Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Η Ελλάδα να Προσφέρει Άσυλο στον Julian Assange» - O Δικηγόρος του Ιδρυτή του Wikileaks στην Αθήνα

Κλεισμένος σε κελί επτά τετραγωνικών μέτρων, με δικαίωμα να προαυλίζεται για μόλις μία ώρα το 24ωρο, μαζί με ψυχωτικούς και ισλαμιστές που κρατούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Julian
Assange μετράει αντίστροφα για τη δίκη του στο Λονδίνο, στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία θα κρίνει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έναν μήνα πριν από την ακρόαση, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, ο Juan Branco, δικηγόρος και μέλος της νομικής ομάδας του ιδρυτή του Wikileaks βρέθηκε στην Αθήνα.
«Το αίτημα έκδοσης είναι παράνομο. Η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας αποκλείει τα πολιτικά αδικήματα. Ο Assange κατηγορείται για κατασκοπία, επομένως το αίτημα των Αμερικανών δεν έχει νομική βάση. Αυτό είναι το βασικό μας υπερασπιστικό επιχείρημα. Υπάρχει δικαστικό προηγούμενο με το μπλοκάρισμα έκδοσης ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», είπε ο Branco, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης στην ΕΣΗΕΑ. Ο 30άρης βραχύσωμος διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου εξήγησε ότι σε περίπτωση που ο Assange εκδοθεί στις ΗΠΑ, απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών, σε συνθήκες εξόντωσης και παραδέχθηκε ότι τα όρια είναι στενά. «Η δίκη είναι μία πολιτική δίκη. Το Δίκαιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να εκδίκηση. Οι νομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες και θα είναι μηδενικές, αν δεν έχουν την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε ο Βranco, ο οποίoς εργάζεται έξι χρόνια για την υπόθεση του Wikileaks.
Ο ίδιος καλεί την Ελλάδα να προσφέρει άσυλο στον Assange. «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει, είναι όμως διατεθειμένη να συνδράμει; Οι χώροι της εξουσίας που αποφασίζει για την τύχη του βρίσκονται λίγα μέτρα από εδώ. Οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη πρέπει να ξεσηκωθούν, ώστε να ασκήσουν πίεση στα κέντρα εξουσίας. Δική μας ευθύνη είναι να δημιουργήσουμε το αίσθημα ευθύνης και ντροπής σε περίπτωση που δεν δράσουν κι επίσης να μη μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Η προστασία που μπορεί να του προσφέρει ένα κράτος μέλος της ΕΕ ισχύει για ολόκληρη την Ένωση. Μένει λίγος χρόνος, αλλά υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο Branco. Μέχρι σήμερα καμία επίσημη αίτηση δεν έχει γίνει προς τις ελληνικές Αρχές για την χορήγηση ασύλου στον Assange κι επίσης η συνθήκη του Δουβλίνου δεν προβλέπει δεύτερη αίτηση ασύλου εφόσον έχει ήδη κατατεθεί μία.
Μετά από επτά χρόνια παραμονής στην Πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, ο Assange κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών υψίστης ασφαλείας Belmarsh, σε καθεστώς απομόνωσης. Ο δικηγόρος του περιέγραψε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι οριακή. «Οι συνθήκες κράτησης έχουν σκοπό να τον εξοντώσουν και να δεχτεί τη μοίρα του. Δέχεται σπάνια επισκέψεις και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δουλέψει. Η Αγγλία θέλει να απαλλαγεί από το "πρόβλημα", ωστόσο εκείνος αντιστέκεται με γενναιότητα. Από τη στιγμή που αποκάλυψε χιλιάδες έγγραφα των πιο ισχυρών μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο, ήταν έτοιμος για αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα», είπε ο Brancο.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το 2015, η Γαλλία ήταν ένα βήμα πριν από την παροχή ασύλου στον Assange, ωστόσο η διαδικασία μπλόκαρε με προσωπική παρέμβαση του Barack Obama στον François Hollande. «Καμιά φορά, είναι θέμα τύχης και συγκυριών. Αν εκείνο το Σαββατοκύριακο ο Obama πήγαινε για γκολφ, o Assange θα ζούσε σήμερα υπό καθεστώς προστασίας στο Παρίσι». Ο δικηγόρος αναφέρθηκε επίσης σε αντίστοιχες υποθέσεις, όπως της Chelsea Manning και του Edward Snowden. Μάλιστα, ο Branco γνώρισε τον ιδρυτή του Wikileaks μέσω του Snowden, τον οποίο επρόκειτο να υπερασπιστεί. «"Ο Snowden ζει στη Μόσχα κι έχει την προστασία του μεγαλύτερου κράτους. Εγώ ζω στα 20 τ.μ. της πρεσβείας του Ισημερινού", μου είχε πει ο ίδιος», σημείωσε. «Το Wikileaks είναι ένα μικρό καράβι στον ωκεανό των κρατικών μυστικών», σχολίασε ο Branco. «Περιστοιχίζεται από υπερωκεάνια, που είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της ΕΕ, στις οποίες επιτέθηκε και αποκάλυψε. Ο μοναδικός στόχος των υπερωκεάνιων είναι να βυθίσουν το μικρό καράβι».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια