Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από το τόξο στο καλάσνικοφ: Οι 8 τρομοκράτες που ψάχνει η ΕΛΑΣ

Οκτώ ασύλληπτοι τριών επικίνδυνων τρομοκρατικών ομάδων και η νέα επίδοξη «φουρνιά» αναγέννησης της εγχώριας τρομοκρατίας, είναι το επόμενο «στοίχημα» του αντιτρομοκρατικού
επιτελείου.
Δύο ασύλληπτοι συνεργοί του «Τοξοβόλου του Συντάγματος», δύο τουλάχιστον ακόμη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας και ο καταζητούμενος 47χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, ακόμη τρεις που φέρεται να αποτελούν τις επωνυμίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινοί Κυνηγοί», οι δεκάδες νεότευκτοι πρωταγωνιστές των εμπρηστικών επιθέσεων, είναι ο επόμενος «πονοκέφαλος» των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι επιχειρούν να διακόψουν εν τη γενέσει τους τις προσπάθειες αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας και αντάρτικου πόλης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα έχει σκληρότερα και πιο αιματηρά χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, όπως επισημαίνουν, από την διαπίστωση ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν κυρίως παλιούς πρωταγωνιστές αλλά και υποκινητές, οι οποίοι όταν ξεκίνησαν τη δράση τους είχαν ήδη σκληρές διαθέσεις, ένα προφίλ που με την πάροδο των χρόνων, ενδεχόμενη επαφή τους με διωκτικές αρχές και φυλακές, να έχει γίνει ακόμη σκληρότερο με τρομοκρατικές επιδιώξεις αιματηρής κλιμάκωσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε μία εντονότερη όσμωση στους λάτρεις των τρομοκρατικών πρακτικών, η οποία συμπεριελάμβανε και συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει άλλες και πιο σκληρές «συνέργειες».        
Από το τόξο στο καλάσνικοφ
Το Φεβρουάριο του 2011, ο Γιάννης Μιχαηλίδης κρατούσε τόξο στοχεύοντας τη Βουλή, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, όπου τραυματίστηκε ο 21χρονος συνεργός του. Ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος», πήρε το περιπολικό της αστυνομίας και έσυρε τον τραυματισμένο αστυνομικό για πενήντα μέτρα προκειμένου να αρπάξει το αστυνομικό όχημα και να διαφύγει. Τον Φεβρουάριο του 2013, συνελήφθη μαζί με τρία ακόμη άτομα, για την διπλή ληστεία με καλάσνικοφ και λεία 180.000 ευρώ.
Αυτή είναι η εξέλιξη, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενός νεαρού, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο διέπραξε ως… παππάς, ληστεία με δύο ακόμη ασύλληπτους συνεργούς του στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, και το πρωί της περασμένη Τετάρτης να έκανε το ίδιο, σε κάποια επαρχιακή πόλη.  Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, υποστηρίζουν πως ο «τοξοβόλος» και οι συνεργοί του, επιχειρούσαν την οικονομική τους ενδυνάμωση πριν περάσουν σε τρομοκρατική δράση. Να έχουν δηλαδή οικονομικούς πόρους για την συντήρηση οικιών, γκαράζ, για την αγορά οπλισμού ή εκρηκτικών, για την δική τους διαβίωση και στη συνέχεια δεν αποκλείουν να προχωρούσαν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι αστυνομικοί αναζητούν γιάφκες και τουλάχιστον δύο ασύλληπτους συνεργούς του «τοξοβόλου».
Ο «τοξοβόλος» και στη… Χώρα Μεσσηνίας;
Μία ακόμη ληστεία που πλέον εξετάζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για το αν είναι έργο του «τοξοβόλου» και των συνεργών του, είναι αυτή που διαπράχθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019, από τρεις άνδρες στην τράπεζας Πειραιώς στην Χώρα Μεσσηνίας με λεία μαμούθ 200.000 ευρώ.
Οι δράστες είχαν προετοιμάσει τη ληστεία και γνώριζαν λεπτομέρειες του υποκαταστήματος, ενώ δεν τους ενδιάφερε και ο χρόνος παραμονής τους. Μπήκαν με βαρύ οπλισμό, πολεμικά καλάσνικοφ. Ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, πήραν όμηρο έναν υπάλληλο και κατέβηκαν μαζί του στο κεντρικό χρηματοκιβώτιο στο υπόγειο, περίμεναν ψύχραιμα να τελειώσει η χρονοκαθυστέρηση περίπου 15 λεπτά και άρπαξαν το υπέρογκο ποσό. Στη συνέχεια, απελευθέρωσαν τον όμηρο και διέφυγαν προς την περιοχή της Πύλου με ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Hundai χρώματος ασημί, πυροβολώντας δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Δεν αποκλείεται να πρόκειται για τους ίδιους δράστες ληστείας στα ΕΛ.ΤΑ. Θουρίας, λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν με εξίσου βαρύ οπλισμό άρπαξαν 115.000 ευρώ. Τότε, είχε βρεθεί καμένο σε έναν παράδρομο προς τη Μικρομάνη το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, δεν φορούσαν περούκες ή μάσκες σιλικόνης. Ενημερώθηκε τότε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αρχικά δεν φαινόταν να πρόκειται για δράστες του αντικειμένου της αλλά πλέον θα εξετάσει λεπτομερέστερα τις υποθέσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής του «Τοξοβόλου».
Η… ασύλληπτη Επαναστατική Αυτοάμυνα
Τον περασμένο Νοέμβριο μετά από μία ληστεία πρακτορείου τυχερών παιγνίων στον Χολαργό, εξαρθρώθηκε μερικώς η Επαναστατική Αυτοάμυνα. Και πάλι οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω σε «παλιούς γνώριμους». Στον 42χρονο Ευάγγελο Σταθόπουλο, κατηγορούμενο για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, έναν 45χρονο που στο σπίτι του βρέθηκε ο βαρύς οπλισμός, μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών και το όπλο «ταυτότητα», μία 39χρονη γυναίκα, ενώ αναζητείται ακόμη ο 47χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος αυτοτραυματίστηκε από το καλάσνικοφ που κρατούσε, φερόμενος διαχειριστής της κατάληψης GARE στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, οι συλληφθέντες και ο καταζητούμενος να προχωρούσαν σε  αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον αστυνομικών με αφορμή τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επετείους Πολυτεχνείου και δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ανέφεραν μάλιστα και το ενδεχόμενο παγίδευσης με εκρηκτικά ασθενοφόρου, λόγω λογότυπων που βρήκαν στη γιάφκα του Χολαργού, και η πιθανή τοποθέτησή του σε κάποια αστυνομική υπηρεσία.
Ενδεικτική αυτή της επικίνδυνης ένδειξης η δήλωση του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας: «Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε». Σχετική  η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, πως κάποιοι θέλουν να στήσουν ξανά σκηνικό Γρηγορόπουλου. Και σε αυτή την περίπτωση οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν ενδείξεις για ακόμη δύο ασύλληπτους συνεργούς.

Οι «Εικονοκλάστες» και η βόμβα-σωλήνας με καρφιά

Σε 2-3 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που απαρτίζουν τους «γιορτινούς τρομοκράτες», που επιχείρησαν την θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που τους έχουν αποδώσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί, γιατί συνηθίζουν να χτυπούν σε εορταστικές περιόδους εμφανίζοντας εμμονή κατά του καταναλωτισμού!
Αυτός είναι ο αριθμός των ατόμων, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις που απαρτίζουν τις τρομοκρατικές επωνυμίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινούς Κυνηγούς», οι οποίες είναι ύποπτες για την προσπάθεια εξόντωσης αστυνομικών -και όχι μόνο-,  με την βόμβα-σωλήνα με καρφιά!
Σχηματίζοντας το προφίλ τους, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για άτομα που πατούν σε δύο… βάρκες, δηλαδή κινούνται στον αναρχικό χώρο (αναρχο-μηδενιστές) και τώρα επιχειρούν να κάνουν το επόμενο θανατηφόρο τρομοκρατικό βήμα…
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για τρομοκρατία χωρίς… όρους, μηδενιστές και «λάτρεις» των τυφλών και θανατηφόρων χτυπημάτων, από άτομα που πειραματίστηκαν και προσπαθούν να κάνουν αιματηρό ξεκίνημα. «Κάποιοι θέλουν να δηλώσουν αιματηρό παρόν σε ένα τρομοκρατικό προσκλητήριο και πως δεν τους αγγίζουν οι συλλήψεις που έχουν γίνει πρόσφατα και στο παρελθόν. Θέλουν να δείξουν ότι η τρομοκρατία υπάρχει, ότι είναι αναβαθμισμένη και επιδιώκει θύματα» υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μετά την αποτυχία της βομβιστικής επίθεσης, φοβούνται πιθανή και επιτυχημένη επανάληψη.
          Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας η ονομασίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινούς Κυνηγούς», είναι τα ελληνικά «παραρτήματα» του ITS (Ατομικιστές που τείνουν στο Άγριο, στα ελληνικά), ενός κινήματος στη Χιλή, που έχει δράσει στη Λατινική Αμερική, έχοντας στο ενεργητικό της δολοφονίες, βομβιστικές και εμπρηστικές ενέργειες. Τα δύο ελληνικά φερόμενα «παραρτήματα» αυτού του επικίνδυνου κινήματος έχουν προβεί σε τουλάχιστον πέντε ενέργειες, όλες το 2018.
          Βόμβα-σωλήνα, η οποία δεν είχε εκραγεί τοποθετήθηκε στις 7η Απριλίου 2018 στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Τον μηχανισμό είχε βρει ο φύλακας της σχολής και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ.. Τον Ιανουάριο του 2019, έγινε γνωστό ότι η προηγούμενη ενέργεια ήταν έργο της ομάδας «Εικονοκλαστική Σέχτα», όταν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018. Το κείμενο είχε δημοσιευθεί σε ισπανόγλωσση ιστοσελίδα.    
Σε άλλα κείμενα, με τον ίδιο τρόπο αποστολής, η «Εικονοκλαστική Σέχτα» και οι «Νυχτερινοί Κυνηγοί» αναλάμβαναν την ευθύνη τριών ακόμα εμπρηστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιήσει στις 3 Ιανουαρίου 2018 με τα μέλη της ομάδας να καταστρέφουν μία κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Βάρκιζας. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου 2018 είχαν πραγματοποιήσει διπλό χτύπημα ενεργοποιώντας εμπρηστικούς μηχανισμούς στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια και σε «τυχαία σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Καισαριανή», ενώ στις 17 Ιουλίου 2018 τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε πύργο τηλεπικοινωνιών στο Καματερό.
 Τα «βόρεια και νότια»… μωρά
Οι αχαρτογράφητες «φυλές» των μπαχαλάκηδων, όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι έγιναν εμπρηστές και ποιος ξέρει τι ακόμη, είναι αυτοί που προβληματίζουν για την μελλοντική εξέλιξή τους. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, αποτέλεσε την κύρια αιτία τροφοδοσίας μιας τρομοκρατικής «δεξαμενής» που άδειαζε, με νέους και πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι από εμπρηστές μετατράπηκαν σε θιασώτες της νεοτρομοκρατίας. Το 2020, η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, είναι το καινούργιο «γέμισμα» της ίδια δεξαμενής, από «νέο αίμα», το οποίο μπορεί να προέλθει από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκενώσεων καταλήψεων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ζήτησε την ανάλυση του ηλικιακού προφίλ και της συμπεριφοράς των ατόμων που συνελήφθησαν ή προσήχθησαν το τελευταίο 5μηνο. 
Η «μετάλλαξη» εμπρηστών σε βομβιστές, όπως έδειξε το παρελθόν, δεν αργεί να έρθει, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, και η όποια καθυστέρηση αστυνομικών ενεργειών βοηθά την «αντίπαλη» πλευρά στη στρατολόγηση, εκπαίδευση, απόκτηση τεχνογνωσίας, δοκιμών, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Τα «μωρά της τρομοκρατίας», όπως είχε χαρακτηρίσει λανθασμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» το 2009, όσο τους αφήνεις χρόνο, όπως τονίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, διαπιστώνουν τις δυνατότητές τους, ωριμάζουν, «προπονούνται», πειραματίζονται και εξελίσσονται. 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια