Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νίκος Καρακούκης: Αναθυμιάσεις, Μονοξείδιο τού άνθρακος – Ένας σιωπηλός ύπουλος και αόρατος δολοφόνος

Το μονοξείδιο του άνθρακος προκαλεί ασφυκτικούς θανάτους εμποδίζοντας την μεταφορά οξυγόνου προς τους ιστούς δεσμεύοντας την αιμοσφαιρίνη του αίματος. Ειναι αέριο άχρωμο
άοσμο,δεν ερεθίζει κ γι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ώστε να απομακρυνθεί έγκαιρα όποιος βρίσκεται σε χώρους με έκλυση μονοξειδίου προς τούτο χαρακτηρίζεται σιωπηλός ύπουλος κ αόρατος δολοφόνος.
Παράγεται κατά την ατελή καύση του άνθρακος κ σχηματίζεται σε πυρκαγιές,σε ελαττωματική απαγωγή αερίων σε τζάκια, ξυλόσομπες, μαγκάλια,σε ελαττωματική επικοινωνία εξατμίσεων με την καμπίνα αυτοκινήτων κλπ. Γι αυτό είναι πρωταρχικό μέλημά μας ο έλεγχος τζακιών ξυλόσομπων η απαγόρευση μαγκαλιών σε κλειστούς χώρους.
Σε περίπτωση αναθυμιάσεων προέχει η άμεση απομάκρυνση κ μεταφορά στον ελεύθερο αέρα με ταυτόχρονη χορήγηση οξυγόνου προς απομάκρυνση του μονοξειδίου πού γίνεται σε ποσοστό 40-50 τοις εκατό περίπου σε μία ώρα.Μεγίστη προσοχή λοιπόν σε περίπτωση αναθυμιάσεων αλλά κ στην πρόληψη μέσω ελέγχου του συστήματος απαγωγών τζακιών ξυλόσομπων πριν την έναρξη της χρήσης τους κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά κ στην απόλυτη απαγόρευση μαγκαλιών σε κλειστούς χώρους. Νά ληφθεί υπ´ οψιν κ το ότι λόγω της ασφυξιογόνου δράσης επέρχεται ταχύτατη παράλυση των άκρων με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην απομάκρυνση από το περιβάλλον έκλυσης αναθυμιάσεων καθιστώντας το μονοξείδιο του άνθρακος έναν ύπουλο σιωπηλό κ αόρατο δολοφόνο.

Δρ. Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια