Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξέθαψε τα λεφτά από τον κήπο και κόντεψε να «θαφτεί» στη φυλακή

Η ιστορία 48χρονου επιχειρηματία πρέπει να διδάσκεται σεμιναριακά ως παράδειγμα προς αποφυγή για όσους σπεύδουν να «θάψουν» τις οικονομίες τους σε κήπους και σε γλάστρες προκειμένου  να
προστατευθούν από διαρρήκτες και… τράπεζες.
Υπάρχει ορατός κίνδυνος να μπείτε στη φυλακή ως παραχαράκτες, απατεώνες, αλλά ακόμα και αν γλιτώσετε τα… κάγκελα, θα κλάψετε τα χαμένα σας λεφτουδάκια αφού το χώμα και η υγρασία μπορεί να τα αχρηστεύσουν. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του προαναφερόμενου επιχειρηματία, η υπόθεση του οποίου τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε πανελλαδικό θέμα στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ.
Ο εύπορος Ιταλός ξέθαψε τα  500ευρα, τα οποία είχε «φυτέψει» για λόγους ασφαλείας στον κήπο του, ώστε να κάνει πολυτελείς διακοπές με την οικογένειά του στην Κρήτη και κινδύνευσε να μπει φυλακή ως …παραχαράκτης ολκής.
Ουδείς πίστεψε ότι τα χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 12.000 ευρώ, τα οποία βρέθηκε να κατέχει ο 48χρονος, ήταν γνήσια. Άλλωστε το μηχάνημα ελέγχου γνησιότητας που χρησιμοποίησαν (σαν αυτά που διαθέτουν σούπερ-μάρκετ και περίπτερα) ήταν …κατηγορηματικό: Τα χαρτονομίσματα ήταν πλαστά.
Με συνοπτικές διαδικασίες ο εύπορος επιχειρηματίας από τη νότια Ιταλία βρέθηκε με τις χειροπέδες στα χέρια μπροστά στα μάτια της συζύγου και της ανήλικης κορούλας τους αλλά και δεκάδων συμπατριωτών του που βρίσκονταν στο τουριστικό λεωφορείο, το οποίο θα τους μετέφερε από το 5άστερο ξενοδοχείο διαμονής τους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για την πτήση της επιστροφής.
Ποιος θα περίμενε ότι η ανατροπή θα ερχόταν μερικούς μήνες μετά από τα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, τα οποία εξετάζοντας ένα προς ένα τα 30 κατασχεμένα χαρτονομίσματα του… εγκλήματος, αποφάνθηκαν ότι είναι γνήσια.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι λόγω της εναπόθεσής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο χώμα, έχουν υποστεί αλλοιώσεις, που τα καθιστούν ακατάλληλα για κυκλοφορία. Εν ολίγοις η πρακτική που ακολούθησε ο Ιταλός, την οποία αναμφίβολα εφαρμόζουν και αρκετοί συντοπίτες μας, είναι επισφαλής και παρακινδυνευμένη και καλό είναι να αποφεύγεται.
Ο 48χρονος, ο οποίος διαθέτει μεγάλη αντιπροσωπεία, έκανε διακοπές με την οικογένειά του σε χλιδάτο ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου. Την ημέρα της αναχώρησής τους, θέλησε να αγοράσει μία βαλίτσα για να βάλουν τις αγορές τους. Έδωσε ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ, πήρε τη βαλίτσα, πήρε τα ρέστα και έφυγε.
Όμως στον καταστηματάρχη δεν άρεσε το χαρτονόμισμα, το οποίο θεώρησε ύποπτο και έτσι ενημέρωσε την Αστυνομία. Ο Ιταλός συνελήφθη μέσα στο πούλμαν μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο. Η σύζυγος και η κόρη του αναχώρησαν κανονικά και εκείνος παρέμεινε στο Ηράκλειο για την ποινική διαδικασία. Του αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στην ανάκριση με κίνδυνο να προφυλακιστεί.
Στην Κρήτη ταξίδεψαν εσπευσμένα τα δύο αδέρφια του και ο Ιταλός δικηγόρος του  για να του συμπαρασταθούν σε αυτή την περιπέτεια. Ο 48χρονος βρέθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου, μη μπορώντας να καταλάβει τι έχει πάει στραβά αφού τα χαρτονομίσματα ήταν γνήσια.
Τελικά γλίτωσε τα χειρότερα αφού αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους έξι χιλιάδων ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε μήνα στο Ελληνικό Προξενείο του Παλέρμο.

Και όμως ήταν γνήσια!

Το επίσημο έγγραφο-απάντηση που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (5ο Τμήμα δικαστικής γραφολογίας και πλαστότητας εντύπων και αξιών) επιφύλασσε μία δικαίωση και μία… απογοήτευση  για τον 48χρονο επιχειρηματία.
Δικαίωση γιατί αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος ουδεμία σχέση έχει με απατεώνα και παραχάραξη, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα είναι γνήσια, απογοήτευση  διότι τα κατασχεμένα χαρτονομίσματα έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω… ενταφιασμού.
 Ο δικηγόρος Βαγγέλης Φανουργάκης
Ο δικηγόρος Βαγγέλης Φανουργάκης
Ο 48χρονος ενημερώθηκε άμεσα για την εξέλιξη αυτή από τον δικηγόρο του, Βαγγέλη Φανουργάκη, ο οποίος αναφερόμενος στο χρονικό αλλά και στην ουσία της  υπόθεσης, σχολίασε με νόημα: «Ο εντολέας μου παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημ/κών Ηρακλείου, ο οποίος τού απήγγειλε βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες.
Από αυτές κινδύνευε με προφυλάκιση δεδομένου ότι είναι αλλοδαπός και δεν έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Τελικά τού επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι και αποχώρησε για τη χώρα του.
Προ ολίγων ημερών παραλάβαμε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, από την οποία προέκυψε ότι όλα τα χαρτονομίσματα ήταν γνήσια, έγκυρα και ισχυρά αλλά ακατάλληλα για κυκλοφορία, δεδομένων των αλλοιώσεων που είχαν υποστεί όταν βρισκόταν σε χωμάτινο έδαφος για μεγάλη χρονική περίοδο.
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει αφενός την έλλειψη κατάλληλης υποδομής στα Αστυνομικά Τμήματα για να κρίνουν άμεσα και ορθά για την εγκυρότητα χαρτονομισμάτων με αποτέλεσμα να αποδίδονται εσφαλμένες κατηγορίες και αφετέρου τη φθορά που τελικά υπέστησαν τα χαρτονομίσματα που βρισκόταν εντός του χωμάτινου εδάφους, τακτική που ως γνωστό πολλοί συντοπίτες μας έχουν εφαρμόσει».
Ευαγγελία Καρεκλάκη


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια