Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι Ελληνικές Special Operation Forces μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως- Η εκπαίδευση τους με τους Αμερικανούς

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και δείχνει Έλληνες και Αμερικανούς κομάντος να πραγματοποιούν άλμα ελευθέρας πτώσης από
μεταγωγικό αεροσκάφος των ΗΠΑ δίνει μια μικρή μόνο γεύση από τις εντατικές συνεκπαιδεύσεις των "SOF" από τα δύο κράτη.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στον Θεσσαλικό κάμπο και έλαβαν μέρος Έλληνες επίλεκτοι στις Ειδικές Επιχειρήσεις μαζί με Αμερικανούς από την 352 Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Wing) με έδρα τη βάση της RAFΜildenhall στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα και ΗΠΑ εκπαιδεύονται μαζί σε Ελληνικό έδαφος. Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των επίλεκτων από τα δύο κράτη. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, η συνεργασία έχει εντατικοποιηθεί τόσο σε συχνότητα δραστηριοτήτων όσο και ποιοτικά.
Η σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών "SOF" από το Αφγανιστάν και το Ιράκ είχε για την Ελλάδα και τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων διπλό όφελος. Οι Αμερικανοί βρήκαν πλέον περισσότερο χρόνο να σχεδιάσουν μαζί με τους Έλληνες Επιτελείς μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων ενώ ταυτόχρονα ‘’κουβαλάνε’’ μαζί τους πολύτιμες εμπειρίες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν σε αυτές τις χώρες. Και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επιχειρήσεις υψηλής δυσκολίας όπως για παράδειγμα η επιχείρηση ‘’Jeronimo’’ το 2011 στο Πακιστάν όταν Αμερικανοί Seals εντόπισαν και εκτέλεσαν τον Osama Bin Landen. Οι ‘’μπαρουτοκαπνισμένοι’’ SOF των ΗΠΑ μεταφέρουν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι έχουν μάθει στα σύγχρονα πεδία των επιχειρήσεων.
Μακριά σχεδόν πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας όλο και πιο συχνά πλέον η Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων(United States Special Operations Command) στέλνει στην Ελλάδα στελέχη και από τους τέσσερις κλάδους που διαθέτει(Army,Navy,AirForce,Marine Corps) για συνεκπαιδεύσεις με Έλληνες επίλεκτους.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τους US AirForce SOF οι οποίοι έλαβαν μέρος στο άλμα ελευθέρας αλλά και σε άλλες κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι Αμερικανοί στέλνουν την επόμενη εβδομάδα στη Μαγνησία δύναμη Πεζοναυτών η οποία θα συμμετέχει στην άσκηση ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020’’.
Στις συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς SOF λαμβάνουν μέρος οι Μονάδες από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων δηλαδή ΕΤΑ, ΜΥΚ, Ζ’ΜΑΚ και 31 ΜΕΕΔ αλλά συχνά και οι Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού η ΜΥΑ δηλαδή όπως και η ΕΚΑΜ από την Ελληνική Αστυνομία.
Όμως πολύτιμες γνώσεις λαμβάνουν τα στελέχη των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων και από τα ‘’σχολεία’’ στα οποία παίρνουν μέρος στις ΗΠΑ όπως το ‘’σχολείο’’ των Rangers όπου εκπαιδεύονται κυρίως σε θέματα ηγεσίας, το Special Forces Qualification Course το οποίο έχει παρακολουθήσει και διακριθεί o καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Μια σειρά ακόμη από ‘’σχολεία’’ όπως αυτό των SEALS, το Explosive Ordnance Disposal με αντικείμενο τα εκρηκτικά και το Pathfinders έχουν δώσει στους Έλληνες SOF τεράστια ώθηση ειδικά σε θέματα Ανορθόδοξου Πολέμου και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Αμερικανοί εκπαιδευτές μάλιστα έχουν αξιολογήσει τόσο στα ‘’σχολεία’’ των ΗΠΑ όσο και κατά τη διάρκεια των κοινών δραστηριοτήτων στη χώρα μας τους Έλληνες SOF και τους κατατάσσουν στους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικά σε τακτικό επίπεδο. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν κυρίως σε ζητήματα μέσων, οργάνωσης και διοίκησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η νέα στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων η οποία μάλιστα βρίσκεται στις κορυφαίες προτεραιότητες του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Κώστας Σαρικάς


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια