Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το φιάσκο των νήσων οι ΜΑΤατζήδες και οι Στρατηγοί – Ένας απολογισμός

Του Παναγιώτη Μπούσιου

 

Όσα συνέβησαν στην Λέσβο και την Χίο, τις τελευταίες μέρες, αν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν διδάσκονται στις σχολές της αστυνομίας θα είναι πραγματικά μια μεγάλη παράλειψη.
 

Διότι δεν μπορεί οι νέοι αστυνομικοί να μην διδαχτούν ότι όσα είδε η κοινή γνώμη να εκτυλίσσονται στα δυο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου απέχουν… χιλιόμετρα από τα όσα πρέπει να κάνει ένας ένστολος.
 

Είναι τιμητικό ένας αστυνομικός να σπάει το αυτοκίνητο ενός πολίτη; Είναι δείγμα πατριωτισμού να αποκαλεί συμπατριώτες του «Τουρκόσπορους» ή μήπως άκρως ρατσιστικός χαρακτηρισμός; Άραγε, αφορά και στον συνάδελφο του στην διμοιρία ο οποίος κατάγεται από ένα νησί του Βορείου Αιγαίου; Είναι δείγμα ανδρισμού να πετάς πέτρες στους πολίτες και να τους κάνεις άσεμνες χειρονομίες;
 

Επίσης, ποιος υπηρεσιακός κανονισμός επιτρέπει να κάνεις χρήση χημικών ενώ δεν είσαι σε υπηρεσία και να φοράς το κράνος σου, να παίρνεις το κλομπ σου και να καβαλάς φράκτες για να κυνηγήσεις πολίτες; Η φρασεολογία πεζοδρομίου που χρησιμοποίησαν κατά κόρον ταιριάζει σε επαγγελματίες ή μήπως οι ίδιοι θα δέχονταν π.χ ένας άλλος δημόσιος υπάλληλος να τους μιλά με τέτοιο τρόπο;
 

Όσο για τους επικεφαλής των διμοιριών που ήταν ωσεί παρόντες θα υπάρξουν συνέπειες; Τι έκαναν για να συγκρατήσουν τους νεότερους και κατώτερους συναδέλφους τους; Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και αναφερόμαστε μόνο σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

 

Στην αντίπερα όχθη, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι όσα αντιμετώπισαν ήταν πρωτόγνωρα. Την ώρα που επιβιβάζονταν στα πλοία ακόμα και συνάδελφοι τους λιμενικοί τους έκαναν άσεμνες χειρονομίες, λένε, οι κάτοικοι τους πέταξαν τόσες πέτρες όσες θα χρειάζονταν για να χτιστούν κάστρα.
 

Για πρώτη φορά στα χρονικά δέχτηκαν επίθεση μέσα στα δωμάτια τους και ξυλοκοπήθηκαν από εξαγριωμένους κατοίκους. Είχαν δεκάδες τραυματίες και μάλιστα δυο από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ άλλοι δυο δέχτηκαν πυροβολισμούς από σκάγια στα πόδια. Οι νησιώτες τους προκάλεσαν όσο δεν φαντάζονταν. Πάλι θα αναφερθούμε σε περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Και το ερώτημα:
 

Αλήθεια, τι περίμεναν; Να τους υποδεχτούν οι κάτοικοι με… ροδοπέταλα; Να μην αντιδράσουν καθόλου; Να μην ξεφύγει η κατάσταση; Ήταν μήπως η πρώτη φορά που θα αντιμετώπιζαν τέτοιες ακραίες καταστάσεις; Πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή της Κερατέας ανάλογα περιστατικά δεν διαχειρίστηκαν; Το επιχείρημα ότι «προκλήθηκαν από του κατοίκους» δεν αντέχει σε κριτική. Οι αστυνομικοί, υποτίθεται, ότι είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Γι αυτό το λόγο υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες και έχουν και τον ανάλογο εξοπλισμό. Την ασπίδα την χρειάζεται ο άνδρας των ΜΑΤ και όχι ο τροχονόμος της Τροχαίας.
 

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκ του αποτελέσματος, ήταν μια πανωλεθρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και λόγω της θέσης του, την ευθύνη έφερε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.
 

Φαίνεται ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η αντίδραση των κατοίκων με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αστυνομίας να μην μπορούν να αντιδράσουν σε καμία επίθεση.
 

Τα… χωράφια και η γεωγραφική γνώση της περιοχής έδωσαν πλεονέκτημα στους κατοίκους σε όλες τις «μάχες» που δόθηκαν με τις διμοιρίες οι οποίες είναι συνηθισμένες να επιχειρούν μέσα στον αστικό ιστό. Ερωτηματικό παραμένει αν οι τοπικοί επικεφαλής των δυνάμεων είχαν την καθοδήγηση του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος ή είχαν αφεθεί μόνοι τους να βγάλουν εκείνοι τα κάστανα από την φωτιά, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Κατεχάκη.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr οι φωνές και οι καυγάδες συνδικαλιστών, που ζητούσαν την απομάκρυνση των δυνάμεων για να μην υπάρξουν άλλοι τραυματίες ή ακόμα και νεκροί, με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Αστυνομίας ακούστηκαν μέχρι την Αθήνα.
 

Για όσα λοιπόν συνέβησαν, αργά χθες το απόγευμα το αρχηγείο της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι «θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου». Τα αποτελέσματα της έρευνας τα περιμένει ο οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι σχολές του Σώματος και η κοινή γνώμη.
 
πηγή: astinomiko.gr

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια