Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αποχαιρετιστήρια Επιστολή Ιωάννη Δ. Καραμαλίκη, Υποστρατήγου ΠΣ ε.α.

Μετά από απόφαση της  συνεδρίασης  του Πρωτοβάθμιου Ανωτάτου Συμβουλίου του Πυροσβεστικού Σώματος στις 10-02-2020, αποστρατεύθηκα από τις τάξεις του Π.Σ.
Ολοκληρώνοντας τη σταδιοδρομία μου, η μνήμη μου ανατρέχει στις θέσεις ευθύνης  που με τίμησε, με τοποθέτησε και μου εμπιστεύθηκε η πατρίδα. Διοικητής Νομού Ηλείας, Υποδιοικητής και Διοικητής 6ης ΕΜΑΚ, Υποδιοικητής στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, κ.α.
            Υπηρέτησα το Πυροσβεστικό Σώμα με όλες μου τις δυνάμεις ψυχικές, πνευματικές και ηθικές όπως τις απέκτησα από την αγωγή των σεμνών και εργατικών γονιών μου. Τις δυνάμωσε η οικογένειά μου, η σύζυγός μου και τα παιδιά μου, με την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους. Ο Θεός ήταν πάντα συμπαραστάτης μου και καταφύγιό μου σε κάθε δύσκολη στιγμή. Όμως σε αυτή τη ζωή  κανείς δεν είναι αυτόφωτος. Όλοι μας είμαστε ετερόφωτοι και παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Η δύναμή μου όλα αυτά τα υπηρεσιακά μου χρόνια ήταν οι συνάδελφοί μου ανεξαρτήτου βαθμού και θέσεως, που εργάστηκαν μαζί μου και μοιράστηκαν το όραμά μου, που ήταν να διοικώ με αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ήθος, αξιοπρέπεια, χαμόγελο και λεβεντιά.  Ότι απαίτησα από αυτούς, πρωτίστως το είχα απαιτήσει από τον εαυτό μου.
            Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, μέσα σε κλίμα έντονης εσωστρέφειας, απόρροια των τελευταίων τραγικών γεγονότων, προέβη στην εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου δράσης του Κέντρου, με έμφαση στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του και την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς  και αποδοτικότητάς του. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός πως καταλυτική υπήρξε και η αμέριστη συμβολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικολάου Χαρδαλιά προς αυτή την  κατεύθυνση και κυρίως σε ότι αφορά τη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος σε εξωστρέφεια. Βασικός μου στόχος ήταν η έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και η βελτίωση στην ανταπόκριση του Κ.Ε.Π.Π. στις προσδοκίες και στις αυξανόμενες ανάγκες του.
Η διοίκηση του Κέντρου είναι διακριτό, τεχνοκρατικό λειτούργημα υψηλών και άκρως εξειδικευμένων απαιτήσεων.  Σήμερα όμως, παράλληλα με την αποστρατεία μου κλείνει και  ο κύκλος της αυτόνομης λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Π. και η ενσωμάτωσή του στο νεοσύστατο πλέον Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) σύμφωνα με τη σχετική ψήφιση του Νόμου 4662/2020. Διαχειριστήκαμε, όλα τα ακραία φαινόμενα που συνέβησαν στη χώρα μας. Από τα ακραία φαινόμενα της Χαλκιδικής, τις πλημμύρες της Κινέττας, το σεισμό της Αθήνας, την ενεργοποίηση του μηχανισμού για το σεισμό της Αλβανίας, μέχρι και την έλευση και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού με τη συνδρομή αεροσκαφών στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας.


            Η άρτια ανταπόκριση του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνδυασμό με τη συμβολή του Κ.Ε.Π.Π. στην άριστη και ασφαλή διαχείριση όλων των σοβαρών περιστατικών, οδήγησαν τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό της χώρας σε δύο διαδοχικές επισκέψεις στο θάλαμο Επιχειρήσεων του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Επιτρόπου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Τα συγχαρητήρια που εισέπραξα και η περηφάνια που ένιωσα, ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο διακλαδικό και διασωματικό προσωπικό του Κ.Ε.Π.Π. και τους ευχαριστώ από καρδιάς.
            Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω,
Την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις αμέτρητες ώρες που μοιράστηκε μαζί μας καθώς και για την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε.
Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά για τη στήριξη που μας παρείχε καθημερινά και για την αδιαμφισβήτητα απρόσκοπτη συνεργασία προκειμένου να υλοποιούμε τους στόχους που από κοινού είχαμε θέσει.
Τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου που με τη διευρυμένη εμπειρία του, με βοήθησε ειλικρινά και ουσιαστικά ώστε να βρίσκομαι πάντα στη σωστή  κατεύθυνση.
Το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχαν στις δύσκολες στιγμές σε μηχανολογικό, τεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό.   
Το σύνολο του προσωπικού του Ε.Σ.Κ.Ε. για την αγαστή συνεργασία.
Τα Κέντρα Επιχειρήσεων ΕΛ.ΑΣ./ΕΣΚΕΔΙΚ Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ/ΚΕΠΙΧ, ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Υπουργείου Εξωτερικών.
Τις 13 Πολιτικές Περιφέρειες, τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων όλης της χώρας.

                                                                                                                        Με εκτίμηση

Ιωάννης Δ. ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗΣ
    Υποστράτηγος ΠΣ ε.α.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια