Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι παράμετροι μιας απόφασης - Tου Κωνσταντίνου Τζέκη

Πριν πολλά χρόνια, στο Παρίσι, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί  μια νέα λαχαναγορά και να μεταστεγασθεί η μέχρι τότε υπάρχουσα στο κέντρο του Παρισιού, η οποία δημιουργούσε
τεράστια προβλήματα, κυκλοφοριακά, ρύπανσης, ηχορύπανσης, καθαριότητας, περιβαλλοντολογικά και άλλα.

Πράγματι, έξω από την πόλη, εγκαινιάσθηκε μια υπερσύγχρονη αγορά και όλοι χειροκρότησαν την κυβέρνηση του Μιτεράν, που πραγματοποίησε ένα μακροχρόνιο αίτημα. Η πόλη ανάσανε. Άλλη πόλη καινούργια, χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις της μέχρι τότε ρυπογόνου λαχαναγοράς.

Όμως, δεν πέρασε αρκετός καιρός και η πόλη δέχθηκε μια απειλή χειρότερη από την πρώτη, αφού τα ποντίκια, που τα τροφοδοτούσε και τα συντηρούσε η λαχαναγορά, ξεχύθηκαν στην πόλη. Τα ποντίκια μέσα από τους αγωγούς της αποχέτευσης,   πλημμύρησαν την πόλη. Φώναξαν ειδικούς στη μυοκτονία, ειδικούς γενετιστές, τίποτα. Μέχρι να βρουν τη λύση αποφασίσθηκε να αφήνουν μερικούς τόνους λάχανα στην παλιά θέση για να ξαναγυρίσουν εκεί οι ποντικοί.

Το λάθος ήταν να μην υπολογισθούν οι επιπτώσεις από τα τρωκτικά.

Πριν χρόνια, μια πόλη στη χώρα μας, που συγκέντρωνε και αδρανοποιούσε τα σκουπίδια της και τα υπόλοιπα απορρίμματα στις παρυφές της, αποφάσισε να μεταστεγάσει αυτήν τη δραστηριότητα αλλού δημιουργώντας ένα χώρο υγειονομικής ταφής. Μέχρι εδώ όλα σωστά. Όταν όμως πραγματοποιήθηκε αυτή η πράγματι αξιοσημείωτη ενέργεια, γέμισε η πόλη με αδέσποτους σκύλους. Η μελέτη μεταφοράς του χώρου δεν προέβλεψε αυτήν την παράμετρο.

Αφού λοιπόν δε μαθαίνουμε από τις γκάφες μας, επόμενο είναι να τις επαναλαμβάνουμε.

Πριν λίγο καιρό, ο Πρωθυπουργός μας, ανακοίνωσε, ότι θα κλείσουν οι μονάδες της ΔΕΗ, που καίνε τον ρυπογόνο λιγνίτη, σε δύο χρόνια. Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, επόμενο θα ήταν να πανηγυρίζουν από αυτή την ενέργεια. Όμως πράττουν το αντίθετο. Γιατί; Τρελάθηκαν ή θέλουν να ρουφάνε ρύπους; Τίποτα από αυτά, Απλούστατα, δεν μελετήθηκαν οι παράμετροι και οι επιπτώσεις  και δεν ετοιμάσθηκε σχέδιο δίκαιης μετάβασης, που λέει και η Ευρώπη. Μα, θα πει κάποιος ήταν κάτι το έκτακτο. Λάθος. Όλοι εδώ και χρόνια γνωρίζανε ότι ο λιγνίτης πεθαίνει, αλλά άφηναν τα προβλήματα στους επόμενους!!!

Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι των ορυχείων και των εταιριών που βοηθούσαν τη ΔΕΗ, κινδυνεύουν εκατοντάδες επιχειρήσεις με λουκέτο, οι τηλεθερμάνσεις όλων των πόλεων, που τις τροφοδοτούσε η ΔΕΗ με ζεστό νερό ψάχνονται, οι τοπικοί άρχοντες έχασαν τον ύπνο τους. Το ερώτημα πλανάται μετέωρο και αναπάντητο. Θα προλάβουν να τα κάνουν όλα όσα πρέπει, για να μην ερημώσει μια περιοχή που επί δεκάδες χρόνια συντηρούσε με ενέργεια όλη την Ελλάδα ή θα είναι το έπαθλο της βλακείας της αυτό;

Το Ελληνικότατο ανέκδοτο είναι ότι η 5η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που τώρα αναγείρεται με καύσιμο τον λιγνίτη, σε λίγο θα καταργηθεί!!! Άντε το πολύ σε πέντε-δέκα χρόνια.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Όταν οι αποφάσεις δεν στηρίζονται σε μελέτες, αλλά στον αυθορμητισμό, οι παράμετροι αυτών των αποφάσεων είναι κατά το πλείστον δυσμενέστατες για όλους.

Κάποιος είχα γράψει σε έναν τοίχο: "Αν χρειασθώ την άποψή σου θα σου την πω". Μόνο που τα σπασμένα θα τα πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε.

 Αλλά ποιος νοιάζεται γι' αυτούς!!!

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια