Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα ΜΑΤ έχασαν τη συνοχή τους - Ταπείνωσαν μια απείθαρχη αστυνομία με εικόνα πολυιδιοκτησίας


Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας τους, τα ΜΑΤ έχασαν τη συνοχή τους. Καταπατήθηκαν και ποδοπατήθηκαν ορισμοί όπως πειθαρχία και
ομαδικότητα. Οι εικόνες που είδαμε παραπέμπουν σε αφιονισμένα γκρουπούσκουλα, κοινούς χουλιγκάνους, να έχουν παρασυρθεί από τα πιο άγρια ένστικτα της μάζας.

Δεν αποτελεί καμία δικαιολογία η επίθεση στους κοιμώμενους αξιωματικούς. Δεν προσδίδει άλοθι ο μαζικός τραυματισμός από σκάγια, πέτρες, καδρόνια κοκ. Τα έχουν υποστεί στο παρελθόν πλείστες όσες φορές σε παρόμοια ή σε διαφορετικά θέατρα μαχών. Κι όμως, τότε είχαν αντέξει. Χθες και προχθές δεν το έκαναν. Και το ερώτημα είναι γιατί διαμελίστηκε τόσο γρήγορα και χυδαία η αυτοσυγκράτηση;

Δίχως αμφιβολία υπάρχει όνομα ή ονόματα για την ευθύνη της εικόνας ενός αγελαίου συρφετού. Στο  bloko.gr έχουμε γράψει πως η μετάβαση από το δόγμα της άμυνας σε αυτός της επίθεσης, προϋποθέτει προσαρμογές και προετοιμασία, σε ψυχολογικό και πειθαρχικό επίπεδο. Κάτι σαν το πνεύμα του νόμου. Σκληρό, αλλά νόμος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

Η εικόνα της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα δεν είναι η προσήκουσα. Εμφάνιση όπλων, ανεξαρτήτως αιτίας αιτιατού, έξαρση της βίας και της αυθαιρεσίας κοκ. Το συμπέρασμα είναι ένα κι αναλλοίωτο. Η αστυνομία είναι απείθαρχη. 

Αυτή τη στιγμή στο προσωπικό κυριαρχεί η άποψη της ... πολυιδιοκτησίας στην ΕΛΑΣ. Συνυπάρχουν οι μεν με τους δε. Ένα συνοθύλευμα προσώπων, γνωμών και θέσεων, που προκαλούν αμηχανία, αστάθεια κι εν ολίγοις αποσταθεροποίηση, το οποίο απεικονίζεται ευθέως στις ενέργειες των από κάτω. Δεν υπάρχει συντεταγμένη ντιρεκτίβα ή κατεύθυνση. Το πρόσωπο της ηγεσίας θυμίζει Ιανό. Άλλωστε, η λαϊκή θυμοσοφία έχει αποφανθεί προ πολλού. Όπου λαλλούν πολλοί κοκόροι αργερί να ξημερώσει.

Η αστυνομία πασχίζει να βγει από το λυκόφως της ασυναρτησίας των προηγούμενων χρόνων και το κάνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Θέλει έναν υπουργό κι έναν αρχηγό. Οι λύσεις είναι εκεί και περιμένουν ν' αποδεσμευτούν ώστε να λειτουργήσουν ως πραγματική και στιβαρή ηγεσία. 

Τα ΜΑΤ είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της αστυνομίας, έλεγε ένα λαμπρό μυαλό που δεν έμελλε ν' ανθίσει μέσα στην αστυνομία, γιατί αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία και η ιδεοληψία της. Ο Παναγιώτης Στάθης. Όταν αυτός ο πυλώνας κατακρημνίζεται με πάταγο, μέσα σε κονιορτό και σκόνη της έννοιας της πειθαρχίας σε αφυδατωμένα παλίμψηστα, τότε δεν υπάρχει αύριο. Δεν υπάρχει αστυνομία.


του Γιώργου Καραϊβάζ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια