Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι εκδηλώσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, παράλληλες ενημερωτικές δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης
Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σε όλη την ελληνική επικράτεια, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Στόχος των δράσεων ήταν να συνδυαστούν η εκπαίδευση και η ενημέρωση μαθητών και πολιτών για τις νέες τεχνολογίες, σε χώρους με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη γεφύρωση της τεχνολογικής εποχής με τις ιστορικές γνώσεις που λαμβάνουν από τα Μουσεία της Χώρας μας, τα οποία αποτελούν τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς.
Οι παράλληλες αυτές δράσεις πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο σε Μουσεία και απευθύνονταν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και επαγγελματίες του κλάδου της Νομικής και της Πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα ακόλουθα μουσεία:
το Μουσείο της Ακρόπολης,
το Πολεμικό Μουσείο,
το Μουσείο ΟΤΕ,
το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,
το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί,
το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,
το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης.
Σημειώνεται, ότι στη Λέσβο και στο Σουφλί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλές σχολικές μονάδες, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των αντίστοιχων δημοτικών θεάτρων.

Επιπλέον στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στους μαθητές των ακόλουθων σχολείων:
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,
8ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης,
3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης,
Δημοτικό Σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ.
Συνολικά τις ανωτέρω εκδηλώσεις παρακολούθησαν περίπου (3.000) μαθητές, και συνοδοί εκπαιδευτικοί και (200) επαγγελματίες του κλάδου της Νομικής και της Πληροφορικής.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας, κήρυξε την έναρξη των παράλληλων ενημερωτικών δράσεων στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Διαδίκτυο και ασφάλεια – Τάσεις και προκλήσεις».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, ο Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, εκ μέρους του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειου Πλιώτα, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Λάμπρος Σοφουλάκης και τέλος, ο  κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Προέδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επίτιμος Προέδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ως ομιλητές συμμετείχαν ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Δημήτριος Ι. Γκύζης, ο Πλοίαρχος Π.Ν. (Μ) Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/Ε6 (Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας), ο Επικεφαλής Τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας Τραπεζών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Βασίλειος Παναγιωτίδης, ο κ. Γεώργιος Ρουσόπουλος Δρ. Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής - Ειδικός Επιστήμονας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο κ. Louis Marinos, Senior Risk and Threat Analyst του European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) και ο κ. Πάνος Παχατουρίδης του Facebook Head of API - Europe, Middle.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η Εισαγγελέας Εφετών κα Βιργινία Σακελλαροπούλου, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κα Σαπφώ Κατσανάκη,  η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, Ταξίαρχος Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, ο Φρούραρχος της Βουλής, Αστυνομικός Διευθυντής Φώτης Ντουίτσης, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτριος Βερβεσός και ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Η κα Reding απηύθυνε φέτος μήνυμα ευαισθητοποίησης στους συμμετέχοντες στις ανωτέρω δράσεις μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια