Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απροθυμία για τις θέσεις συνοριοφυλάκων

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση των 800 νέων θέσεων συνοριοφυλάκων που προκήρυξε στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα νησιά του
Ανατολικού Αιγαίου. Η διαδικασία αφορά σε συμβάσεις διάρκειας ενός έτους, που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο. Αν και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, μέχρι και χθες δεν είχαν ξεπεράσει τους 200 εκείνοι που είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και αφορά την πρόσληψη 800 νέων συνοριοφυλάκων που θα στελεχώσουν κέντρα κράτησης και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Μεγίστη. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, η θητεία των συνοριοφυλάκων που θα προσληφθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα είναι ετήσια, με δυνατότητα να ανανεώνεται ετησίως.
Η κάλυψη της δαπάνης δεν θα γίνει από τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά από κονδύλια της Ε.Ε. «Οι συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού. Προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών με ετήσια θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται ετησίως», αναφέρεται στην προκήρυξη. Από τις 800 νέες θέσεις, οι 240 βρίσκονται στη Λέσβο, 180 στη Σάμο, 160 στη Χίο, 100 στην Κω, 80 στη Λέρο, 20 στη Σύμη και 10 σε Κάλυμνο και Μεγίστη αντίστοιχα.
Παρότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών πριμοδοτούνται με πρόσθεση μοριοδότηση, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μέχρι χθες το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο. Συγκεκριμένα, αν και η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, μόλις 200 υποψήφιοι είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους. Η εξέλιξη προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς η λειτουργία των νέων κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών που πρόκειται να κατασκευαστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προϋποθέτει την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, μάλιστα, θεωρείται «πιλότος» για την πρόσληψη –με ετήσιες συμβάσεις– επιπλέον 480 συνοριοφυλάκων για τη στελέχωση κέντρων κράτησης σε Αττική, Δράμα, Ξάνθη και Κόρινθο.
Αντίθετα, για τις 400 θέσεις μόνιμων συνοριοφυλάκων που προκήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αιτήσεις υπέβαλαν περισσότεροι από 1.400 υποψήφιοι. Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έληξε τη 17η Φεβρουαρίου.


Γιάννης Σουλιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια