Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναδημοσίευση: Η αστυνομία αυθαιρετεί και το... ομολογεί

Με την έναρξη της δίκης των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο διαμαρτυρίας στην ΑΣΟΕΕ και την κατάθεση των πρώτων δύο αστυνομικών ως μαρτύρων κατηγορίας, φάνηκε πόσο απρόκλητες ήταν οι συλλήψεις αλλά και η βία που ασκήθηκε.
Ξεκίνησε χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν στις 11 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο λοκ άουτ της ΑΣΟΕΕ που είχε επιβάλει η πρυτανεία.
Η σύλληψη του φοιτητή Ιατρικής Δημήτρη Κατρινάκη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ ο Γιάννης Παχάκης, που σπουδάζει στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνελήφθη κάτω από το σπίτι του στις 9 το βράδυ σε μια διαδικασία που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κατηγορούμενοι έχουν τους ίδιους δικηγόρους και μάρτυρες υπεράσπισης και η έδρα έκανε δεκτό το αίτημά τους να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι πέντε αστυνομικοί και χθες κατέθεσαν οι δύο πρώτοι.
Ο Β.Π., αστυνομικός της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), είναι ένας από τους τρεις που εμπλέκονται στη σύλληψη του Δ. Κατρινάκη. Οπως κατέθεσε, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Δεριγνύ όταν περίπου εκατό φοιτητές με πανό και συνθήματα έφτασαν στην ΑΣΟΕΕ και οι περισσότεροι μπήκαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου.
Η ομάδα του έλαβε εντολή να συνδράμει τη διμοιρία των ΥΑΤ που κλήθηκε να τους αντιμετωπίσει και δέκα αστυνομικοί, ΟΠΚΕ και ΥΑΤ, έφτιαξαν φραγμό για να απωθήσουν σαράντα άτομα που έμειναν διασκορπισμένα έξω από την ΑΣΟΕΕ: «Κάναμε βήματα μπροστά προτάσσοντας τις ασπίδες μας. Ημασταν λιγότεροι και έγινε χρήση χημικών. Το πλήθος έσπασε και τότε είδα τον κατηγορούμενο που φώναξε σ’ εμένα και σε έναν συνάδελφό μου “ελάτε ρε” και μας έβρισε. Πήγαμε να τον συλλάβουμε και αντιστεκόταν, προσπαθούσα να τον κρατήσω στη γωνία, τον χτύπησα και ήρθε και τρίτος συνάδελφος».
Συνήγορος: Γιατί θέλατε να τον συλλάβετε;
Αστυνομικός: Μας είπε «ελάτε», αυτό είναι απειλή.
Συνήγορος: Οποιος πολίτης σάς λέει «ελάτε», τον συλλαμβάνετε; Φοβηθήκατε;
Αστυνομικός: Οχι, αλλά δεν συνεργαζόταν.
Συνήγορος: Τον χτυπήσατε;
Αστυνομικός: Πρώτα τον χτύπησα και μετά αντιστάθηκε.
Συνήγορος: Είχατε πτυσσόμενο κλομπ;
Αστυνομικός: Ναι, δεν θυμάμαι αν το χτύπησα με το πτυσσόμενο ή το κλομπ της υπηρεσίας [...] Εβαλα μέσα το κλομπ γιατί δεν ήθελα να του κάνω ζημιά.
Συνήγορος: Γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί εκεί; Αν θέλουν, να κάνουν ζημιά;
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκείνη τη μέρα βρισκόταν σε σύγχυση και ένταση επειδή εκτάκτως κλήθηκε να διαχειριστεί αντιπαράθεση με πλήθος και πρώτη φορά συνέδραμε ΥΑΤ. Δεν μπορούσε, μάλιστα, να διακρίνει αν οι διαδηλωτές ήταν φοιτητές, ούτε θυμόταν ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων διεξαγόταν κανονικά. Εμεινε στο σημείο μέχρι τη λήξη του ωραρίου του στις 2 το μεσημέρι και περιέγραψε ότι υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κόσμος, τηλεοπτικά συνεργεία στα οποία φοιτητές έκαναν δηλώσεις, «δεν είδα καδρόνια, ούτε πέτρες».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ερωτήματα προκαλεί η σύλληψη του Γιάννη Παχάκη, ώρες αργότερα: Γιατί ο φοιτητής δεν συνελήφθη επί τόπου από τους αστυνομικούς την ώρα που φέρεται να κάνει επεισόδια;
Στη συνέχεια κατέθεσε ο αστυνομικός Γ.Κ. που ανήκε στη διμοιρία η οποία κάνοντας χρήση χημικών εισέβαλε στην ΑΣΟΕΕ με εντολή «να μην επιτρέψουμε στους φοιτητές να βγουν» και είπε ότι τραυματίστηκε από καδρόνι κατά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι φοιτητές ήταν πάνω στα σκαλιά και οι αστυνομικοί έκαναν φραγμό από κάτω. «Ημασταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δεν μας επιτέθηκαν, φώναζαν μόνο συνθήματα. Υστερα αποχωρήσαμε και μείναμε στην Πατησίων μέχρι να σχολάσουμε».
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Γ. Παχάκης ήταν έξω από την ΑΣΟΕΕ (ο φοιτητής συμμετείχε στη διαμαρτυρία και είναι ανάμεσα στα άτομα που έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους) αλλά «δεν τον είδα να κάνει κάτι, ούτε είναι εκείνος που με χτύπησε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βάρδια του ήταν από τις 6.00 έως τις 14.00. Οταν σχόλασε πήγε στο Νοσοκομείο 401 εξαιτίας του τραυματισμού του και στη συνέχεια σπίτι του. Λίγο μετά τις 19.00 πήγε στη ΓΑΔΑ να καταθέσει, όπου του επιδείχθηκαν φωτογραφίες αλλά δεν αναγνώρισε το άτομο που τον χτύπησε. Υποστηρίζει, επίσης, ότι αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ και κλήθηκε εκ νέου για συμπληρωματική κατάθεση, την ώρα που στην Αστυνομική Διεύθυνση είχε μεταφερθεί ο Γ. Παχάκης, τον οποίο δεν αναγνώρισε ως άτομο που συμμετείχε σε επεισόδια.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του φοιτητή επισήμαναν στο δικαστήριο ότι συμπληρωματική κατάθεση του αστυνομικού δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία και παρατήρησαν ότι η κατάθεσή του είναι ολόιδια με συναδέλφου του παρ’ όλο που ανήκε σε διαφορετική ομάδα και ακολούθησε διαφορετική διαδρομή.
● Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Γιώτα Τέσση


φωτό: Καρέ-καρέ η στιγμή της σύλληψης του φοιτητή Δημήτρη Κατρινάκη

πηγή: efsyn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια