Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Σοφία Νικολάου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής

«Πρέπει να συμφωνήσουμε τι είδους σωφρονιστικό σύστημα θέλουμε», τόνισε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ενημερώνοντας τους βουλευτές μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, σχετικά με την ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων.

 

Στην εισήγησή της η Σοφία Νικολάου επεσήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στο σωφρονιστικό προσωπικό, που υπηρετεί στα καταστήματα κράτησης της χώρας, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την καταπολέμηση φαινομένων διακρίσεων ή κακομεταχείρισης των κρατουμένων.

«Με σεβασμό στο Σύνταγμα, στην ευρύτερη σωφρονιστική νομοθεσία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδιώκεται η ορθή μεταχείριση των κρατουμένων, η τήρηση των εσωτερικών κανονισμών και των επιμέρους νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τη διαβίωση των κρατουμένων στις φυλακές και τις μεταγωγές τους, η στελέχωση των καταστημάτων κράτησης με υπαλληλικό προσωπικό, η εκπαίδευση και επιμόρφωση του σωφρονιστικού προσωπικού, καθώς και η αναμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των φυλακών» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε στις φυλακές τον περασμένο Ιούλιο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται καθημερινά για να ελεγχθεί. Όπως υπογράμμισε, οι έλεγχοι πλέον είναι καθημερινοί, στη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί συνολικά 181 συσκευασίες που περιείχαν 2,100 κιλά ναρκωτικών ουσιών, οκτακόσια πενήντα οκτώ μαχαίρια, σιδηρολοστοί, σουβλιά και αυτοσχέδια όπλα, καθώς και 527 κινητά τηλέφωνα. Επίσης, όπως ανέφερε, έχουν σημειωθεί 79 περιστατικά συμπλοκών μεταξύ κρατουμένων, ενώ από τις 27 Ιουλίου και μετά δεν έχει γίνει καμία ανθρωποκτονία στα Καταστήματα Κράτησης. Για να ελεγχθεί η κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 1.700 τακτικές και έκτακτες μεταγωγές.

Παράλληλα, η Σοφία Νικολάου υπογράμμισε πως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Γραμματεία, είναι το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα Καταστήματα Κράτησης και γι’ αυτό τον λόγο θα γίνουν με  νομοθετική ρύθμιση,  1.012 προσλήψεις φυλάκων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων, σημείωσε πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι κρατούμενοι σήμερα στα καταστήματα κράτησης ανέρχονται στους 11.075 τη στιγμή που οι θέσεις είναι 10.055. Γι’ αυτό η Γραμματεία υλοποιεί τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων θέσεων σε Δράμα και Νιγρίτα Σερρών, ενώ εξετάζεται και η διαχείριση των κρατουμένων για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ανέρχονται στους 2.212 και αποτελούν σχεδόν το ¼ των κρατουμένων. Επίσης, προς τον στόχο της αποσυμφόρησης στις φυλακές, θα συμβάλλει και η μετεγκατάσταση του συγκροτήματος του Κορυδαλλού.

Η κυρία Νικολάου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σωφρονισμού και επανένταξης  που υλοποιούνται στα Κέντρα Κράτησης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών των κρατουμένων.

Παρεμβάσεις στην Επιτροπή έκαναν επίσης οι κ.κ Κωνσταντίνος Βαρσάμης, Αρχιφύλακας Σωφρονιστικού Καταστήματος Διαβατών Θεσσαλονίκης και Γεώργιος Στιβακτάκης  Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών και Προέδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.

 

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια