Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2001: Προτίμησε την αυτοκτονία από την σύλληψη


«Θα αυτοκτονήσω! Αν δεν με αφήσετε να φύγω, θα αυτοκτονήσω»! Ο 43χρονος άνδρας, που περισσότερο με καθηγητή μέσης εκπαίδευσης έμοιαζε παρά με κακοποιό, είχε εγκλωβιστεί σε ένα
αδιέξοδο δρομάκι στην Κυψέλη, την ώρα που δύο αστυνομικοί του φώναζαν να παραδοθεί. «Είσαι εγκλωβισμένος σε αδιέξοδο. Δεν μπορείς να ξεφύγεις. Παραδόσου!», του φώναξαν, αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος.
«Δεν παραδίνομαι. Θα αυτοκτονήσω. Θα το κάνω!». Και με μια πιστολιά δραπέτευσε όχι από κάποια φυλακή, όπως είχε κάνει δύο φορές στο παρελθόν, αλλά από τη ζωή. Ο Μανόλης Θεοκλήτου από τη Δράμα έκανε κάτι που κανένας καταδιωκόμενος δεν είχε κάνει ποτέ. Προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του, παρά να επιστρέψει στη φυλακή.

Ήταν καταδικασμένος από το 1995 σε ποινή κάθειρξης 14 ετών για κλοπές και ναρκωτικά, όταν ένα χρόνο αργότερα πήρε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού και δεν επέστρεψε. Συνελήφθη και πάλι με την κατηγορία της οργάνωσης ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής στην Χαλκιδική, αλλά απέδρασε για δεύτερη φορά, μετά από άδεια από τις φυλακές Τίρυνθας, το Μάιο του 1999.
Λίγες ημέρες αργότερα ήταν ο μόνος που ξέφυγε από την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην πλατεία Ανεξαρτησίας στον Άλιμο, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν δύο ανθυπαστυνόμοι, ο Γιώργος Κανέλλος 31 και ο Βασίλης Κατσούγιας 33 χρόνων και συνελήφθησαν ο Θόδωρος Γρηγοράκος και άλλα δύο μέλη της σκληρής ομάδας των «νονών» της Ηλιούπολης. Τα στοιχεία του, όμως, ήταν γνωστά και πλέον τον είχε στο «στόχαστρο» και η δίωξη εκβιαστών…
Σχεδόν δύο χρόνια καταζητούμενος, ο Θεοκλήτου ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με αστυνομικούς, στις 26 Μαρτίου 2001. Και δεν ήταν καμιά ένοπλη συμπλοκή ή ληστεία, αλλά μια απλή τροχαία παράβαση που στάθηκε μοιραία. Ήταν 9.30 το πρωί όταν το πλήρωμα περιπολικού της νεοσύστατης ομάδας αποτροπής ληστειών τραπεζών της Άμεσης Δράσης, που περιπολούσε στην Κυψέλη, είδε μια κόκκινη βέσπα να παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη, στη γωνία Κυψέλης και Ζακύνθου.

Ο οδηγός, που φορούσε κράνος, ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Το περιπολικό τους κατεδίωξε μέχρι την οδό Βελβενδού και τους έκλεισε το δρόμο. Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από το περιπολικό και έκαναν σωματικό έλεγχο πρώτα στον συνοδηγό. Βρήκαν πάνω του ένα πιστόλι και του πέρασαν χειροπέδες. Ωστόσο αιφνιδιάστηκαν όταν ο οδηγός τράβηξε όπλο και τους απείλησε. Πυροβόλησε στον αέρα και το έβαλε στα πόδια μαζί με τον συνεργό του.
Οι αστυνομικοί έτρεξαν πίσω τους και στην οδό Πυθίας συνέλαβαν τον άνδρα με τις χειροπέδες. Ήταν ο 30χρονος Διονύσης Μαρόπουλος, δραπέτης και αυτός των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, μετά από οκταήμερη άδεια. Είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για ναρκωτικά και διακεκριμένες κλοπές. Ο Θεοκλήτου εγκλωβίστηκε σε ένα αδιέξοδο στην οδό Κρίσσης, εκεί όπου λίγο αργότερα έγραψε το τέλος με τα χέρια του… Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης διαπίστωσε ότι έφερε ένα διαμπερές τραύμα με είσοδο από τη δεξιά κροταφική χώρα.

Η Αστυνομία είπε ότι εκείνο το πρωί οι δύο άνδρες είχαν βάλει στόχο το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού και είχαν αφήσει το αυτοκίνητο του Μαρόπουλου κοντά στην τράπεζα, για να διαφύγουν. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι οι δυο τους είχαν ληστέψει δύο τράπεζες, ένα υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ και ενέχονταν σε αρκετές κλοπές, διαρρήξεις και αρπαγές τσαντών.
Συγκεκριμένα είχαν ληστέψει στις 6 Δεκεμβρίου 2000 την Αγροτική τράπεζα στον Κολωνο, απ’ όπου άρπαξαν 3.445.000 δραχμές, στις 9 Φεβρουαρίου 2001 την Αγροτική τράπεζα στην Κυψέλη, με «λεία» 4.330.000 δραχμές και στις 2 Μαρτίου 2001 το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ στα Σεπόλια, απ’ όπου έκλεψαν 1.976.000 δραχμές. Επιπλέον ο Θεοκλήτου είχε ληστέψει και ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελόκηπους, απ’ όπου είχε αρπάξει 8.500.000 δραχμές. Σε δύο διαμερίσματα, που είχε νοικιάσει με κλεμμένη ταυτότητα και πλαστό διαβατήριο, βρέθηκαν μια χειροβομβίδα, σφαίρες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, φιάλες οξυγόνου, 645 γραμμάρια χασίς, δύο περούκες, κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και κλειδιά αυτοκινήτων και δικύκλων.

Ο Μαρόπουλος είχε κάνει πέντε αρπαγές τσαντών και άλλες τόσες διαρρήξεις εξοχικών κατοικιών. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2011, αλλά πέντε μήνες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου 2012, έπεσε και αυτός νεκρός στο πάρκινγκ εταιρείας σκαφών αναψυχής, κοντά στις γραμμές του Προαστιακού στην Πάχη Μεγάρων, σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς, που τον αναζητούσαν για ληστεία καταστήματος στην Ελευσίνα. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που προηγήθηκε, τραυμάτισε με το όπλο του έναν αστυνομικό στην αερογέφυρα Μεγάρων, εγκατέλειψε στο αυτοκίνητό του μια νεαρή κοπέλα, που δήλωσε εξαδέλφη του, και το έβαλε στα πόδια. Όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει απ’ τη μοίρα του…

Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια