Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1997: Νεκρός στη Βαρυμπόμπη ο “Αλέξανδρος ο Μέγας”

Η ιστορία του 37χρονου Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Σαλόνικ θύμιζε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ. Είχε χλιδή, έντονη νυχτερινή ζωή, αστραφτερά αυτοκίνητα, όμορφες
γυναίκες, ίντριγκες και έναν επίλογο θρίλερ.
Ο «ομογενής» Ανδρέας Κολαντόπουλος, σύμφωνα με το διαβατήριο με το οποίο έφτασε στα τέλη του 1995 στην Αθήνα, δεν διέμενε στο γιαπί του Μενιδίου, όπως είχε δηλώσει στις ελληνικές αρχές. Ήταν ήδη καταζητούμενος για απόδραση από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας “Matrosskaya Tishina” της Μόσχας, απ’ όπου, όπως έγραψαν οι ρωσικές εφημερίδες, κατάφερε να γίνει «καπνός», «λαδώνοντας» έναν φύλακα με μισό εκατομμύριο δολάρια, αλλά και για τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι, τον Οκτώβριο του 1994 ζήτησαν τα στοιχεία του, ενώ βρισκόταν σε λαϊκή αγορά της ρωσικής πρωτεύουσας. Αναζητώντας «καταφύγιο», νοίκιασε με στοιχεία «Βλαδίμηρος Κεσόβ» τρεις πολυτελείς βίλες στο Λαγονήσι, με ετήσιο μίσθωμα επτά εκατομμύρια δραχμές για την καθεμιά, για να διαμένουν ο ίδιος και οι γκάνγκστερ της συμμορίας του.
Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σαλόνικ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, καταγόταν από το Κουργκάν, μια πόλη 350.000 κατοίκων στα Ουράλια Όρη. Ήταν διεθνούς φήμης εκτελεστής, σπεσιαλίστας λόγω της δεξιοτεχνίας του στα όπλα, αλλά και της θητείας του στην Αστυνομική Ακαδημία της Μόσχας, απ’ όπου εκδιώχθηκε λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του σε βάρος των κακοποιών που είχε συλλάβει.

Πριν μπλέξει με την παρανομία, ήταν από τους ικανότερους πράκτορες της KGB, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε ιθύνοντα νου της τοπικής μαφίας. Όλοι τον ήξεραν με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος ο Μέγας». Χειριζόταν τα όπλα και με τα δύο χέρια και δεν δίσταζε να τα χρησιμοποιεί για να «υπογράφει» συμβόλαια θανάτου με υψηλή «ταρίφα». Πληροφορίες έλεγαν ότι μετά την απόδρασή του έκανε πλαστική εγχείρηση στη Λατινική Αμερική για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του.
Στην Ελλάδα θα «ξέπλενε» το βρόμικο χρήμα και μάλιστα λεγόταν ότι επρόκειτο να ασχοληθεί με εταιρείες πετρελαίων και ορυκτελαίων. Η βίλα «Ευτυχία», όπου έμενε, διέθετε πισίνα και όλες τις ανέσεις που θα μπορούσε να ζητήσει ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας. Οι περίοικοι έβλεπαν συχνά να φτάνουν πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν σωματώδεις άνδρες με «φουσκωμένες» τσέπες, αλλά και τα πάρτι που διοργάνωνε ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης, στα οποία συμμετείχαν όμορφες γυναίκες.

Οι τέσσερις Ρώσοι αστυνομικοί, που προσγειώθηκαν στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 1997, ήρθαν με έναν και μοναδικό σκοπό: να διασταυρώσουν την πληροφορία που είχε φτάσει στη Μόσχα ότι ο Αλεξάντερ Σαλόνικ είχε δολοφονηθεί στην Ελλάδα. Μπορεί να μην βρήκαν το πτώμα του στο Ελληνικό, όπου έψαξαν αρχικά, βρήκαν όμως ένα κουτί που αποδείχθηκε πολύτιμο. Περιείχε ένα σχεδιάγραμμα της Βαρυμπόμπης και υποδείκνυε το σημείο στο οποίο ήταν θαμμένος ο 37χρονος αρχιμαφιόζος! Το θρίλερ κορυφωνόταν.
Την επόμενη ημέρα, Έλληνες και Ρώσοι αξιωματικοί πήγαν στο συγκεκριμένο σημείο, 500 μέτρα από την Εθνική οδό και, πράγματι, βρήκαν τον Σαλόνικ νεκρό! Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης διαπίστωσε ότι ο αρχιμαφιόζος είχε στραγγαλιστεί και οι δράστες είχαν μεταφέρει το πτώμα του στη Βαρυμπόμπη, τυλιγμένο με σακούλες. Είχε προσπαθήσει να αμυνθεί, αλλά δεν τα κατάφερε.

Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε η βίλα του, στην οδό Αγίου Διονυσίου στο Λαγονήσι, που ήταν πραγματικό οπλοστάσιο με αυτόματα «Καλάσνικοφ», πιστόλια, ακόμη και αεροβόλα, καθώς και οι άλλες δύο πολυτελείς κατοικίες που είχε νοικιάσει για τον «στρατό» του. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας βρέθηκαν δύο αυτοκίνητα που συνδέονταν με τον Ρώσο αρχιμαφιόζο και είχαν εγκαταλειφθεί εκεί μία ημέρα πριν βρεθεί νεκρός. Άλλα στοιχεία για τις δραστηριότητές του, όπως λίστες με ονόματα συνεργατών του ή ατζέντες, δεν βρέθηκαν. Άλλωστε οι Έλληνες αστυνομικοί δεν είχαν τέτοια ψευδαίσθηση, από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση…
Είχαν περάσει περίπου τέσσερις μήνες και οι έρευνες για τους φονιάδες του είχαν «βαλτώσει», όταν, στις 10 Μαΐου 1997 βρέθηκε σε ερημική περιοχή στο Λαγονήσι, τεμαχισμένο και τοποθετημένο σε μια βαλίτσα και ένα σακ βουαγιάζ, το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Από τον μαφιόζικο τρόπο εκτέλεσής της και το γεγονός ότι είχε βρεθεί κοντά στη βίλα του Αλεξάντερ Σαλόνικ, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ήταν σίγουροι ότι ο δύο δολοφονίες σχετίζονταν.

Τα στοιχεία τούς δικαίωσαν. Ήταν η 19χρονη πρώην «Μις Ρωσία» και φίλη του Σαλόνικ, Σβετλάνα Κότοβα. Ο θάνατός της, που επήλθε από στραγγαλισμό, προσδιορίστηκε χρονικά στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή το ίδιο διάστημα που δολοφονήθηκε και ο 37χρονος αρχιμαφιόζος. Η ίδια είχε πει στους γονείς της ότι θα πήγαινε επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία. Θα έπαιρνε μέρος στα καλλιστεία και σε μια επίδειξη μόδας. Ωστόσο το 19χρονο μοντέλο έκανε μια στάση στο Λαγονήσι για να δει τον Σαλόνικ. Όπως φαίνεται, δολοφονήθηκε επειδή βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο. Οι δολοφόνοι του Σαλόνικ της έκλεισαν για πάντα το στόμα.
Οι Έλληνες αστυνομικοί απέδωσαν τη δολοφονία του Αλεξάντερ Σαλόνικ στον «πόλεμο» ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και τους ντόπιους μαφιόζους, που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης διασκορπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζοντας τις παράνομες δουλειές.

Ο αρχιμαφιόζος είχε πολλά ανοιχτά «μέτωπα», όχι μόνο με τις διωκτικές αρχές της χώρας του, αλλά και με τον υπόκοσμο, αφού πληροφορίες έλεγαν ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε βγάλει από τη μέση τουλάχιστον δύο «βαριά» ονόματα της νύχτας στη Μόσχα, ενώ και μέσα στις φυλακές είχε έρθει αντιμέτωπος με κρατουμένους, που δεν είχαν ξεχάσει ότι φορούσε κάποτε την αστυνομική στολή.
Η δολοφονία του Σαλόνικ, όπως και της Σβετλάνα Κότοβα, παρέμειναν ανεξιχνίαστες. Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν φήμες στη Ρωσία που θέλουν τον αρχιμαφιόζο να σκηνοθέτησε τη «δολοφονία» του και να ζει με αλλαγμένα χαρακτηριστικά και καινούργια ταυτότητα.

Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια