλι, μαζί με την 33χρονη φίλη του Ασπασία Μητροπία. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι ήταν αυτή που είχε μισθώσει το ελικόπτερο ως Λίλιαν Αλεξάντροβα και ανάγκασε τον πιλότο να το προσγειώσει στην ταράτσα της απομόνωσης, αλλά πλήρωσε τον έρωτά της με ποινή κάθειρξης 10 ετών…
Ο Αλκέτ Ριζάι επέστρεψε στις φυλακές και άρχισε να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη. Στον βαρύ φάκελό του προστέθηκαν η καταδίκη σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη για τη διπλή δολοφονία στο Περιστέρι -για την οποία καταδικάστηκε και ο Βασίλης Στεφανάκος ως ηθικός αυτουργός- και κάθειρξη 25 ετών για την απόδραση. Αν και σε συνέντευξή του είπε ότι ήθελε να φτιάξει τη ζωή του, εγκαταλείποντας την παρανομία, τον Απρίλιο του 2012 κατηγορήθηκε μαζί με δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εισαγωγή ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης.
Στις 16 Μαρτίου 2013 προσπάθησε να αποδράσει από τις ίδιες φυλακές, πρωταγωνιστώντας σ’ ένα θρίλερ που κράτησε σχεδόν 24 ώρες. Κλεισμένος στο φρουραρχείο, μαζί με δύο συνεργούς του και πέντε ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, υποστήριζε ότι κρατάει χειροβομβίδα και είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Έφτασε ένα βήμα πριν από την πύλη, αλλά κατάλαβε ότι δεν υπήρχε οδός διαφυγής και παραδόθηκε. Το Μάιο του 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών επειδή στο κελί του στις φυλακές Δομοκού βρέθηκε αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια