Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1984: Παρανάλωμα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1984 σε κατάστημα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας σήμανε συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς ο κίνδυνος να γίνει παρανάλωμα
του πυρός ολόκληρη η περιοχή ήταν ορατός. Οι στενοί δρόμοι στα εμπορικό κέντρο, που δεν επέτρεπαν στα πυροσβεστικά οχήματα να κινηθούν εύκολα και τα εύφλεκτα υλικά που ήταν αποθηκευμένα στα παλιά κτίρια με τις ξύλινες επενδύσεις και τα κεραμίδια, συντέλεσαν στην αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς που απειλούσε τουλάχιστον 40 καταστήματα.
Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις δημιούργησαν σκηνικό κόλασης και όταν έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, τα καταστήματα είχαν κλείσει και δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος στο κέντρο της Αθήνας. Καθώς η φωτιά έπαιρνε διαστάσεις και μεταδιδόταν από κτίριο σε κτίριο, οι πρώτοι πυροσβέστες που έφτασαν με δύο οχήματα αντίκρισαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και ζήτησαν αμέσως ενισχύσεις.
Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στο κατάστημα με πλαστικά και είδη συσκευασίας του Ιωάννη Πιτυλάκη, στην οδό Πολυκλείτου, ένα στενό δρομάκι ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς και Αιόλου. Το κτίριο ήταν πολύ παλιό, με ξύλινη οροφή και κεραμίδια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να τυλιχτεί ολόκληρο στις φλόγες. Πυκνός μαύρος καπνός είχε σκεπάσει το κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα δυνάμεις της Τροχαίας κινητοποιήθηκαν για να αποκλείσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων που κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο. Οι εκρήξεις στο εσωτερικό του καταστήματος και οι τοίχοι που κατέρρεαν από το υψηλό θερμικό φορτίο και τους τόνους νερού που έπεφταν με πίεση από τις πυροσβεστικές αντλίες διευκόλυναν τη φωτιά να μεταδοθεί και στα διπλανά κτίρια.

Συνολικά 14 υδροφόρα και γερανοφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, που είχαν επεκταθεί σχεδόν σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Ο ίδιος ο αρχηγός του σώματος Σωτήρης Μονάντερας συντόνιζε τις προσπάθειες των 50 πυροσβεστών. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης δύο απ’ αυτούς, ο 26χρονος Δημήτρης Κανέλλος και ο 28χρονος Σπύρος Καράγιωργας έπαθαν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου παρέμειναν για νοσηλεία.
Λίγο αργότερα έφτασαν στον τόπο της πυρκαγιάς ο αρχηγός της Αστυνομίας Παναγιώτης Ραφτόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Μανόλης Μποσινάκης, αλλά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Γεμάτοι αγωνία οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έσπευσαν στην οδό Πολυκλείτου. Τους κυρίευσε η απελπισία, όταν αντίκρισαν τις περιουσίες τους παραδομένες στις φλόγες. Όσοι μπορούσαν, ανέβαζαν τα ρολά, για να διευκολύνουν την κατάσβεση και να σώσουν ό,τι σωζόταν από τα εμπορεύματά τους.
Για να «χτυπήσουν» πιο αποτελεσματικά την πυρκαγιά οι πυροσβέστες μπήκαν με ρίσκο στην στοά Καΐρη, ανάμεσα στα καταστήματα, καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης τμήματος ή ολόκληρων κτιρίων δεν είχε περάσει. Χρειάστηκαν πάνω από δυόμισι ώρες ώστε να την περιορίσουν, να μπουν στο εσωτερικό των καταστημάτων και να σβήσουν και την τελευταία εστία. Όμως δέκα επιχειρήσεις με πλαστικά, χαρτικά, υφάσματα, ξυλεία και μηχανήματα τυπογραφείου είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Ανάμεσά τους το κατάστημα «Δεσμός», οι νεωτερισμοί του Ιωάννη Γιαννακόπουλου, τα ψιλικά του Δημήτρη Δήμου, τα κλωστικά είδη Καραμάνου και η αποθήκη χάρτου του Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, ο οποίος διατηρούσε την επιχείρηση πενήντα χρόνια, χωρίς να την έχει ασφαλίσει. Όταν είδε την περιουσία του να έχει γίνει στάχτη, κατέρρευσε…
Κάποια άλλα καταστήματα υπέστησαν μικρότερες ζημιές, κυρίως από τον όγκο νερού που έριξαν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Το πρωί βρήκε τους επιχειρηματίες να μετρούν τις ζημιές και να προσπαθούν να ξαναστήσουν τα μαγαζιά τους, την ώρα που οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος έφταναν για να αναζητήσουν μέσα στα αποκαΐδια τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η καταστροφή προκλήθηκε όταν τρεις άγνωστοι νεαροί έβαλαν φωτιά σε ένα σωρό σκουπιδιών στην οδό Πολυκλείτου, που μέσα σε λίγα λεπτά μεταδόθηκε στο κατάστημα με τα πλαστικά. Όμως, δεν εντοπίστηκαν.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια