Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1969: Η εγκληματική δράση των Γερμανών serial killers

Άνοιξη του 1969. Η χούντα προσπαθούσε να προσελκύσει ξένο τουρισμό στην Ελλάδα, για να σπάσει τη διεθνή απομόνωση. Ανάμεσα στους επιβάτες του “Boeing” της Lufthansa που
προσγειώθηκε την 1η Μαρτίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ήταν και δύο Γερμανοί με «σκληρά» χαρακτηριστικά, ο 31χρονος Χέρμαν Ντούφτ και ο συνομήλικός του Χανς Μπασενάουερ. Μέσα σε 37 ημέρες σκότωσαν εν ψυχρώ έξι άτομα για να τα ληστέψουν. Ο τύπος της εποχής αφιέρωσε σελίδες επί σελίδων για τη δράση των δύο αλλοδαπών και η κοινή γνώμη παρακολουθούσε φοβισμένη τα αλλεπάλληλα εγκλήματα. Οι εθνικές οδοί ερήμωναν, τα βενζινάδικα έκλειναν μόλις έπεφτε το σκοτάδι και οι άνθρωποι κλείνονταν στα σπίτια τους.
Οι δύο Γερμανοί δήλωναν υδραυλικοί. Ο Ντουφτ ήταν ήδη σεσημασμένος από την Ιντερπόλ για κλοπές και ληστείες όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και στη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Μπασενάουερ ήταν ήδη πατέρας τριών παιδιών και ζούσε σε διάσταση με την σύζυγό του. Εκτός από τις ληστείες, ήρθε στην Ελλάδα και για ένα… προξενιό, που του είχε κάνει ένας συγγενής μιας 24χρονης κοπέλας από τη Λιβαδειά, ο οποίος τον είχε γνωρίσει στη Γερμανία!

Πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι δύο κακοποιοί νοικιάζουν ένα διαμέρισμα στην οδό Σκουφά 11 στο Κολωνάκι και αναλαμβάνουν «δράση». Τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου κλέβουν ένα “Volvo” από το πάρκινγκ του αεροδρομίου και παίρνουν την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Στο ύψος της Θήβας σταματούν στο βενζινάδικο του Μιχάλη Γκίκα και εκεί ο Ντουφτ εκτελεί εν ψυχρώ, για 12.000 δραχμές που είχε το ταμείο, τον 35χρονο υπάλληλο Νίκο Κανάρη, πατέρα δύο παιδιών και τον 22χρονο στρατιώτη Παναγιώτη Κούλη, ο οποίος έψαχνε ένα μέσο για να επιστρέψει στη μονάδα του. Όταν ο δεύτερος υπάλληλος του πρατηρίου, Αναστάσιος Γκιζίνος, ξυπνάει από τους πυροβολισμούς και τρέχει να δει τι συμβαίνει, δέχεται κι αυτός δύο σφαίρες στην πλάτη. Ενώ οι δύο κακοποιοί εξαφανίζονται με ταχύτητα, σέρνεται μέχρι την άσφαλτο για να καλέσει σε βοήθεια. Ο οδηγός ενός φορτηγού τον βλέπει αρκετή ώρα αργότερα και ειδοποιεί την Αστυνομία. Στο πρατήριο φτάνει και ένας οδηγός ταξί, τον οποίο έχουν κινητοποιήσει οι αστυνομικοί «για να μεταφέρει τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο». Στο πρόσωπο του νεκρού στρατιώτη αναγνωρίζει τον αδελφό του! Ο Παναγιώτης Κούλης περίμενε το δεύτερο παιδί του και επρόκειτο να απολυθεί σε πέντε μήνες…

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 Μαρτίου, οι δύο Γερμανοί βάζουν στο στόχαστρό τους τον 50χρονο Ελληνοαμερικανό χρηματιστή Παντελή Αθηναίο. Μπαίνουν στη μονοκατοικία του, στην λεωφόρο Αλκυονίδων 99 στη Βούλα, αλλά δεν βρίσκουν τίποτα πολύτιμο να κλέψουν και τον περιμένουν να επιστρέψει. Όταν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα φτάνει στο σπίτι του, ο Μπασενάουερ τον αιφνιδιάζει και τον χτυπάει μέχρι θανάτου με ένα ξύλο. Οι κακοποιοί αρπάζουν 11.000 δραχμές και 3.000 δολάρια, ρίχνουν το πτώμα του στη μπανιέρα και εξαφανίζονται με την “Buick” του θύματος, εγκαταλείποντας την κλεμμένη “Mercedes” με την οποία είχαν πάει στη Βούλα.

Οι δύο κακοποιοί «λουφάζουν» για σχεδόν ένα μήνα. Στις 22 Μαρτίου φεύγουν για την πατρίδα τους και επιστρέφουν εννιά ημέρες αργότερα, για να συνεχίσουν τον κύκλο του αίματος τη Μεγάλη Δευτέρα, 7 Απριλίου. Μπαίνουν στο υπ’ αριθμόν 256960 ταξί του 34χρονου Γιώργου Φραγκιαδάκη και του ζητούν να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο “Astir Beach” στη Βουλιαγμένη. Τον οδηγούν σε έναν ερημικό δρόμο στο Καβούρι κι εκεί τον κατεβάζουν και τον σκοτώνουν με αλλεπάλληλες μαχαιριές για 250 δραχμές που είχε στην τσέπη του και μερικά κέρματα. Κρύβουν το πτώμα του στους θάμνους και επιστρέφουν με το ταξί του θύματος στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχαν παρκάρει την κλεμμένη “Mercedes”.
Η μικρή «λεία» από τη ληστεία του ταξιτζή, δεν τους βγάζει από το οικονομικό τους αδιέξοδο και δύο ημέρες αργότερα ξαναβγαίνουν στην εθνική οδό για Λαμία. Στο 41ο χιλιόμετρο, λίγο πριν από τα διόδια του Σχηματαρίου, το βενζινάδικο του Γιάννη Σπανού είναι ανοιχτό. Μόλις έχει νυχτώσει όταν προσεγγίζουν από την πίσω πλευρά του πρατηρίου. Ακινητοποιούν τον 40χρονο υπάλληλο Γιάννη Τσουτσάνη, αρπάζουν από το ταμείο 3.900 δραχμές και τον οδηγούν στα χωράφια. Εκείνος προσπαθεί εκλιπαρώντας να τους εξηγήσει ότι έχει ένα μωρό παιδί, αλλά οι δύο Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν. Τον σκοτώνουν με 14 μαχαιριές και τρέπονται σε φυγή.
Στην Χωροφυλακή έχει σημάνει γενική επιφυλακή. Καθημερινά προσάγεται όλος ο υπόκοσμος ώστε να βρεθεί άκρη. Στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας δεκάδες συμβατικά οχήματα περιπολούν πάνω – κάτω, προσπαθώντας να προλάβουν το επόμενο χτύπημα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 11 Απριλίου οι δύο Γερμανοί ξεκινούν για την Πάτρα για να θολώσουν τα νερά. Στο ύψος του Ξυλοκάστρου, ενώ προσπαθούν να προσπεράσουν μια νταλίκα, πέφτει ένα δέμα και σπάζει τα φανάρια της “Mercedes” τους. Χωρίς φώτα πλέον, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Έχει πέσει η νύχτα, όταν στο ύψος της Κακιάς Σκάλας κάνουν νόημα στον οδηγό μιας “BMW” που τους προσπερνά. Ο οδηγός, ο 39χρονος μετανάστης στη Γερμανία Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε έρθει για Πάσχα στην Ελλάδα, μαζί με την σύζυγο του και την 20 μηνών κορούλα τους, προθυμοποιείται να συνεχίσει αργά σαν προπομπός τους. Το πολυτελές αυτοκίνητο τραβάει σαν «μαγνήτης» τους δύο κακοποιούς, που αποφασίζουν ότι αυτός θα είναι ο επόμενος «στόχος». Κάποια στιγμή σταματούν στην άκρη του δρόμου. Ο άτυχος 39χρονος τους βλέπει, κάνει όπισθεν και πλησιάζει για να δει τι συμβαίνει. Σκύβει στη μηχανή για να ελέγξει τα καλώδια και τότε ο Μπασενάουερ τον πυροβολεί εν ψυχρώ δύο φορές στον αυχένα. Παίρνουν από τις τσέπες του 600 δραχμές και 100 μάρκα, βάζουν το πτώμα του στο πορτ μπαγκάζ και επιστρέφουν στην Αθήνα και με τα δύο αυτοκίνητα.
Σε ένα ερημικό δρομάκι στο Χαϊδάρι, την οδό Πάρνηθος, ανάμεσα στην Ιερά Οδό και τη λεωφόρο Καβάλας, παρκάρουν την “Mercedes” τους. Βάζουν το άψυχο σώμα του Παπαγεωργίου στην “BMW”, ξεκινούν και πάλι προς την Πάτρα και λίγο έξω από την πόλη το μεταφέρουν ανάμεσα σε θάμνους. Κοιμούνται στο αυτοκίνητο και νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνουν στο Χαϊδάρι. Ωστόσο η παρατηρητικότητα μιας ηλικιωμένης γυναίκας έχει σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τους δύο αδίστακτους κακοποιούς. Η “Mercedes” δεν ανήκει σε κανέναν στη γειτονιά. Είναι τρακαρισμένη και έχει ίχνη αίματος στον προφυλακτήρα. Η Μαρία Ταμπουράκη ειδοποιεί τις αρχές.

Μέσα σε λίγη ώρα η περιοχή περικυκλώνεται από άνδρες της Χωροφυλακής. Όταν ο Ντουφτ εμφανίζεται και πάει να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο, πέφτουν πάνω του και τον συλλαμβάνουν. Στο Ι.Χ. βρίσκουν ένα πολεμικό τουφέκι «Μάουζερ», γεμάτο και οπλισμένο, ένα μαχαίρι και διαρρηκτικά εργαλεία. Σε λίγες ώρες θα ομολογήσει τα πάντα. Ο Μπασενάουερ θα συλληφθεί λίγο αργότερα στο διαμέρισμα της οδού Σκουφά, όπου βρισκόταν με την αρραβωνιαστικιά του, τον αδελφό της και την σύζυγό του, «παρέα» με το φονικό όπλο και τέσσερα στιλέτα.
Τον Ιούλιο του 1969 οι δύο «λύκοι», όπως τους αποκάλεσε ο τύπος της εποχής, άκουσαν με ψυχραιμία την ποινή που τους επιβλήθηκε, πεντάκις εις θάνατον, από τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Στις 15 Δεκεμβρίου οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο Ντουφτ στην Κέρκυρα και ο Μπασενάουερ στην Αίγινα. Με τη δράση τους άνοιγε και η «αυλαία» του «εισαγόμενου» εγκλήματος στην Ελλάδα.

Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια