Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΕΑΛΣ: Ζητήματα όπως ο ΣΚΠ και η βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών πρέπει να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης και όχι αποσπασματικών και μονομερών προτάσεων

Ανακοίνωση των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος: Με αφορμή δύο μείζονος σημασίας ζητήματα που τις τελευταίες ημέρες επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο μέσω ανεπίσημων και
επίσημων οδών και τα οποία αφορούν αφενός στην απεμπλοκή μας από τον ΣΠΚ και αφετέρου σε σειρά αποσπασματικών βαθμολογικών διατάξεων και μάλιστα πάλι μόνο για τα προερχόμενα εκ Λ/Φ στελέχη, παρεμβαίνουμε:
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Για τους συνδικαλιστικούς φορείς αποτελεί υποχρέωση να λαμβάνουμε αποφάσεις και να εισηγούμαστε προτάσεις, που όμως θα σηματοδοτούν όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών και οι οποίες θα αντιμετωπίζουν ζητήματα υπηρεσιακής καθημερινότητας , παθογένειες και εκτροπές που διαπιστώνουμε ή που έχουμε κληρονομήσει και όχι την ανεξέλεγκτη χορήγηση βαθμών και μάλιστα  χωρίς καμία διαβούλευση.

Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δεν διαπιστώνουμε προσπάθειες στην παραπάνω κατεύθυνση, αλλά αντίθετα επικρατεί καλά και σταθερά η τακτική των προηγούμενων πέντε σχεδόν ετών όπου θυσιάζονται - ανταλλάσσονται σοβαρά ζητήματα, που θα έπρεπε να μας απασχολούν και να επιλυθούν, αλλά και προτείνονται διατάξεις  με μοναδικό κίνητρο την εξυπηρέτηση συνδικαλιστών και την ψηφοθηρία.
Για άλλη μια φορά δυστυχώς, διαπιστώνουμε μια προσπάθεια να επιβληθεί το αίτημα απεμπλοκής μας από τον ΣΠΚ και μάλιστα με ένα απαράδεκτο, προσβλητικό και ανυπόστατο αιτιολογικό ότι η αποστολή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν είναι στρατιωτική, ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια είναι αναχρονιστικά, ότι πρωτεύων σκοπός της ίδρυσής τους είναι η διατήρηση της πειθαρχίας και δευτερευόντως η απονομή της δικαιοσύνης, ότι η διττή ιδιότητα των δικαστών της στρατιωτικής δικαιοσύνης δε μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις της αμεροληψίας και της αδέκαστης κρίσης, καθώς, πέραν της δικαστικής ιδιότητας, διαπνέονται από συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπλέγματα της ιδιότητας του στρατιωτικού.

Και σα να μην έφταναν αυτά, διαβάζουμε, και μαζί με εμάς διαβάζουν και οι πολίτες αυτής της χώρας, ότι στα στρατοδικεία/ναυτοδικεία συμμετέχουν και κοινοί Αξιωματικοί ως στρατοδίκες/ναυτοδίκες, η συμμετοχή των οποίων δεν εγγυάται την προστασία των κατηγορουμένων από τις πιθανές αυθαίρετες επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας και ότι οι στρατοδίκες/ναυτοδίκες πολλές φορές κρίνουν υπό το πρίσμα της επαγγελματικής τους αντίληψης, στηριζόμενοι στην αρχή της υποταγής στην ηγεσία.

Θλίψη δε μας προκαλεί, σε ένα ένστολο στρατιωτικά συντεταγμένο σώμα να αναφέρονται από επίσημα χείλη τα στρατοδικεία/ναυτοδικεία ως ειδικά δικαστήρια που δεν τα έχει ανάγκη η σύγχρονη ποινική δικαιοσύνη και ότι οι περίπου 100 Στρατιωτικοί Δικαστές μπορούν να καλύψουν αρκετά από τα κενά που υπάρχουν στα τακτικά πολιτικά δικαστήρια. 

Ως ΠΕΑΛΣ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλα τα παραπάνω αναφερόμενα.

Τιμούμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη και στην κρίση των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ

Σε ότι αφορά την προσπάθεια να ενταχθούν στο υπό προώθηση σχέδιο νόμου του ΥΝΑΝΠ αποσπασματικές διατάξεις, όπως ακριβώς γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, που αφορούν και πάλι,  τη βαθμολογική εξέλιξη  των προερχομένων εκ Λ/Φ συναδέλφων, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία και και τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τονίζουμε ότι συντασσόμεθα, άλλωστε πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί αναφορικά με το θέμα ομοίως, με  την άποψη του κ. Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Η απρόσκοπτη και μονομερής χορήγηση βαθμών και η υποβολή διάσπαρτων άλλων διατάξεων, όπως δηλαδή συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, που αφορούν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη όλων των βαθμίδων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Τα ζητήματα που αφορούν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη ΛΣ, δεν είναι ζητήματα μόνο των πολλών αριθμητικά, εν προκειμένου των εκ Λ/Φ,  αλλά και των Αξιωματικών ΛΣ εκ ΔΥΛΣ, των απευθείας κατάταξης Αξιωματικών αλλά και των Αξιωματικών ΣΝΔ που διοικούν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε τακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, που για μικροσυνδικαλιστικούς, μικροπολιτικούς λόγους και την ψηφοθηρία, πέραν άλλων, θυσίασαν τις αξίες, τις αρχές και την τιμή που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε βαθμό και επέφεραν μια άνευ επιχειρησιακού – υπηρεσιακού ουσιαστικού αντικρίσματος επετηρίδα, απαξίωσαν την ιεραρχία, δίχασαν, αδίκησαν και εμπόδισαν την απρόσκοπτη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ όλων των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ως εκ τούτου, θεωρούμε μονόδρομο την επανεξέταση συλλογικά του βαθμολογίου και όχι αποσπασματικά, προκειμένου να φτάσουμε στο τελικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να διατηρηθεί η δομή και η ιεραρχία, όσο και να ικανοποιηθούν τα βαθμολογικά εν συνόλω αιτήματα του προσωπικού, όλων όμως των βαθμίδων και τηρουμένων των αξίων, των αρχών και της τιμής που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε βαθμό.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Πολιτικής Ηγεσίας ζητούμε την προώθηση των απαραίτητων πρωτοβουλιών προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να οδηγηθούμε σε διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα που άπτονται του προσωπικού, αποφεύγοντας λάθη και τακτικές του πρόσφατου παρελθόντος όπου κυριαρχούσαν το "αποφασίζω και διατάζω" και το "για εμάς χωρίς εμάς", ώστε αφενός να σταματήσει η κατρακύλα και να μην τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο το μέλλον του Σώματος αλλά και το μέλλον των νέων στελεχών του.
Για το Δ.Σ.
           Ο Πρόεδρος             Ο Γενικός Γραμματέας
Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ           Ιωάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια