Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H EAΚΠ για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Οι προτάσεις, τα αιτήματα, το ψήφισμα και η χθεσινή κινητοποίηση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει τις ευχαριστίες της στις δεκάδες των συναδέλφων χαμηλόβαθμους, αξιωματικούς , πενταετής και εποχικούς που συμμετείχαν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς και στους αποστράτους εκπροσώπους της Π.Ε.Α.Π.Σ. 

 Αναγνωρίζει στο πρόσωπο τους την υπευθυνότητα που έδειξαν αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές, με την παρουσία τους στην μοναδική ένστολη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε απέναντι σε έναν νόμο που στην κυριολεξία έρχεται να αποτελειώσει την πυροπροστασία της χώρας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Προσήλθαν από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ( Βόρειο & Νότιο Αιγαίο, Ιόνια νησιά, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο ) καθώς και από την Στερεά Ελλάδα και την Αττική, αψηφώντας αποστάσεις, έξοδα, οικογενειακές υποχρεώσεις, γυρνώντας την πλάτη στον καθολικό συμβιβασμό και την υποταγή που διαλαλούν οι κήρυκες του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και παρατάξεων του Π.Σ. χωρίς καμία εξαίρεση, απέναντι στις ιστορικές ανατροπές που επιβάλλονται.



Η  κινητοποίηση ξεκίνησε στις  11,30΄  από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και τις 14,30΄και συνεχίστηκε έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, και με τη λήξη αυτής στις 17.00΄ δώθηκε υπόσχεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων!

Πενταμελή αντιπροσωπία των διαμαρτυρομένων, αποτελεούμενη από εκπροσώπους μονίμων, πενταετών, εποχικών και αποστράτων (12,40΄- 14,00΄) συναντήθηκε με τον Γ.Γ.Π.Π. Νικόλαο Χαρδαλιά (λόγω απουσίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις εργασίες της βουλής), παρουσία και του Διευθυντή γραφείου του Υπουργού και στην βουλή με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων ( Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ , ΜΕΡΑ 25 , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ).

Σε όλους εκφράστηκε και παραδόθηκε η θέση της Ε.Α.Κ.Π. μέσω του 6σέλιδου ψηφίσματος και του 10σελιδου ενημερωτικού σημειώματος για το σχέδιο Νόμου και κατατέθηκε επίσης το 12σελιδο πλαίσιο των προτάσεων της για το βασικό πλαίσιο  θεσμικών – οικονομικών αιτημάτων & την Αναδιοργάνωση του Π.Σ. και το 13σελιδο σχέδιο Π.Δ. που συνέταξε για τον κανονισμό μεταθέσεων των υπαλλήλων του Π.Σ.( Τα 4 ντοκουμέντα είναι στο eakp.gr ). 

Σημείωση: Θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση για τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον Γ.Γ.Π.Π.

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 
 
 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

για το σχέδιο νόμου

« Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις »

Όλοι εμείς που επισυνάπτουμε το παρόν κείμενο, εν ενεργεία και απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος, έχοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση φορέων του εργατοϋπαλληλικού κινήματος,   μας ενώνει μία κοινή ανησυχία για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας και ειδικότερα στην πυροπροστασία το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.

 Η ανησυχία μας αυτή δεν είναι άκαιρη αλλά πηγάζει από την τεράστια εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια από την εφαρμογή παρόμοιων αντιλαϊκών και αντιδασικών πολιτικών.

Είμαστε όλοι εμείς που από το 1998, χρονιά που επιχειρήθηκε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα, διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, εκφράζαμε πάλι την ανησυχία μας. Παλεύαμε και τότε για να προλάβουμε τα χειρότερα και να μην επιβεβαιωθούμε.

Δυστυχώς όμως για τον λαό και τον τόπο, η αγωνία μας έγινε αμείλικτη πραγματικότητα. Έτσι από 1998 έως το 2018 προέκυψαν: 5.161.583 στρέμματα καμένου δασικού πλούτου, 227 συνάνθρωποί μας νεκροί, οι 180 από αυτούς αθώοι πολίτες, 38 πυροσβέστες και 9 πιλότοι εναέριων κατασβεστικών μέσων. Χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες συμπολιτών μας, απροσδιόριστο κατεστραμμένο ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο. 

Την αγωνία μας δεν σταματήσαμε να την εκδηλώνουμε και τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν κάθε χρόνο και κυρίως από το 2001 και μετά ήμασταν πάλι εδώ απ’ έξω, και διατρανώναμε την αντίθεσή μας στους εκάστοτε σχεδιασμούς για την πυροπροστασία που βλέπαμε και αντιλαμβανόμασταν ότι δεν θα οδηγήσουν σε ασφαλή αποτέλεσμα, παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Το 2005 και το 2006 προειδοποιήσαμε για ότι τραγικό προέκυψε το 2007, το ίδιο και το 2008 , το 2009, το 2011 , το 2014,  το 2017, το 2018 και πάντα δυστυχώς η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων επιβεβαίωνε τις ανησυχίες μας, παρά τον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος.   

Για αυτό τον λόγο είμαστε πάλι εδώ, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στον άκαιρο και λανθασμένο πολιτικό σχεδιασμό, που κατά την εκτίμησή μας θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ότι μέχρι και σήμερα απέμεινε ως κεντρικός κρατικός σχεδιασμός στην πυροπροστασία και κατ’ επέκταση στην πολιτική προστασία. 

      

Γιατί στην ουσία με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρεί μία ψευδεπίγραφη Αναδιάρθρωση και Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για τον λόγο ότι:

             Οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της δασικής υπηρεσίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, δεν θα ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα, υποδομές, όπως απαιτείται.

             Δεν προβλέπονται κονδύλια για τις προληπτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική  θωράκιση της χώρας, για να προλαμβάνονται και να περιορίζονται οι μεγάλες καταστροφές στην πατρίδα μας.

             Η παραχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων, δομών και υποδομών που έχουν σχέση με την πυρασφάλεια της χώρας, σε επιχειρηματικούς ομίλους, Δήμους, Περιφέρειες, Εθελοντικές Ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κανένα όφελος δεν προοιωνίζουν για τον ελληνικό λαό, αντιθέτως θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα δεινά αλλά και οικονομική επιβάρυνση

Η δημιουργία ενός τεράστιου γραφειοκρατικού Μηχανισμού για τη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών που επιχειρεί η κυβέρνηση, θα προσθέσει και άλλα μεγάλα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού, και όχι μόνο, σε αντίθεση με όσα κατήγγειλε για την προηγούμενη κυβέρνηση, συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική για τον λόγο ότι: 

             Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, εμπλέκονται στον μηχανισμό πολλά Όργανα, Επιχειρησιακά Κέντρα, Διευθύνσεις, Συμβούλια, Επιτροπές, Πλαίσια, Συντονιστές, Διοικητές, Διευθυντές και Αναπληρωτές  όλων αυτών, με πολλές δυσανάλογες αρμοδιότητες που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αρκετές δυσλειτουργίες. 

             Δεν μπορεί ο μηχανισμός αυτός να γίνει ευέλικτος, λειτουργικός και αποτελεσματικός σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των προληπτικών δράσεων και τον συντονισμό στη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, γιατί θα αποτελείται από ένα ανομοιογενές και πολυδαίδαλο σύμπλεγμα επιχειρησιακών φορέων και επιτελικών δομών της Πολιτικής Προστασίας.

             Οι δεκάδες παραπομπές του σχέδιο νόμου σε Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν όχι μόνο τις λεπτομέρειες αλλά και την ουσία σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν ένα μη ολοκληρωμένο νομοθέτημα με μη γνωστό και προβλέψιμο περιεχόμενο.

             Η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που περιλαμβάνει την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων, θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα « πουλάει » την τεχνογνωσία που κατέχει. Δηλαδή θα παρέχει εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες σε φορείς και πολίτες, με ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη.

             Σε ανάλογη κατεύθυνση σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του, σχεδιάζεται να λειτουργήσει και το  Κέντρο Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων ( ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.Κ. ) που στην ουσία θα παράγει έρευνα για τις αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν σε ζητήματα πυροπροστασίας για την χώρα και τον ελληνικό λαό.

             Αντί της ενίσχυσης του Π.Σ με στελεχικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για τις τόσες διαφορετικές δράσεις που καλείται να επιτελέσει, η διάθεση προσωπικού του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της αφαίμαξης του για τα ιδιωτικοποιημένα πλέον αεροδρόμια της Fraport, τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα λιμάνια και τα δίκτυα και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που θ’ ακολουθήσουν στην συνέχεια, θα το αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Συμπερασματικά, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που θα έχουμε ξανά μεγάλες καταστροφές στην πατρίδα μας, με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε και πάλι νέα θύματα. Επειδή θα υπάρχουν συνεχώς οι κίνδυνοι και οι απειλές για καταστροφές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και το λαό, ότι δήθεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία τους. Στην προσπάθεια αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση σχεδόν όλων των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ενώσεων του Π.Σ. Στην πραγματικότητα επιχειρεί να μπαλώσει με διάφορα ημίμετρα τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Για όλους  αυτούς τους λόγους και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται:

             Μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και κάλυψης αναγκών σε υποδομές, των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα στην Πολιτική Προστασία. Το κράτος απαλλάσσεται και από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του και οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα αύξηση φόρων και δημοτικών τελών.

             Δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να επιχορηγούν τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής τους, για συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, προμήθεια υλικών και αναλωσίμων, καθώς και προμήθεια καυσίμων. Δίνεται προοδευτικά και η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας, να καλύπτουν ανάλογες έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. Βασικές αρμοδιότητες του κράτους στην πυρόσβεση και την πυρασφάλεια, μεταφέρονται στη λεγόμενη « Τοπική Αυτοδιοίκηση ». Για το λόγο αυτό προβλέπεται επίσης και η μελλοντική τοποθέτηση ανώτερων αξιωματικών του Π.Σ., σε θέσεις υπηρεσιών που υπάγονται σε Δήμους και Περιφέρειες.

             Παγιοποιείται ο εποχικός χαρακτήρας των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α., στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στις δομές της πολιτικής προστασίας για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.

             Επιδιώκεται μεγαλύτερη εμπλοκή των Εθελοντικών Ομάδων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( Μ.Κ.Ο. ), με ανάλογη χρηματοδότηση, για να αναλάβουν κύριες και όχι επικουρικές δράσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών και να υποκαταστήσουν κρατικές δομές και υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.  

             Τίθεται σε μόνιμη κατάσταση επιφυλακής για τις περισσότερες ημέρες του έτους, με σύνηθες επίπεδο κινδύνου το 3 και το 4, το προσωπικό των υπηρεσίων της Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.

             Επίσης, οι κυβερνήσεις και οι κρατικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να ζητιανεύουν « δωρεές » από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να μπαλώνουν τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και  να  επιβάλουν παράλληλα πρόστιμα στα λαϊκά στρώματα για υπαιτιότητα και αμέλεια πρόκλησης συμβάντος, με δεδομένη την κατάσταση υποδομών και συσκευών λόγω της οικονομικής τους κατάστασης που έχουν περιέλθει, όταν θα καλούν την πυροσβεστική υπηρεσία να επέμβει.

Για την  περιβόητη « αναδιοργάνωση » των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ως βάση ελήφθησαν τα σχέδια, οι μελέτες και οι προτάσεις Ιδιωτικής Εταιρείας παροχών συμβουλευτικής υποστήριξης, που είχαν ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. το 2016, και αποτελεί την συνέχεια των αντίστοιχων νόμων 2612/1998, 3511/2006 και 4249/2014.

Στο σκέλος που αφορά τη λειτουργία και την υπόσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, διατηρούνται και διευρύνονται:

             Η στρατιωτικοποιημένη δομή του και η διατήρησή του στα Σώματα Ασφαλείας, σε αντίθεση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του ρόλου και της αποστολής του. Στη βάση αυτή ενισχύεται και καθιερώνεται ως υφιστάμενη και όχι ως δυνητική κατάσταση η οπλοφορία των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων. Γίνεται προσπάθεια, σε συνέχεια των ανατροπών του νόμου 4249/2014, το Πυροσβεστικό Σώμα, από σώμα με κοινωνικό χαρακτήρα και αποστολή και στελέχη μόνιμους πολιτικούς δημόσιους υπάλληλους, και παρά του αντιθέτου διακηρύξεις σχετικά με την κατάργηση διατάξεων του αντιδραστικού Α.Ν 360/1968, να διατηρηθεί ως         « ιδιαίτερο » Σώμα Ασφαλείας ( άρθρα 74,76 ).

             Η συνεργασία του με τη EUROPOL ( Ευρωπαϊκή Αστυνομία ), η διασύνδεσή με το ΝΑΤΟ        ( μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ) και άλλους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.  Στο άρθρο 53 παρουσιάζονται και δαπάνες « απόρρητων αναγκών » σε ζητήματα ασφάλειας.

             Στο άρθρο 75, εμφανίζεται  η καθόλα « ύποπτη » διάταξη: « Οι ειδικότερες αρμοδιότητες       του Π.Σ να καθορίζονται και να αφαιρούνται με αποφάσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ». Αφαίρεση και πρόσθεση λοιπόν αρμοδιοτήτων κατά το δοκούν με υπουργική απόφαση.

             Η σύσταση πολλών θέσεων ανωτάτων αξιωματικών, σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική οργανική δύναμη του μόνιμου προσωπικού, που διατηρείται αισθητά μειωμένη ( από το 2001 μέχρι σήμερα, η συνολική οργανική δύναμη του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού, έχει μειωθεί κατά 900 περίπου θέσεις ).

             Ο μη διαχωρισμός του επιχειρησιακού με τον διοικητικό τομέα. Ούτε σε αυτή την                      « αναδιοργάνωση » δεν προβλέπεται να στελεχωθεί ο διοικητικός τομέας με πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός αξιωματικών και χαμηλόβαθμων πυροσβεστικών υπαλλήλων για να στελεχώσουν τη μάχιμη υπηρεσία.

             Η αντισταθμιστική παροχή υπηρεσιών του Π.Σ. προς τρίτους, φορείς δημοσίου και επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, δικτύων και ειδικών εγκαταστάσεων με καταβολή ανταλλάγματος ή παροχής σε είδος.

             Η διάθεση προσωπικού και μέσων προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου με τιμολογιακή χρονοχρέωση για κάθε ώρα χρήσης ή με πληρωμή σε είδος ( βλ. δωρεές ) !! 

             Η ιδιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με την ανταποδοτικότητα με οικονομικά οφέλη από την πώληση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών  υπηρεσιών που θα παρέχει, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε πολίτες.

             Η συμμετοχή του Π.Σ. σε προγράμματα υλοποίησης κτιριακών έργων και υποδομών, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( Σ.Δ.Ι.Τ. ).

Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί ξανά όπως και στο παρελθόν, κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, συγχώνευση υπηρεσιών και υποβιβασμός κλιμακίων σε εποχικά ή εθελοντικά. Αλώστε για τον λόγο αυτό προωθούνται με επιτάσεως η ίδρυση εθελοντικών δημοτικών πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων με ευθύνη των δήμων, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4029/2011, γιατί στόχος και αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και η μεταφορά του κόστους στην πλάτη των πολλάκις φορολογούμενων δημοτών.  

Η κυβέρνηση όμως για να επιτύχει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσω των διατάξεων του σχεδίου νόμου, επιχειρεί στοχευμένα ένα καθοριστικό κτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών και  παγιώνει όλο το πλαίσιο  των αντεργατικών ρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά:

             Διευρύνοντας την κινητικότητα με την πλήρη κατάργηση του αμετάθετου των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Δηλαδή θα επιβάλει σε καθολικό ξεσπίτωμα όλους τους πυροσβέστες, με μεταθέσεις, αποσπάσεις , μετακινήσεις, καταργώντας επί της ουσίας μία από τις  μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών.   

             Ελαστικοποιώντας ακόμη περισσότερο τον χρόνο εργασίας και μέσω των προληπτικών επιφυλακών.

             Παγιώνοντας την απλήρωτη υπερεργασία την οποία μάλιστα την αναγάγει και  ως ένα από τα θετικά « κριτήρια » για  την αξιολόγηση των αξιωματικών. 

             Διατηρώντας το αντιδραστικό και άδικο μισθολόγιο της προηγούμενης κυβέρνησης που έχει επιφέρει την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση κυρίως των χαμηλόβαθμων μονίμων και συμβασιούχων, παρά τα τρικ που επιχειρεί με τα ψίχουλα της τελευταίας στιγμής για την δήθεν βαθμολογική τους εξέλιξη. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το κόστος των 3,5 εκατ. που θα δώσει για την υποτιθέμενη βαθμολογική αναβάθμιση των περίπου εννέα χιλιάδων χαμηλοβάθμων, στην βάση του ελιγμού που έκανε μετά την διαβούλευση, τα 2 εκατ. τα εξοικονομεί μειώνοντας την μισθολογική δαπάνη για τους δόκιμους πυροσβέστες μέσω της αύξησης κατά 1,5 έτος του χρόνου σπουδών τους.

             Αγνοώντας το δίκαιο και υπερώριμο αίτημα των πυροσβεστών για  την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Β.Α.Ε. και την αναγκαιότητα για την λήψη μέτρων  σχετικά με την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις υποσχέσεις της και τα ανέξοδα εγκωμιαστικά λόγια των στελεχών της. 

             Αξιοποιώντας αρχικά το πλαίσιο της αξιολόγησης και των κρίσεων για την  χειραγώγηση των Αξιωματικών του Π.Σ., με στόχο την προσήλωση τους στις κατευθύνσεις της προωθούμενης αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής. Μελλοντικά όμως και μέσω της διεύρυνσής της και στους χαμηλόβαθμους όλων των κατηγοριών θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την πληθυσμιακή           « αποσυμφόρηση » των κρατικών δομών της πυροπροστασίας με μετατάξεις και                           « αποστρατείες » βλέπε απολύσεις!!  

      Είναι χαρακτηριστικές οι διατάξεις που αναφέρουν, ότι:

      Όσοι αξιωματικοί από τον βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και τους ανώτατη βαθμίδα,  κριθεί η απόδοση τους  ως μη ικανοποιητική ή κριθούν ως παραμένοντες στον βαθμό τους για 3 φορές σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, παραπέμπονται στο αρμόδιο Συμβούλιο με το ερώτημα της αποστρατείας.

      Ανώτεροι αξιωματικοί που τίθενται σε κατάσταση Εκτός Οργανικών Θέσεων να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα και όχι μάχιμη υπηρεσία, μπορούν με αίτησή τους και με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να τοποθετούνται σε Φορείς της λεγόμενης « Τοπικής Αυτοδιοίκησης » ( Δήμους και Περιφέρειες ). 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτε θετικό, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Με τη λειψή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ιδιωτικοποίηση και την παραχώρηση κρατικών δομών και υπηρεσιών, το κράτος απαλλάσσεται από βασικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, που αφορούν την προστασία της ζωής και των περιουσιών των συνανθρώπων μας, των υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

             Την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ του σχεδίου Νόμου : « Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις »

             Την υιοθέτηση των επισυναπτόμενων προτάσεων της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για:

1ον. Το βασικό πλαίσιο  θεσμικών – οικονομικών αιτημάτων &  την Αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος.

2ον. Τον Κανονισμό Μεταθέσεων των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, ως βάση νομοθετικής επεξεργασίας για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού  πυροπροστασίας και δασοπροστασίας και την ικανοποίηση των δίκαιων και υπερώριμων εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος.

                                                       ΑΘΗΝΑ  30  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020



Π Ρ Ο Τ Α Σ Η 

 

ΤΗΣ

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

 ΘΕΣΜΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

 

&  THN ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

      Βασικές προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις προασπίζοντας αποτελεσματικά τον Ελληνικό λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και για να διαμορφωθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους του, είναι οι εξής:

 

             Κατάργηση όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εντάσσουν το Π.Σ. στα Σώματα Ασφαλείας και στον αντιδραστικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αντίστοιχα, επιδιώκοντας την ενίσχυση της επέμβασης στην καταστολή των αγώνων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια της προστασίας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

 

             Κατάργηση των Νόμων 3511/2006, 4029/2011, 4249/2014 και απόσυρση του σχεδίου Νόμου

     του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

     Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην εντεινόμενη μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κονδυλίων για την πυρασφάλεια της χώρας, θα επιφέρουν την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν πυροπροστασίας, με σειρά καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων των υφιστάμενων δομών του Π.Σ. καθώς και την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβολή προστίμων και διαφόρων τύπων χαρατσιών, σε βάρος του Ελληνικού λαού.

             Παράλληλα προωθούν την υποκατάσταση σημαντικού μέρους των υπηρεσιών του Π.Σ. από τον εθελοντισμό, σε συνδυασμό με την προοπτική της παραχώρησης αρμοδιοτήτων Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων, στην Τοπική Διοίκηση.

             Επίσης διευρύνουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων, με την επέκταση των διαφόρων μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διεύρυνση της εποχικότητας, την καθιέρωση της ευελιξίας – κινητικότητας και την επιπλέον «αξιολόγηση» των υπαλλήλων και των πυροσβεστικών υπηρεσιών, στοχεύοντας στην περαιτέρω αμφισβήτηση του δικαιώματος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στη μείωση του προσωπικού και των υποδομών, και στην κατατρομοκράτηση των εργαζομένων.

 

             Πλήρης αποστρατικοποίηση και μετατροπή του Π.Σ. σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής της αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των αστικών και δασικών πυρκαγιών, τις διασώσεις και την προληπτική πυρασφάλεια.

 

             Συμμετοχή στον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων κινδύνων και φυσικών καταστροφών με αποκλειστική δυνατό τη τα διαχείρισης του κατασταλτικού σκέλους, στα πλαίσια της συνεργασίας με τους συναρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας.

 

             Διαχωρισμός Επιχειρησιακού με Διοικητικό Τομέα και κατάταξη των υπαλλήλων σε Τομείς και Κλάδους, με κατανομή και πλήρωση των απαιτούμενων θέσεων κάθε Κλάδου ανά ειδικότητα.

-              Διοικητικός Τομέας, που θα περιλαμβάνει και το Βοηθητικό και Τεχνικό Προσωπικό, θα διαρθρώνεται σε Οργανικές Μονάδες (Τμήματα), που θα στελεχώνουν τους απαιτούμενους Νομαρχιακούς Κλάδους, όπως: τον Οργανωτικό, που θα υπάγονται τα τμήματα Γραμματείας - Αρχείου, Προσωπικού, Οικονομικού, Διαχείρισης Υλικού και Δημοσίων Σχέσεων, τον κλάδο Υποστήριξης, του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, των τεχνικών όλου του μηχανολογικού και ειδικού εξοπλισμού και της πληροφορικής και στατιστικής ανάλυσης, τον κλάδο Πυρασφάλειας, για την προληπτική πυροπροστασία, την  έρευνα και την αξιολόγηση συστημάτων, τον κλάδο Νομικών Υποθέσεων αρμοδιότητας της υπηρεσίας, τον κλάδο Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης όλου του προσωπικού, τον κλάδο Υγείας και Ασφάλειας, για τους χώρους εργασίας και τον υγειονομικό έλεγχο των υπαλλήλων και τον Βοηθητικό κλάδο, για τη διοικητική μέριμνα και την καθαριότητα των υπηρεσιών. Στελέχωση θα γίνεται από ανάλογο ειδικευμένο δυναμικό όπως: Χημικοί – Πολιτικοί Μηχανικοί – Ηλεκτρονικοί – Μηχανολόγοι – Ειδικότητες Πληροφορικής – Οικονομολόγοι – Λογιστές – Νομικοί – Δασολόγοι – Δασοπόνοι – Γιατροί – Νοσηλευτές.

-              Επιχειρησιακός Τομέας, που θα περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που εργάζονται στον Κλάδο της Μάχιμης Υπηρεσίας στο έργο των κατασβέσεων πυρκαγιών και των διασώσεων, καθώς και στον Κλάδο του Ανακριτικού, θα διαρθρώνεται με την ανάλογη σύνθεση, για τον καθορισμό και καταμερισμό αρμοδιοτήτων.

 

             Σύσταση Επιτελικών Συμβουλίων ως ανώτερα συλλογικά όργανα Διοίκησης, Συντονισμού και Υποστήριξης της δράσης των υποκείμενων υπηρεσιών, σε Νομαρχιακό Περιφερειακό και Κεντρικό επίπεδο, αποτελούμενα από τους αντίστοιχους Διοικητές και Αναπληρωτές αυτών και τους αρμόδιους Προϊσταμένους, με αντιπροσωπευτική συμμετοχή και εκπροσώπων των εργαζομένων.

 

             Τροποποίηση των ειδικών κριτηρίων για τις σωματικές ικανότητες, του υφιστάμενου Συστήματος Προσλήψεων μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, με κατάργηση του ρατσιστικού και ατελέσφορου κριτηρίου του ύψους για το προσωπικό του Επιχειρησιακού Τομέα.

 

             Για την κάλυψη θέσεων του προσωπικού του Διοικητικού Τομέα αλλά και του Βοηθητικού – Τεχνικού προσωπικού, σύνταξη νέου αξιοκρατικού διαγωνισμού προσλήψεων, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια των πιστοποιημένων γνώσεων και την αντικειμενική αξιολόγηση των γενικών και ειδικών προσόντων.

Οι προσλήψεις όλων των υπαλλήλων θα αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη των κατά τόπους κενών οργανικών θέσεων.

 

             Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστών 5ετούς θητείας), με σταθερή σχέση εργασίας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας  της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες στον τομέα της πρόληψης, φύλαξης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

             Μονιμοποίηση στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσων εκ των υπαλλήλων αυτών πληρούν βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις πρόσληψης προσωπικού, σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας και τις γραμματικές γνώσεις. Προτεινόμενα όρια ηλικίας το 35ο για τους άνδρες και το 30ο για τις γυναίκες. Για όσους υπαλλήλους συμπληρώνουν 25ετή συνολική πραγματική υπηρεσία στο Π.Σ. με τη συμπλήρωση των 55 και των 50 ετών αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες, δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Προτεινόμενος τίτλος σπουδών, το απολυτήριο Λυκείου.

 

             Κάλυψη των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων που ξεπερνούν το 30% της οργανικής δύναμης, με προσλήψεις πλέον των 4.000 υπαλλήλων, μέσα στην επόμενη διετία.

 

             Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με αλλαγή του οργανογράμματος και αύξηση του αριθμού οργανικών θέσεων των υπηρεσιών της χώρας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες κατά περιοχή, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι κανόνες ασφαλών επεμβάσεων.

 

             Ίδρυση Πυροσβεστικών Σταθμών σε όλα τα αστικά κέντρα, ανάλογης τάξης με τις επικρατούσες πληθυσμιακές και παραγωγικές συνθήκες. Μετατροπή όλων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε Σταθμούς Δ΄ τάξης και στη συνέχεια αναβάθμιση όσων εξυπηρετούν μεγαλύτερες ανάγκες, βάση σχετικών μελετών και στατιστικών σε ότι αφορά τους τομείς ευθύνης τους.

Προτεινόμενη οργανική δύναμη σε πρώτη εφαρμογή και μέχρι την υλοποίηση βασικών παραμέτρων του συνολικού πλαισίου αιτημάτων (καθιέρωση ειδικοτήτων – αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος), οι 16.000 θέσεις.

 

             Κατάργηση όλων των προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση τομέων του Π.Σ. και άμεση χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

             Καταγραφή – ταξινόμηση και ικανοποίηση των αναγκών και ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, με άμεση διευθέτηση του στεγαστικού προβλήματος των υπηρεσιών, με σύγχρονες προδιαγραφές.

 

             Άμεση απόσυρση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων πέραν της 30ετίας και προμήθεια οχημάτων όλων των τύπων για τη σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων πέραν της 15ετίας και την περαιτέρω ενίσχυση των Σταθμών, στην βάση των υπαρκτών αναγκών τους.

 

             Προμήθεια ειδικού και εξειδικευμένου εξοπλισμού όλων των τύπων και αντικατάσταση του ήδη πεπαλαιωμένου και επιβαρυμένου, καθώς και προμήθεια αξιόπιστου ατομικού εξοπλισμού σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, για πάσης φύσεως συμβάντα.

 

             Αξιολόγηση σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, για τον βασικό προσανατολισμό της κάθε περιοχής από πλευράς συμβάντων όπως, βιομηχανικές περιοχές, δασικές περιοχές, μεγάλα αστικά κέντρα, εθνικοί οδικοί άξονες, για αντίστοιχο καταμερισμό του απαιτούμενου εξοπλισμού.

 

             Δημιουργία ισχυρού Κρατικού Εναέριου Στόλου Πυρόσβεσης.

 

             Σύσταση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου σε επίπεδο Νομού των υπηρεσιών Π.Σ.– ΕΛ.ΑΣ. – Ε.Κ.Α.Β. με τριψήφιο αριθμό κλήσης για κάθε περιστατικό, εξοπλισμένο με συστήματα πληροφορικής σε σύνδεση on line, και αναβάθμιση του Πανελλαδικού και των Περιφερειακών Συντονιστικών Κέντρων, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των υπηρεσιών του Σώματος.

 

             Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με δημιουργία Πυροσβεστικών Σχολών επιπέδου Α.Τ.Ε.Ι. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες σε επίπεδο κατάρτισης.

 

             Εισαγωγή των υποψηφίων πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Σχολή με διάρκεια σπουδών 3 έτη, εκ των οποίων οι 6 μήνες θα περιλαμβάνουν την πρακτική εξάσκηση πριν την τοποθέτηση στις υπηρεσίες. Μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους από τη Σχολή η τοποθέτηση θα πραγματοποιείται στην υπηρεσία για την οποία προσελήφθηκαν, μετά την πάροδο υποχρεωτικής 18μηνης εκτέλεσης υπηρεσίας, σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Διοικήσεων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ως συνέχεια της πρακτικής εξάσκησης.

Ένα μήνα πριν την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, θα δηλώνουν μία εκ των τριών Διοικήσεων που επιθυμούν να εκτελέσουν υπηρεσία.

 

             Συνεχόμενη εκπαιδευτική διαδικασία με εξειδικευμένα σεμινάρια και δημιουργία Τμημάτων Μετεκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο, για όλο το εν ενεργεία προσωπικό.

Καθημερινή θεωρητική και πρακτική εξάσκηση σε επίπεδο βάρδιας, που θα διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Πυροσβεστικών Σταθμών.

Δημιουργία πεδίων ασκήσεων σε κάθε Νομό, που θα εξυπηρετεί τη διενέργεια ασκήσεων μεταξύ των ομώνυμων υπηρεσιών.

Εμπλουτισμός της επαγγελματικής εκπαιδευτικής βιβλιογραφίας με σύγχρονη εκπαιδευτική ύλη. Σύσταση επιτροπής έρευνας για συνεχόμενη αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με αντικείμενο την ενιαία αντιμετώπιση τόσο της πρόληψης – προστασίας – διαχείρισης – ανάπτυξης και οικολογικής ανόρθωσης των δασών, όσο και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Ως βασική προϋπόθεση καθίσταται:

 

             Η θέσπιση Δασολογίου Εθνικού Κτηματολογίου με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια, καθώς και η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων με καθορισμό της χρήσης γης, προκειμένου να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η κατοχή των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

 

             Επιπλέον, η κατάργηση όλων των δασοκτόνων νομοθετημάτων, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης της γης και αποχαρακτηρισμού των δασών, των δασικών εκτάσεων και των προστατευμένων περιοχών της χώρας, προς όφελος του κατασκευαστικού, μεταλλευτικού, τουριστικού κεφαλαίου και των κάθε λογής καταπατητών, που δημιουργούν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στην υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού.

 

             Ο φορέας αυτός θα περιλαμβάνει ως άμεσα εμπλεκόμενες δυνάμεις, τη Δασική Υπηρεσία στο τμήμα ανάπτυξης και προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και το Πυροσβεστικό Σώμα στο τμήμα καταστολής των πυρκαγιών δασών.

 

             Ως συνεργαζόμενες δυνάμεις θα συνδράμουν, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας που υπάγονται στην Τοπική Διοίκηση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), καθώς και αντίστοιχοι συναφείς επιστημονικοί φορείς.

 

             Στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, η Δασική Υπηρεσία και όλες οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, θα υλοποιήσουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, με τον καθαρισμό και τη φύλαξη των δασικών οικοσυστημάτων, τη δημιουργία και συντήρηση ικανοποιητικού δασικού οδικού δικτύου, την κατασκευή σε καίρια σημεία υδατοδεξαμενών και υδροστομίων ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων. Όπως και την περιφρούρηση και φωτογράφηση των καμένων δασικών εκτάσεων και την ολοκληρωτική αποκατάστασή τους με ανθεκτικές στην πυρκαγιά αναδασώσεις και δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα στην υδρολογική λεκάνη, που θα αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών και τα προβλήματα από τους χείμαρρους και άλλα φυσικά φαινόμενα.

 

       Απαραίτητες Προϋποθέσεις:

             Κάλυψη της απαιτούμενης οργανικής δύναμης της Δασικής Υπηρεσίας και των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, με παράλληλη διακλαδική στελέχωση επιστημονικού προσωπικού.

             Επαρκής χρηματοδότηση και έγκαιρη μεταφορά των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την οικονομική κάλυψη των δράσεων.

             Διαρκής συνεργασία και συντονισμός των εμπλεκόμενων και συνεργαζόμενων υπηρεσιών, με καθορισμό αρμοδιοτήτων τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και καταστολής των πυρκαγιών.

             Αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό, με συνεχή σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις σε θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τις τεχνικές κατάσβεσής τους, συμπεριλαμβάνοντας νέα δεδομένα και τεχνικές ανάλυσης και παρακολούθησης.

             Δημιουργία σε επιτελικό και περιφερειακό επίπεδο ερευνητικών κέντρων, με αντικείμενο την λεπτομερή εξέταση και τεκμηρίωση των συμβάντων, για την εξαγωγή συμπερασμάτων βελτίωσης της επιχειρησιακής δράσης και των κανόνων ασφάλειας.

             Αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τους Εθελοντές Πυροσβέστες με διάθεση κονδυλίων και ανάπτυξη του θεσμού σε σωστή βάση, που θα συνάδει με την ανιδιοτελή προσφορά της εθελοντικής εργασίας στα πλαίσια ενός παλλαϊκού σχεδιασμού, ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης προς όφελος του λαού.

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο υπάρχον αντιδραστικός Κανονισμός (Π.Δ.210/1992), αποτελεί μια «σύγχρονη» αναδιατύπωση του προηγούμενου (Β.Δ. 9-12-1948/21-1-1949), εναρμονισμένος στο πνεύμα των προηγούμενων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζει τη σημερινή αντικειμενική πραγματικότητα και να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και στην ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων.

 

Απαιτείται άμεσα η σύνταξη νέου, σύγχρονου, δημοκρατικού Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας, με βασικό άξονα την αποστρατικοποίησή της στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής της αποστολής, καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και την ομαλή διεκπεραίωση του επιχειρησιακού έργου, χωρίς το ένα να υφίσταται σε βάρος του άλλου.

       Βασικές παράμετροι:

             Κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών διατάξεων στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της μετατροπής του Π.Σ. σε πολιτική, διοικητική υπηρεσία του κράτους.

             Κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων που διαπνέουν στο σύνολο του το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ισχύοντος Κανονισμού και εγκλωβίζουν την πρωτοβουλία και την δημιουργικότητα των υπαλλήλων, σε μία αποστεωμένη λογική σχεδιασμού και οργάνωσης.

             Κωδικοποίηση και ανάλυση της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου ο Κανονισμός να συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις αυτής και να μη δημιουργεί συγχύσεις και παρερμηνείες σε ότι αφορά την εφαρμογή του.

Οι διατάξεις του Κανονισμού θα αναφέρονται αποκλειστικά, στη διάρθρωση και λειτουργία της υπηρεσίας τον επιχειρησιακό και Διοικητικό Τομέα, στις αρμοδιότητες των οργάνων της συμπεριλαμβανομένων και των πειθαρχικών, καθώς και στα καθήκοντα των υπαλλήλων, που θα συνδέονται άμεσα με τις σύγχρονες ανάγκες που απαιτεί η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη.

Αρμοδιότητες όπως η διεξαγωγή της υγειονομικής υπηρεσίας, της οικονομικής και λογιστικής υπηρεσίας, της διαχείρισης υλικού, καθώς και όλες οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Διοικητικού Τομέα, θα πρέπει να διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις της γενικότερης ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης για θέματα χορήγησης ηθικών και υλικών αμοιβών, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στα πλαίσια της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών, που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ομαλή εξέλιξη ιεραρχίας σε όλες τις βαθμίδες, εναρμονισμένο στα πλαίσια της πρότασης μας για την αναδιοργάνωση του Π.Σ.

       Απαραίτητες προϋποθέσεις:

             Ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη για όλους τους υπαλλήλους με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και αποσύνδεση του βαθμού από τα καθήκοντα. Ο βαθμός θα αποτελεί προϋπόθεση μόνο για να μπορεί ο κάθε υπάλληλος να διεκδικήσει θέση Ευθύνης – Διοίκησης με τριετή θητεία και αντίστοιχη αμοιβή, πέραν των πάγιων βασικών καθηκόντων σε εργασίες πυρόσβεσης – διάσωσης – ανακριτικών καθηκόντων για το μάχιμο προσωπικό και των καθηκόντων Διοικητικού Τομέα για το υπόλοιπο προσωπικό.

 

             Για τους υπαλλήλους της μάχιμης υπηρεσίας, κατάργηση των βαθμών στρατιωτικού τύπου και αντικατάστασή τους με βαθμούς αντίστοιχους των πολιτικών υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης και στα πλαίσια που απαιτούν οι ιδιαιτερότητες του πυροσβεστικού επαγγέλματος.

 

             Για τους διοικητικούς υπαλλήλους και το βοηθητικό – τεχνικό προσωπικό που θα διατίθενται αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες εργασίες, οι βαθμοί τους θα είναι αντίστοιχοι με των πολιτικών υπαλλήλων, με διακριτικό χαρακτηρισμό ανάλογα με την ειδικότητα.

 

             Η κρίση και η αξιολόγηση κάθε υποψηφίου για την κατάληψη της θέσης Ευθύνης – Διοίκησης, δεν θα είναι προϊόν αμφιλεγόμενων αντιλήψεων και αποφάσεων κάποιων επιτροπών με υποκειμενικά κριτήρια.

 

Τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής θα συνεκτιμούν μια σειρά από αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για την επαγγελματική επάρκεια και εξειδίκευση των υπαλλήλων όπως, συναφείς σπουδές, έτη υπηρεσίας, ειδικές δραστηριότητες, γνώσεις και ικανότητες που θα αποδεικνύονται από την επιτυχημένη παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων μέσα από τακτικές εξεταστικές διαδικασίες που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας των υπαλλήλων, ενισχύοντας τη σύνδεση του βαθμολογίου άμεσα και με την αναβαθμισμένη εκπαιδευτική διαδικασία που προτείνουμε.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΟΥ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

             Κανονισμός Μεταθέσεων θα ρυθμίζει τις μεταθέσεις – αποσπάσεις – μετακινήσεις όλων των υπαλλήλων του Π.Σ. με βασικό γνώμονα το σεβασμό και την εξυπηρέτηση των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών, σε συνδυασμό με την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, με παράλληλη θέσπιση δικλείδων εφαρμογής του.

Μέσα από την εδραίωση της αξιοκρατίας θα σταματήσει οριστικά η απόπειρα εκμαυλισμού συνειδήσεων μέσω των ρουσφετολογικών πρακτικών, με τις μακρόχρονες αποσπάσεις, τις παράνομες μεταθέσεις και τις επιλεκτικές μετακινήσεις ημετέρων.

Τα αναβαθμισμένα Υπηρεσιακά Συμβούλια Μεταθέσεων θα ελέγχονται ως προς την νομιμότητα των αποφάσεων τους, με αντίστοιχες κυρώσεις για οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης του Κανονισμού.

Επίσης πριν τη σύνταξη του νέου Κανονισμού, προέχει η άμεση αποκατάσταση όλων των θιγόμενων από τις μέχρι τώρα άδικες, αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις, με επανεξέταση όλων των σχετικών ενστάσεων.

(Έχει καταρτιστεί πλήρης – αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση και έχει υποβληθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς).

 

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

    Ζητάμε  άμεση ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά για το προσωπικό του Επιχειρησιακού Τομέα και ανάλογη ένταξη σε επαγγέλματα Βαρέα και Ανθυγιεινά για ειδικότητες των υπαλλήλων του Βοηθητικού και Τεχνικού προσωπικού του Διοικητικού Τομέα.

       Για όλους αυτούς:

             Συνταξιοδότηση με 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με πλήρεις αποδοχές και επιβάρυνση της εργοδοσίας με το ανάλογο επασφάλιστρο.

             Ανώτατα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις υπαγόμενες κατηγορίες του προσωπικού τα 55 έτη για τους άνδρες και τα 50 για τις γυναίκες.

             Ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης των ανδρών το 26ο (3 έτη η Σχολή 1 έτος η στρατιωτική θητεία και 25 έτη πραγματική υπηρεσία). Ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης για τις γυναίκες το 22ο.

             Χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, για την ενίσχυση της φροντίδας της υγείας των εργαζομένων.

             Μειωμένο ωράριο (5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο εβδομαδιαίως) και αυξημένη άδεια απουσίας (45 εργάσιμες ημέρες το χρόνο), για μεγαλύτερη αποχή από τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

             Ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας ανά ημερολογιακή ημέρα, όταν η υπερεργασία κρίνεται άκρως απαραίτητη λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μας, το ήμισυ του προβλεπόμενου τακτικού χρόνου εργασίας (3ώρες). Συνολικός χρόνος της ανώτατης μηνιαίας υπερωριακής εργασίας, οι 60ώρες.

             Αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και μεγαλύτερη ένταση των ελέγχων προς αποτροπή της περεταίρω επιβάρυνσης και φθοράς της υγείας τους.

             Ο ορισμός του επαγγέλματος ως Β.Α.Ε. θα καθοριστεί με επιστημονική μελέτη από κρατικούς Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφάλειας και γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή των κινδύνων της εργασίας μας (χημικοί, φυσικοί, μηχανικοί, βιολογικοί, εργονομικοί, ψυχοκοινωνικοί κ.λ.π.), καθώς και συλλογικά αποτελέσματα από τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων.

Επίσης θα προβλέπει αναδρομικά και αναλογική εφαρμογή σε ότι αφορά τα μειωμένα όρια ηλικίας και για τους υπαλλήλους που έχουν μετακινηθεί από εντασσόμενες σε μη εντασσόμενες στον κλάδο των Β.Α.Ε. υπηρεσίες και αντίστροφα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

     Με ανθρώπινο ωράριο εργασίας προσαρμοσμένο στις συνθήκες του επαγγέλματος, που επιβάλλουν την εξασφάλιση της απαραίτητης επάρκειας ελεύθερου χρόνου κατά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των υπηρεσιών που εκτελούνται, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις συνεχόμενες μεταβολές.    

     

 

Συγκεκριμένα:

             Πενθήμερη εβδομάδα εργασίας 30 ωρών με 6ωρη ημερήσια εργασία, για το προσωπικό που εντάσσεται σε κατηγορίες του κλάδου των Βαρέων – Επικίνδυνων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Για τους υπαλλήλους της μάχιμης υπηρεσίας, η ημερήσια εργασία θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση, σε μόνιμη βάση.

Για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Διοικητικού Τομέα, καθώς και του Βοηθητικού και Τεχνικού προσωπικού, πενθήμερη εβδομάδα εργασίας 35 ωρών, με 7ωρη ημερήσια εργασία.

 

             Κατάργηση  όλων των σχετικών διαταγών περί επιφυλακών, που εφαρμόζονται για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας και προστασία του ωραρίου με διοικητικές ενέργειες κατά όσων το παραβιάζουν, με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων.

 

             Πλήρη και επαρκή αποζημίωση για κάθε ώρα υπερωρίας πέραν του κανονικού ωραρίου και ανάλογες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία και για εργασία κατά τη διάρκεια Κυριακών και Αργιών.

 

             Στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα υπηρεσίες που στελεχώνονται από συναδέλφους μετακινούμενους και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετεγκατάστασης των ιδίων, καθώς και των οικογενειών τους, η μετακίνηση από και προς την εργασία να πραγματοποιείται με έξοδα της υπηρεσίας.

 

             Μέχρι να κατακτηθεί και να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, ζητάμε την άμεση κατάργηση των Π.Δ. 55/2010 & 25/2013, που προβλέπουν την καθιέρωση της 12ωρης και 16ωρης ημερήσιας εργασίας για το μάχιμο προσωπικό και την επαναφορά του προηγούμενου ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 23 παράγραφος 3 του Π.Δ. 210/1992 Κ.Ε.Υ.Π.Σ.), δίνοντας τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να επιλέξουν με ποιο ωράριο επιθυμούν να εργαστούν.

 

    

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

     Με έκδοση και άμεση εφαρμογή όλων των σχετικών Διαταγμάτων, εναρμονισμένων στην υπάρχουσα νομοθεσία και προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, που θα κατοχυρώνουν:

             Επαρκή μέριμνα σε όλες τις Υπηρεσίες για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σε μόνιμη και καθημερινή βάση.

             Μεταστέγαση υπηρεσιών από ακατάλληλα κτήρια και δημιουργία κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων εργασίας που θα αποβλέπουν στη διαμόρφωση ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος, σε όσες υπηρεσίες της χώρας οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν τη λειτουργικότητα και δεν εξασφαλίζουν την υγιεινή διαβίωση υπαλλήλων.

             Παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας σε όλο το προσωπικό.

             Εγκατάσταση συστημάτων ενδοεπικοινωνίας, σε όλα τα πυροσβεστικά κράνη αστικών και δασικών συμβάντων.

             Διάθεση σύγχρονων εργαλείων και υλικών πυρόσβεσης, καθώς και συσκευών γρήγορης ανίχνευσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών, στον εργονομικό σχεδιασμό των Πυροσβεστικών Σταθμών και οχημάτων.

             Ετήσιο τεχνικό έλεγχο από τα κρατικά Κ.Τ.Ε.Ο. όλων των οχημάτων της υπηρεσίας

             Σύσταση θέσεων υγειονομικού προσωπικού πυροσβεστικών υπηρεσιών και δημιουργία αρμόδιων Διευθύνσεων για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας, σε νομαρχιακό επίπεδο.

             Δημιουργία Κρατικού Σώματος Ιατρών Εργασίας – Νοσηλευτών και Τεχνικών Ασφαλείας, που θα συνδράμει και στα επιχειρησιακά συμβάντα.

             Τακτικό ιατρικό έλεγχο όλων των εργαζομένων, που εκτίθενται σε βλαπτικούς παράγοντες.

             Επίσημη καταγραφή και ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών των πυροσβεστών.

             Λήψη συλλογικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με κατάρτιση προγράμματος προληπτικής δράσης, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

             Δημιουργία Τμήματος Ασφάλειας Συμβάντων προσωπικού του Επιχειρησιακού Τομέα σε όλες τις Διευθύνσεις Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας κατά περιοχή, με αποκλειστική απασχόληση των υπευθύνων Ασφάλειας Συμβάντων στη θέση αυτή και απαραίτητη συμμετοχή σε όλα τα συμβάντα της υπηρεσίας, που χαρακτηρίζονται σοβαρά από άποψη επικινδυνότητας.

             Ενημέρωση από τον εργοδότη προς τους εργαζόμενους για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες και τις οριακές τιμές έκθεσης σε αυτούς, με παράλληλη επιμόρφωση για τη βελτίωση των γνώσεων, σχετικά με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.

             Ανώτατο χρόνο ημερήσιας εργασίας όταν απαιτείται κατά τη διάρκεια των συμβάντων, 9 ώρες και ανάπαυση με πλήρη διατροφή, σε καταλύματα που θα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για την ηρεμία, την ξεκούραση και την ατομική καθαριότητα των υπαλλήλων, ως βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Ανώτατο χρονικό όριο απομάκρυνσης υπαλλήλου από την έδρα του, προς ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, οι 48 ώρες.

             Για το προσωπικό του Διοικητικού Τομέα που δεν εμπλέκεται σε επιχειρησιακές ενέργειες, ο ανώτατος χρόνος ημερήσιας εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7ώρες.

             Έλεγχο της εφαρμογής των Διατάξεων περί Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και επιβολή των ποινικών κυρώσεων στην εργοδοσία σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης (Επιθεώρηση Εργασίας και αντίστοιχες).

             Σύσταση των προβλεπόμενων επιτροπών των εργαζομένων, για τον έλεγχο της υλοποίησης των διατάξεων.

 

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

      Άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών στα προ του 2009 επίπεδα και προοπτικά, σύσταση νέου μισθολογίου που θα καλύπτει όλες τις παραμέτρους του επαγγέλματος: Έτη Υπηρεσίας – Σπουδές – Θέση Ευθύνης – Υπερεργασία (Υπερωρίες, Νυχτερινά, Αργίες, Κυριακές) – Οικογενειακή Κατάσταση – Βαρύτητα – Επικινδυνότητα – Ανθυγιεινότητα.

                   Βασικές προϋποθέσεις:

             Διαμόρφωση ενιαίας μισθολογικής κλίμακας και κριτηρίων στη βάση των σύγχρονων αναγκών και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συνυπολογιζόμενου και του επιπέδου σπουδών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη και πληρέστερη εξειδίκευση.

             Αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό και ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη σε όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

             Για τα μέχρι τώρα χρεωστούμενα ρεπό, με τη σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων να καταβληθεί εφάπαξ αποζημίωση, ως λύση του αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει το υπάρχον αντεργατικό καθεστώς προσμέτρησης της υπερεργασίας.

             Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων νυχτερινών, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2003.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

             Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το 1990 και μετά.

             Άμεση κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την περίθαλψη.

             Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν τον εργαζόμενο για τη σύνταξη στην προοπτική της κατάργησής τους, με αντίστοιχη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

             Σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας και ανώτατα ηλικιακά όρια εργασίας τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. Για τους εργαζόμενους στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα σύνταξη με 25 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας και ανώτατα ηλικιακά όρια εργασίας τα 55 χρόνια για τους άνδρες και τα 50 για τις γυναίκες.

             Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους και σύνταξη στο 80% των αποδοχών αφυπηρέτησης, αποδιδόμενη αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

             Άμεση αναγνώριση του αντίστοιχου χρόνου προϋπηρεσίας των προσληφθέντων πυροσβεστών το 1994 αντί το 1989 και προσμέτρηση του στην οικονομική – βαθμολογική τους εξέλιξη και συνταξιοδοτική τους κατάσταση, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.

      Μέχρι να κατακτηθεί και να υλοποιηθεί η πρότασή μας :

             Επαναφορά των επικουρικών ταμείων μας στην αρχική τους κατάσταση και παράλληλες αλλαγές σε κεντρικό, οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο.

             Κατάργηση όλων των περικοπών των συντάξεων και των εφάπαξ μερισμάτων των εργαζομένων και πλήρη απόδοσή τους στους δικαιούχους.

Απαραίτητες Προϋποθέσεις:

             Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.

             Απαγόρευση των επενδύσεων των χρημάτων των εργαζομένων στον τζόγο του χρηματιστηρίου και των άλλων ληστρικών χρηματοοικονομικών ομίλων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

             Άμεση καταβολή των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης, σε όσους τα δικαιούνται και δεν τους έχουν χορηγηθεί.

             Άμεση καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης της εισοδηματικής πολιτικής του 2009, σε όσους υπαλλήλους δεν χορηγήθηκε εξαιτίας της ανισότιμης και άδικης εφαρμογής σε βάρος των πυροσβεστών, που προήλθε από τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

             Άμεση επαναχορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, που έχει περικοπεί από τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, με την ειδικότητα του Πλοηγού.

             Χορήγηση των γονικών αδειών και διευκολύνσεων στο σύνολο των υπαλλήλων του Π.Σ. με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

             Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και παιδικές κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων του Π.Σ. όπως και όλων των εργαζομένων, υπό την αιγίδα του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΑΙ:

 

             Θεσμοθέτηση Ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλα τα επίπεδα, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

             Αφορολόγητο όριο 20.000€ κατ’ άτομο, 40.000€ για το ανδρόγυνο, με προσαύξηση 5.000€ για κάθε ανήλικο παιδί.

             Πάγωμα των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και πάταξη της κερδοσκοπίας.

             Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

             Δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

   Απαιτούμε ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%, με παράλληλη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Α.Κ.Π.

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Π Ρ Ο Τ Α Σ Η 

 

ΤΗΣ

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

ΓΙΑ ΤΟΝ

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

 

ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

 Η πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για σύνταξη νέου αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων συνδέεται άρρηκτα με τη θέση της για την ουσιαστική Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνδυασμό με το γενικότερο πλαίσιο αιτημάτων της, όπως έχουν κοινοποιηθεί προς όλους τους συναδέλφους και τους αρμόδιους φορείς. Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος 12 άρθρων.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση, δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν αποτελέσει προϋπόθεση διεκδίκησης από το σύνολο των εργαζομένων στο Π.Σ. ανατρέποντας όμως αρχικά τους συσχετισμούς υπέρ του αγωνιστικού συνδικαλισμού που εκφράζει προς στιγμή μόνο η Ε.Α.Κ.Π.  

Ωστόσο καταθέτουμε την πρόταση και δηλώνουμε ότι θα διεκδικηθεί στο δρόμο του αγώνα, στα πλαίσια της δράσης του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Βασικό κριτήριο για τη δημιουργία της πρότασης είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών των υπαλλήλων του Π.Σ. και ταυτόχρονα η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς φυσικά το ένα να υφίσταται σε βάρος του άλλου.

Επίσης προϋποθέτει την παράλληλη θέσπιση δικλείδων εφαρμογής του, ώστε να σταματήσει η απόπειρα εκμαυλισμού συνειδήσεων μέσω των ρουσφετολογικών πρακτικών, με τις μακρόχρονες αποσπάσεις, τις παράνομες μεταθέσεις και τις επιλεκτικές μετακινήσεις ημετέρων.

Επιπλέον, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις των νομοθετημάτων και των προτεινόμενων Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής μέσω του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ως απώτερο στόχο την υποτυπώδη κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με συνεχές ξεσπίτωμα με μεταθέσεις και μετακινήσεις των πυροσβεστών, αντί των απαραίτητων προσλήψεων. Οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τα κενά και συρρίκνωσαν το προσωπικό του Π.Σ., δεν προσέλαβαν και δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και θέλουν να καλύπτουν τα κενά με συνεχές ξεσπίτωμα των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, με την ίδρυση των Π.Υ. στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια και τους αυτοκινητοδρόμους και τις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε το Π.Σ.

Για όλους αυτούς του λόγους είμαστε κάθετα αντίθετοι με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μέσω του σχεδίου νόμου για την πολιτική προστασία, που καταργεί οριστικά το αμετάθετο για όλους τους εργαζόμενους αλλά και με τις προτάσεις του προεδρείου της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και συνολικά των συνδικαλιστικών παρατάξεων (Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ), που υιοθετούν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και αποδέχονται το σπάσιμο του αμετάθετου, αφού στην ουσία υλοποιεί  την πρόταση τους για τον  Κανονισμό Μεταθέσεων που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό στην προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση από το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους παλαίμαχους συναγωνιστές που πάλεψαν για να υπάρχει ένας αξιοκρατικός κανονισμός μεταθέσεων και προσλήψεων και έγινε πράξη ως αποτέλεσμα αυτών των αγώνων με το Π.Δ. 170/96, απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Μεταθέσεων που προτείνουμε, είναι οι ακόλουθες:

   Ø   Αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος, στο βαθμό που θα καλύπτονται πλήρως, οι απαιτούμενες ανάγκες λειτουργίας και το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών του.

   Ø   Καμιά κατάργηση υπηρεσιών του Π.Σ. και αναβάθμισή τους με αλλαγή του οργανογράμματος και αύξηση του αριθμού οργανικών θέσεων των υπηρεσιών της χώρας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες κατά περιοχή, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι κανόνες ασφαλών επεμβάσεων.

   Ø   Άμεση κάλυψη των σημερινών πραγματικών κενών οργανικών θέσεων σε μόνιμο προσωπικό των Υπηρεσιών του Σώματος, που ξεπερνούν το 35% της οργανικής δύναμης. Προσλήψεις πλέον των 4.000 Δοκίμων Πυροσβεστών και Αξιωματικών Γενικών Καθηκόντων μέσα στην επόμενη διετία, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον μετάθεσης, από τους υπηρετούντες υπαλλήλους.

Οι προσλήψεις των υπαλλήλων του Π.Σ. να αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη των κατά τόπους κενών οργανικών θέσεων των Υπηρεσιών σε πόλη ή περιοχή και να προβλέπουν αρχικά υποχρεωτική παραμονή 18 μηνών για εκτέλεση υπηρεσίας, σε μάχιμες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Διοικήσεων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, που θα δηλώνονται από τους υπαλλήλους ένα μήνα πριν την αποφοίτησή τους από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

   Ø   Ανάκληση της μείωσης των θέσεων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων με προοπτική αναβάθμισης σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς, πρόβλεψη των απαιτούμενων αυτοτελών οργανικών θέσεων πυροσβεστικών υπαλλήλων για το Αρχηγείο Π.Σ. τις Περιφερειακές Διοικήσεις, τις Διοικήσεις Νομών και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, καθώς και σύσταση οργανικών θέσεων Πυροσβεστών για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών Περιοχών που δεν υφίστανται. Όπως επίσης και ορθό υπολογισμό των πραγματικών οργανικών θέσεων των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 266/2000).

 

   Ø   Ανάκληση των μεταθέσεων και των μετακινήσεων που ξεσπιτώνουν τους πυροσβέστες. Να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι συνάδελφοι που μετατέθηκαν χωρίς τη θέλησή τους και μέχρι τότε να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση και η διαμονή τους σε κατάλληλες κατοικίες, με ευθύνη του κράτους.

 

   Ø   Για τις νεοϊδρυθείσες υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οι Π.Υ. Αεροδρομίων), καθώς και για άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες (Σταθμούς ή Κλιμάκια), που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πυροσβεστικούς υπαλλήλους για να υπηρετήσουν σε αυτές, τότε να πραγματοποιούνται αποσπάσεις υπαλλήλων 4μηνης διάρκειας με τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (ημερήσια αποζημίωση και έξοδα μετακίνησης), καθώς και τη δωρεάν διαμονή σε κατοικίες που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαβίωσης, με αποκλειστική ευθύνη της υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία των αποσπάσεων για υπηρεσιακούς λόγους, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση στις παραπάνω υπηρεσίες των Δοκίμων πυροσβεστών και αξιωματικών των τελευταίων εκπαιδευτικών σειρών, με την αποφοίτησή τους από τις οικείες σχολές που έχουν δηλώσει την περιοχή όπου εδρεύουν οι υπηρεσίες αυτές ως τόπο συμφερόντων. Σε περίπτωση που μετατιθέμενοι και τοποθετούμενοι πυροσβέστες, αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία εύρεσης κατοικίας ή κάλυψης υπέρογκων εξόδων διαμονής, να εξασφαλίζεται η δωρεάν διαμονή τους με ευθύνη του κράτους και της υπηρεσίας.

 

   Ø   Άμεση μετάθεση προς την πόλη συμφερόντων, όσων πυροσβεστικών υπαλλήλων παραμένουν εκτός τόπου συμφερόντων, εξαιτίας των καταστρατηγήσεων και τις στρεβλώσεων του Κανονισμού Μεταθέσεων, με τις τοποθετήσεις νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων στον τόπο συμφερόντων τους. Οι ανωτέρω υπάλληλοι εφόσον δεν υπάρχουν πραγματικά κενά στην Υπηρεσία – τόπο συμφερόντων τους, θα παραμένουν ως υπεράριθμοι μέχρι την δημιουργία πραγματικών κενών, λόγω μετάθεσης, παραίτησης, ή αποστρατείας άλλων υπαλλήλων. Δυνατότητα δήλωσης τόπου συμφερόντων σε όλους τους Πυροσβέστες – Αρχιπυροσβέστες – Πυρονόμους και μετάθεση σε αυτόν με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Μετάθεση σταδιακά προς τον τόπο συμφερόντων και για όλους τους Αξιωματικούς μέχρι και το βαθμό του Αντιπυράρχου.

 

   Ø   Τροποποίηση του υφιστάμενου συστήματος προσλήψεων των πανελλαδικών εξετάσεων με πρόβλεψη για δήλωση τόπου – υπηρεσίας που επιθυμεί να υπηρετήσει ο υποψήφιος πυροσβέστης. Τροποποίηση των ειδικών κριτηρίων για τις σωματικές ικανότητες, με κατάργηση του ρατσιστικού και ατελέσφορου κριτηρίου του ύψους. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με δημιουργία Πυροσβεστικών Σχολών επιπέδου Α.Τ.Ε.Ι. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες σε επίπεδο κατάρτισης. Εισαγωγή των υποψηφίων πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Σχολή με διάρκεια σπουδών 3 έτη, εκ των οποίων οι 6 μήνες θα περιλαμβάνουν την πρακτική εξάσκηση πριν την τοποθέτηση στις υπηρεσίες.

 

   Ø   Οι εξετάσεις για τις παραγωγικές Σχολές του Σώματος, να διεξάγονται για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων κάθε Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της.

 

   Ø   Αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Μεταθέσεων, με αντίστοιχες κυρώσεις για οποιαδήποτε μορφή παραβίασης και καταστρατήγησης, των διατάξεων του Κανονισμού.

 

   Ø   Αναβάθμιση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Μεταθέσεων, με σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων με πλήρεις αρμοδιότητες λειτουργίας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και λειτουργία Κεντρικού Συμβουλίου Μεταθέσεων, με αρμοδιότητες λειτουργίας δευτεροβάθμιου υπηρεσιακού οργάνου, για την εξέταση ενστάσεων, προσφυγών κ.λ.π.

 

   Ο προτεινόμενος Κανονισμός Μεταθέσεων θα ισχύσει με ορισμένες απαραίτητες τροποποιήσεις και κατά τη μετατροπή της Υπηρεσίας σε Πολιτική Διοικητική Υπηρεσία του Κράτους, με διαχωρισμό Διοικητικού και Επιχειρησιακού Τομέα και απεγκλωβισμό από τα Σώματα Ασφαλείας, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής της αποστολής, που αποτελεί την πάγια θέση της Ε.Α.Κ.Π. από την ίδρυσή της και έχει εκφραστεί μέσα από την πρότασή της για την Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων της.

 Επίσης δηλώνουμε ότι η υλοποίηση και της συγκεκριμένης πρότασης, θα διεκδικηθεί και θα κριθεί στο δρόμο του κοινού αγώνα με συνδικάτα και φορείς του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, στα πλαίσια της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ακολουθεί η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Άρθρο 1

Μεταθέσεις

Οι μεταθέσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων από το βαθμό του Πυροσβέστη, μέχρι και το βαθμό του Αντιπυράρχου, διενεργούνται στις εξής περιπτώσεις:  

α. Για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

β. Για λόγους υγείας.

γ. Λόγω σπουδών.

δ. Λόγω συνυπηρέτησης συζύγων ή κατόπιν αιτήσεων αμοιβαίας μετάθεσης.

ε. Λόγω των περιπτώσεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11, του παρόντος Διατάγματος.

στ. Επί προαγωγής υπαλλήλων μετά την αποφοίτησή τους από τις παραγωγικές σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και λόγω προαγωγής στον βαθμό του Αντιπυράρχου, όταν δεν προβλέπεται θέση στο βαθμό τους στην Υπηρεσία που μέχρι την προαγωγή τους, είχαν δηλώσει ως πόλη συμφερόντων τους.

Άρθρο 2

Πόλη συμφερόντων

1. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι από τον βαθμό του Πυροσβέστη μέχρι και τον βαθμό του Αντιπυράρχου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος Διατάγματος, υποχρεούνται εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, να υποβάλουν δήλωση προτίμησης της πόλης στην οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν και η οποία λογίζεται, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Διατάγματος, ως πόλη συμφερόντων τους. Ως «πόλη» για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Διατάγματος, θεωρείται η περιοχή στην οποία εδρεύει Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροσβεστικός Σταθμός ή Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση εντός της ανωτέρω προθεσμίας, θεωρείται η πόλη που υπηρετούν, ως πόλη συμφερόντων τους. Την ίδια υποχρέωση για δήλωση πόλης συμφερόντων έχουν εφεξής και οι Δόκιμοι Πυροσβέστες, όπως και οι νεοπροσληφθέντες Δόκιμοι Αξιωματικοί, με υποβολή της ανωτέρω δήλωσης κατά τον τελευταίο μήνα φοίτησής τους στις οικείες Σχολές. Οι υπάλληλοι που μετατίθενται στην πόλη συμφερόντων τους, είναι καταρχήν αμετακίνητοι, πλην των περιπτώσεων των άρθρων 4,5 και 6 και 7 και των περιπτώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του παρόντος, μέχρι την προαγωγή τους στο βαθμό του Αντιπυράρχου. Σε περίπτωση που κατά την προαγωγή τους σε Αντιπύραρχο, δεν προβλέπεται θέση στο βαθμό τους στην πόλη συμφερόντων τους, τότε οι υπάλληλοι αυτοί μετατίθενται με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του παρόντος. Επίσης οι υπηρετούντες υπάλληλοι μέχρι και τον βαθμό του Αντιπυράρχου, καθώς και όσοι προσλαμβάνονται εφεξής στο Πυροσβεστικό Σώμα για την κάλυψη των κατά τόπους οργανικών κενών θέσεων, θα έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν πόλη συμφερόντων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, με την προϋπόθεση ότι για να μετατεθούν σε αυτήν, θα πρέπει να υπάρχει κενή οργανική θέση και να προηγηθεί ή να προβλεφθεί ανάλογη πρόσληψη ή μετάθεση ομοιοβάθμου ή πυροσβεστικού υπαλλήλου που δύναται να εκτελεί τα αυτά καθήκοντα, για την θέση που κατέχουν.

Ως πόλη συμφερόντων τους, οι υπάλληλοι δύναται να επιλέξουν:

α. Την πόλη γέννησής τους, εφόσον σ’ αυτή εδρεύει Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροσβεστικός Σταθμός ή Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ή την πλησιέστερη προς τον τόπο γέννησής τους πόλη στην οποία εδρεύουν αντίστοιχες Υπηρεσίες.

β. Την πόλη στην οποία υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος Διατάγματος και

γ. Την πόλη στην οποία αποδεδειγμένα με συμβολαιογραφική πράξη, έχουν ιδιόκτητη κατοικία οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους. 

2. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις α και γ οι υπάλληλοι Ειδικών Καθηκόντων, μπορούν να δηλώσουν την πλησιέστερη στον τόπο γέννησης ή κατοικίας των ιδίων ή συζύγων τους πόλη, όπου λειτουργεί αντίστοιχη Ειδική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν υπάλληλοι δηλώσουν διαφορετική πόλη συμφερόντων, από τις ανωτέρω περιπτώσεις, οφείλουν με αναφορά τους να αιτιολογήσουν επαρκώς, την επιλογή τους αυτή. Η αναφορά εισάγεται στο αρμόδιο πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο εξετάζει τη βασιμότητα ή μη των λόγων, βάση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων. Εάν το Συμβούλιο κρίνει επαρκείς τους προτεινόμενους λόγους, με απόφασή του, που γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους, εγκρίνει την πόλη που επέλεξε ο/η εκάστοτε υπάλληλος, ως πόλη συμφερόντων του. Σε διαφορετική περίπτωση οι υπάλληλοι υποχρεούνται να επιλέξουν μία από τις πόλεις, που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για το σκοπό αυτό, εξακολουθούν να ισχύουν.

Αλλαγή της πόλης συμφερόντων, επιτρέπεται ύστερα από αίτηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος, μόνον στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Έναρξη λειτουργίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικού Σταθμού ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

β. Γάμου υπαλλήλων.

γ. Λύση του γάμου.

δ. Θανάτου συζύγων.

ε. Απόκτηση πρώτης κατοικίας από υπάλληλους ή συζύγους, σε διαφορετική πόλη. 

στ. Προαγωγή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικού Σταθμού ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η αλλαγή πόλης συμφερόντων πραγματοποιείται, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του οικείου πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων. Οι αιτήσεις για αλλαγή τόπου συμφερόντων, οποτεδήποτε και αν έχουν υποβληθεί, εξετάζονται από 1/9 έως 1/12 έκαστου έτους. 

Άρθρο 3

Διαδικασία Μεταθέσεων

1. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και όσοι προσλαμβάνονται εφεξής, μετατίθενται στην Υπηρεσία που δηλώνουν ως πόλη συμφερόντων τους, μόνο εφόσον προκύψει σε αυτή πραγματική κενή οργανική θέση και παράλληλα υλοποίηση ή πρόβλεψη ανάλογης πρόσληψης ή μετάθεσης ομοιοβάθμου ή πυροσβεστικού υπαλλήλου που δύναται να εκτελεί τα αυτά καθήκοντα, στη θέση που κατέχουν, στην Υπηρεσία που υπηρετούν. Προκειμένου να μετατεθούν στην πόλη συμφερόντων τους, λαμβάνεται υπόψη η μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας, ενώ για πυροσβεστικούς υπαλλήλους που προέρχονται από την ίδια εκπαιδευτική σειρά, λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή τους κατάσταση ως εξής:

α. Προηγούνται οι έγγαμοι έναντι των αγάμων και μεταξύ των εγγάμων υπαλλήλων, οι γονείς των περισσοτέρων τέκνων και σε όμοια περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την αποφοίτησή τους, από τη Σχολή Πυροσβεστών ή Αξιωματικών αντίστοιχα κατά περίπτωση.

β. Μεταξύ των αγάμων υπαλλήλων της ίδιας εκπαιδευτικής σειράς, λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας, που είχαν κατά την αποφοίτησή τους από τις ανωτέρω σχολές.

Όσοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, προσλαμβάνονται ως επιτυχόντες ή εξελίσσονται στις ειδικές κατηγορίες του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρετούν υποχρεωτικά σε Υπηρεσίες που προβλέπεται θέση της ειδικότητάς τους. 

. Κατ εξαίρεση και μόνο για τις τακτικές μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την τρέχουσα περίοδο της πρώτης εφαρμογής του παρόντος Διατάγματος, μετατίθενται στις πόλεις συμφερόντων τους όσοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι παραμένουν εκτός αυτών και έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες αυτές νεώτεροι τους, με την προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει αίτηση αλλαγής τόπου συμφερόντων. Εάν δεν υπάρχουν πραγματικά κενά στην Υπηρεσία ή τις Υπηρεσίες της πόλης συμφερόντων τους, οι υπάλληλοι παραμένουν σε αυτές ως υπεράριθμοι, μέχρι την δημιουργία πραγματικού κενού λόγω μετάθεσης, παραίτησης ή αποστρατείας άλλων υπαλλήλων.

2. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Οι μεταθέσεις αποφασίζονται από το οικείο πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων και κοινοποιούνται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών. Οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων, είναι υποχρεωτικές για τον Υπουργό.

3. Ως Υπηρεσιακά Συμβούλια Μεταθέσεων σε πρωτοβάθμιο περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε δευτεροβάθμιο κεντρικό επίπεδο, λειτουργούν 5μελή Συμβούλια, που αποτελούνται από τρεις εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, που ορίζονται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και δύο αιρετούς εκπροσώπους των πυροσβεστικών υπαλλήλων, από το βαθμό του Πυροσβέστη μέχρι και το βαθμό του Αντιπυράρχου. Για την εκλογή των αιρετών μελών, εφαρμόζονται αναλόγως οι εκάστοτε ισχύουσες για το θέμα αυτό διατάξεις, που αφορούν τους λοιπούς πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Εκλογείς είναι όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία της εκλογής πυροσβεστικοί υπάλληλοι και η προκήρυξη των αρχαιρεσιών, καθώς και η ρύθμιση λοιπών λεπτομερειών σχετικά με τη διεξαγωγή τους, γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

4. Κατά τον μήνα Ιανουάριο έκαστου έτους, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, συντάσσονται οι εξής πίνακες:

α. Πίνακας που εμφανίζει τις κενές θέσεις κατά πόλη, που θα υπάρξουν κατά το χρόνο των τακτικών μεταθέσεων. Στον πίνακα αυτό συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις που προκύπτουν από την αποχώρηση υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι θέσεις που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν λόγω επικείμενων μεταθέσεων υπαλλήλων των εκάστοτε Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, περί προαγωγών, ίδρυσης και αναβάθμισης Υπηρεσιών κ.ο.κ.

β. Πίνακας αιτούντων μετάθεσης πυροσβεστικών υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού κατά κλάδο και ειδικότητα, με την προβλεπόμενη σειρά αρχαιότητας και την οικογενειακή κατάσταση έκαστου υπαλλήλου.

Οι πίνακες αυτοί κοινοποιούνται σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος, μέχρι 10 Φεβρουαρίου. Ενστάσεις κατά του πίνακα μεταθέσεων, μπορούν να υποβληθούν από κάθε πυροσβεστικό υπάλληλο, που εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος, εντός δέκα ημερών από την κοινοποίησή του. Οι ενστάσεις εξετάζονται από το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Μεταθέσεων μέχρι 10 Μαρτίου, τα δε αποτελέσματά τους κοινοποιούνται στους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις ενστάσεις και σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος, ως τις 30 Μαρτίου.

5. Μετά την κοινοποίηση των πινάκων και των ενστάσεων της προηγούμενης παραγράφου, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, φροντίζει για την προώθηση του πίνακα κενών θέσεων και του πίνακα αιτούντων μετάθεσης υπαλλήλων, ενώπιον των πρωτοβάθμιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων Μεταθέσεων. Τα Συμβούλια συνέρχονται μετά από πρόσκληση του προέδρου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους και αποφασίζουν για τις τακτικές μεταθέσεις, συντάσσοντας σχετικό πρακτικό. Οι μεταθέσεις κοινοποιούνται στις Υπηρεσίες μέχρι 10 Ιουνίου και εκτελούνται μέσα στο 1ο 15ηνθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου. Ενστάσεις κατά των αποφάσεων των Συμβουλίων Μεταθέσεων, μπορούν να υποβληθούν από κάθε υπάλληλο, εντός δέκα ημερών από την κοινοποίησή τους. Οι ενστάσεις εξετάζονται από το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Μεταθέσεων μέχρι 30 Ιουνίου, τα δε αποτελέσματά τους κοινοποιούνται στους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις ενστάσεις και σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος, ως τις 10 Ιουλίου.

6. Για τις περιπτώσεις των εκτάκτων μεταθέσεων, τα αρμόδια πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια συνέρχονται μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ή της Διεύθυνσης προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Έκτακτες μεταθέσεις γίνονται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α. Για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικού Σταθμού ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου, που λειτουργεί για πρώτη φορά.

β. Λόγω προαγωγής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικού Σταθμού ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

γ. Για λόγους υγείας.

δ. Λόγω σπουδών των υπαλλήλων ή των μελών των οικογενειών τους.

ε. Λόγω υποβολής αιτήσεων για αμοιβαία μετάθεση ή συνυπηρέτηση συζύγων.

στ. Λόγω υποβολής αιτήσεων μετάθεσης, για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11, του παρόντος Διατάγματος.

ζ. Λόγω προαγωγής των υπαλλήλων μετά την αποφοίτησή τους από τις παραγωγικές σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και λόγω προαγωγής στο βαθμό του Αντιπυράρχου, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται θέση του βαθμού τους στην υπηρεσία που μέχρι την προαγωγή τους έχουν δηλώσει ως πόλη συμφερόντων τους.

Οι μεταθέσεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που λειτουργούν για πρώτη φορά ή αναβαθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω περιπτώσεων της παραγράφου αυτής, υλοποιούνται με βάση τις αιτήσεις μεταθέσεων των υπάλληλων που έχουν ως πόλη συμφερόντων την πόλη που πρόκειται να λειτουργήσουν ή να αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα κριτήρια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

7. Αναστολή χορήγησης φύλλου πορείας στους με οποιοδήποτε τρόπο μετατιθεμένους, δεν επιτρέπεται, εκτός των ευρισκομένων σε μακρά αναρρωτική άδεια. Τα φύλλα πορείας στους υπαλλήλους που μετατίθενται, χορηγούνται την 1η ή την 16η έκαστου  μηνός. Οι έγγαμοι οφείλουν να παρουσιασθούν στην Υπηρεσία που μετατίθενται, 10 ημέρες μετά τη χορήγηση του φύλλου πορείας, ενώ οι άγαμοι μετά από 5.

8. Έκτακτες μεταθέσεις και αποσπάσεις δεν εκτελούνται κατά το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου, καθώς και το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνεται μεταξύ ενός 15νθημέρου προ του Πάσχα και ενός 15νθημέρου μετά το Πάσχα.

Άρθρο 4

Μεταθέσεις για λόγους υγείας

1. Οι μεταθέσεις για λόγους υγείας των πυροσβεστικών υπαλλήλων ή μελών των οικογενειών τους, που πάσχουν από δυσίατο νόσημα, διενεργούνται μετά από αίτηση των υπαλλήλων, για μετάθεση σε πόλη όπου υφίσταται η αναγκαία υγειονομική και νοσοκομειακή υποδομή, για την αντιμετώπιση του δυσίατου νοσήματος. Το δυσίατο του νοσήματος και η αδυναμία αντιμετώπισής του στην πόλη όπου υπηρετούν οι υπάλληλοι, πιστοποιείται από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους και με την προσκόμιση βεβαίωσης Κρατικού Νοσοκομείου για τα μέλη της οικογένειάς τους. Ως μέλη των οικογενειών των υπαλλήλων για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοούνται οι σύζυγοι και τα τέκνα τους.

2. Αίτηση μετάθεσης για λόγους υγείας, υποβάλλεται οποτεδήποτε και η μετάθεση πραγματοποιείται εντός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

3. Τα πιστοποιητικά που βεβαιώνουν το δυσίατο του νοσήματος ανανεώνονται κάθε έτος, πλην των περιπτώσεων που το δυσίατο του νοσήματος αποτελεί καταφανώς μόνιμη και μη ανατρέψιμη κατάσταση. Οι υπάλληλοι που μετατίθενται για λόγους υγείας των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους, λογίζονται στην πόλη που μετατέθηκαν ως υπεράριθμοι. Όταν εκλείψουν οι λόγοι που προκάλεσαν τη μετάθεση, επιστρέφουν στην Υπηρεσία απ’ όπου προήλθαν ή μετατίθενται στην πόλη συμφερόντων τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Διατάγματος.

Άρθρο 5

Μεταθέσεις λόγω σπουδών

1. Οι μεταθέσεις αυτές ενεργούνται με αίτηση των υπαλλήλων για σπουδές των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους σε δημόσια Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εισαγωγή τους μέσω της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, καθώς και για σπουδές των ιδίων προς απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, συναφών με τις δραστηριότητες του Πυροσβεστικού Σώματος από Πανεπιστήμιο της ημεδαπής. Η διάρκειά τους δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των προβλεπόμενων ετών φοίτησης συν δύο έτη, όταν πρόκειται για απόκτηση πρώτου πτυχίου και για μεταπτυχιακό τίτλο, όσο διαρκεί το πρόγραμμα σπουδών συν έξι μήνες. Τα έτη φοίτησης υπολογίζονται από την εγγραφή. Ως μέλη των οικογενειών των υπαλλήλων για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοούνται οι σύζυγοι και τα τέκνα τους. Οι μεταθέσεις αυτές είναι υποχρεωτικές και οι υπάλληλοι λογίζονται ως υπεράριθμοι στις Υπηρεσίες που μετατίθενται.

2. Μεταθέσεις λόγω σπουδών για την απόκτηση δεύτερου ή περισσότερων πτυχίων ή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών μη συναφών με το αντικείμενο εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι δυνατές, κατόπιν έγκρισης του δευτεροβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε υπηρεσίες όπου υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.

3. Όταν εκλείψουν οι λόγοι που προκάλεσαν τη μετάθεση, οι υπάλληλοι επιστρέφουν στην Υπηρεσία από την οποία προήλθαν ή μετατίθενται στην πόλη συμφερόντων τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Διατάγματος.

Άρθρο 6

Αμοιβαίες Μεταθέσεις – Μεταθέσεις για συνυπηρέτηση

1. Οι αμοιβαίες μεταθέσεις ενεργούνται μεταξύ των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος κατόπιν αιτήσεώς τους, που υποβάλλεται οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής στην Υπηρεσία που υπηρετούν, εφόσον ανεξαρτήτως βαθμού εκτελούν τα αυτά καθήκοντα. Θεωρείται για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού ότι εκτελούν τα ίδια καθήκοντα, οι επιτυχόντες της κατηγορίας μαχίμων που απέκτησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρεσιακή άδεια οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και άνω, με αυτούς της κατηγορίας οδηγών. Δεν επιτρέπεται αμοιβαία μετάθεση, με υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 4,5 και 11 του παρόντος Διατάγματος, καθώς και των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Υποβολή νέας αίτησης για αμοιβαία μετάθεση, δεν επιτρέπεται αν δεν παρέλθει έτος, από την προηγούμενη μετάθεση.

2. Αμοιβαίες μεταθέσεις επιτρέπονται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α. Μεταξύ υπαλλήλων που υπηρετούν σε πόλεις συμφερόντων τους. Η έγκριση αμοιβαίας μετάθεσης, συνεπάγεται και την αλλαγή πόλης συμφερόντων των υπαλλήλων.

β. Μεταξύ υπαλλήλων που δεν υπηρετούν σε πόλεις συμφερόντων τους.

3. Οι μεταθέσεις συνυπηρέτησης μεταξύ υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην ημεδαπή, ενεργούνται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων που υποβάλλεται οποτεδήποτε, προς την πόλη που υπηρετεί ο ένας εκ των δύο συζύγων, η οποία θα δηλωθεί ως πόλη συνυπηρέτησης. Οι υπάλληλοι που μετατίθενται σε Υπηρεσία για συνυπηρέτηση με τους συζύγους τους, υπηρετούν εκεί ως υπεράριθμοι για όσο διάστημα συντρέχουν οι συγκεκριμένοι λόγοι.

4. Οι μεταθέσεις για συνυπηρέτηση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, με συζύγους τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., όπως επίσης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ενεργούνται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, όταν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συνυπηρέτηση από την Υπηρεσία των συζύγων τους, πλην της περίπτωσης της αίτησης μετάθεσης πυροσβεστικών υπαλλήλων σε παραμεθόρια περιοχή με σκοπό τη συνυπηρέτηση, που είναι υποχρεωτική για την Υπηρεσία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

5. Οι μεταθέσεις των περιπτώσεων που αναφέρονται στις παραγράφους του άρθρου αυτού, διενεργούνται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης των ενδιαφερομένων.  

 

Άρθρο 7

Μεταθέσεις λόγω προαγωγής

1.Οι μεταθέσεις των Πυροσβεστών που εισάγονται στις σχολές Αρχιπυροσβεστών και Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, διενεργούνται είτε προς την πόλη συμφερόντων τους, είτε προς την υπηρεσία της πόλης προτίμησης της οποίας θέση του νεοαποκτηθέντος βαθμού τους, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να καλύψουν, κατά την διάρκεια των εισαγωγικών τους εξετάσεων και πριν την εισαγωγή τους στις ανωτέρω παραγωγικές σχολές του Σώματος. Η δήλωση της πόλης προτίμησης πραγματοποιείτε από τον υπάλληλο, μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση βαθμοφόρου, στην πόλη συμφερόντων του.

2. Αξιωματικοί που προάγονται στο βαθμό του Αντιπυράρχου και δεν προβλέπεται θέση στο βαθμό τους, στην Υπηρεσία που μέχρι την προαγωγή τους είχαν δηλώσει ως πόλη συμφερόντων τους, μετατίθενται υποχρεωτικά σε οργανική θέση του βαθμού τους, στην πλησιέστερη πόλη εντός των Υπηρεσιών του Νομού, στον οποίο εδρεύει η Υπηρεσία που έχουν δηλώσει ως πόλη συμφερόντων τους.

3. Οι μεταθέσεις των Αξιωματικών από το βαθμό του Πυράρχου και άνω, ενεργούνται στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις που διέπουν τις κρίσεις και τις προαγωγές των Αξιωματικών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

4. Οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, εκτός των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 3, δεν έχουν εφαρμογή για τους Αξιωματικούς που φέρουν το βαθμό του Πυράρχου, Αρχιπυράρχου, Υποστράτηγου και Αντιστράτηγου, οι οποίοι υπηρετούν υποχρεωτικά, σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους.

Άρθρο 8

Μεταθέσεις των εξερχόμενων από την Πυροσβεστική Ακαδημία

1. Οι μεταθέσεις των πυροσβεστών, καθώς και των νεοπροσληφθέντων Αξιωματικών που εξέρχονται από τις Σχολές Δοκίμων Πυροσβεστών και Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υλοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συστήματος Προσλήψεων, προς την Υπηρεσία για την οποία προσελήφθηκαν, μετά την πάροδο της υποχρεωτικής 18μηνης πρακτικής τους εξάσκησης, σε Υπηρεσίες των Διοικήσεων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες και Αξιωματικοί, ένα μήνα πριν την αποφοίτηση τους από τις οικείες Σχολές, δηλώνουν μία εκ των τριών Διοικήσεων, που επιθυμούν να τοποθετηθούν για την πρακτική τους εξάσκηση.

2. Οι μεταθέσεις των εξερχόμενων από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που ορίζονται στην ανωτέρω παράγραφο του παρόντος άρθρου, αποφασίζονται από το δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων.

Άρθρο 9

Αποσπάσεις

1. Αποσπάσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος, επιτρέπονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Για υπηρεσιακούς λόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες των Υπηρεσιών.

β. Με αίτησή τους.

Οι αποσπάσεις της παραγράφου αυτής, διενεργούνται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε αρμόδιου πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

2. Οι αποσπάσεις με αίτηση των υπαλλήλων, διενεργούνται χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο και ικανοποιούνται μόνο εφόσον δεν δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα, στις Υπηρεσίες από τις οποίες θα αποσπαστούν. Οι αποσπάσεις αυτές, μπορεί να είναι διάρκειας μέχρι τεσσάρων (4) μηνών και επιτρέπεται να διενεργείται μία ανά δύο έτη.

3. Οι αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους, με αίτηση ή χωρίς αίτηση του υπαλλήλου, διενεργούνται με δαπάνη του δημοσίου και για χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων (4) μηνών κάθε δύο έτη, εκτός των περιπτώσεων:

α. Της μετάταξης των υπαλλήλων Γενικών Καθηκόντων, στον κλάδο Ειδικών Καθηκόντων.

β. Λειτουργίας παραρτήματος της Σχολής Δοκίμων Πυροσβεστών, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε πόλη άλλη εκτός της πόλης έδρας αυτής, όπου οι αποσπάσεις είναι δυνατόν να διαρκέσουν κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Σχολής αυτής.

γ. Λειτουργίας περιφερειακού πεζοπόρου τμήματος για όσο διάστημα ορισθεί η διάρκειά της. Για την περίπτωση αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των κριτηρίων της επόμενης παραγράφου, οι αποσπάσεις των υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν προς τα πεζοπόρα τμήματα των εκάστοτε περιφερειών, από την ίδρυσή τους. (το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου αυτής, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία των αποσπάσεων προς τα πεζοπόρα τμήματα, με τα προβλεπόμενα αντικειμενικά κριτήρια που αναφέρονται στην επόμενη παράγραφο του άρθρου αυτού, οπότε και καταργείται)

4. Σε περιπτώσεις που οι αποσπάσεις ενεργούνται για υπηρεσιακούς λόγους, είτε αυτές γίνονται με αίτηση των υπαλλήλων είτε όχι, οι υπάλληλοι αποσπώνται από τις Υπηρεσίες που πρόκειται να γίνουν αποσπάσεις, με την ακόλουθη σειρά:

α. Όσοι δεν έχουν αποσπαστεί στο παρελθόν.

β. Όσοι έχουν αποσπασθεί τις λιγότερες φορές, σε σχέση με άλλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας τους.

γ. Σε όμοιες περιπτώσεις των εδαφίων α και β της παραγράφου αυτής, όταν δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από δηλώσεις των υπαλλήλων, για την κάλυψη με απόσπαση, υπηρεσιακών αναγκών, προηγούνται οι άγαμοι έναντι των έγγαμων.

Μεταξύ των αγάμων υπαλλήλων, προηγούνται όσοι έπονται σε σειρά αρχαιότητας και μεταξύ της ίδιας εκπαιδευτικής σειράς, λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την αποφοίτησή τους, από την Σχολή Πυροσβεστών ή Αξιωματικών αντίστοιχα κατά περίπτωση.

Μεταξύ των εγγάμων υπαλλήλων, προηγούνται οι γονείς με τα λιγότερα τέκνα, σε όμοια δε περίπτωση, προηγούνται όσοι έπονται σε σειρά αρχαιότητας και μεταξύ υπαλλήλων της ίδιας εκπαιδευτικής σειράς, λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την αποφοίτησή τους, από την οικεία Σχολή.

Άρθρο 10

Μετακινήσεις προσωπικού μέσα στην ίδια πόλη

1. Οι μετακινήσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος, μεταξύ Υπηρεσιών που εδρεύουν μέσα στην αυτή πόλη, δε θεωρούνται μεταθέσεις και γίνονται οποτεδήποτε με εισήγηση του Διοικητή Διοίκησης Υπηρεσιών Πόλεως ή Νομού, έγκριση του περιφερειακού Διοικητή και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και απόφαση πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων, με τον περιορισμό ότι αυτές δεν μπορεί να είναι περισσότερες από μία (1) ανά δύο έτη για κάθε υπάλληλο, όταν επαρκώς αιτιολογημένες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλουν.

2. Στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης Αξιωματικών, από οποιαδήποτε Υπηρεσία και αν υπηρετούν, προκειμένου να τοποθετηθούν στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ως Υπασπιστές του Αρχηγού, Υπαρχηγών, Συντονιστών και Διευθυντή Επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Για τους ανωτέρω Αξιωματικούς, για όσο χρόνο υπηρετούν στις θέσεις αυτές, δεν ισχύει ο Κανονισμός Μεταθέσεων. Μετά δε τη μετακίνησή τους από τη θέση αυτή, επανέρχονται στην Υπηρεσία από την οποία προήλθαν αν υπάρχει κενή θέση στο βαθμό τους, διαφορετικά μετατίθενται κατά τις επόμενες τακτικές μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.    

3. Για τις μετακινήσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων προς τις Ε.Μ.Α.Κ. προηγούνται υποχρεωτικά αυτοί που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, σε Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι κάτοχοι πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή αλεξιπτωτιστή, άλλως αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον σε Ειδικές Δυνάμεις.

Άρθρο 11

Ειδικές διατάξεις του Κανονισμού Μεταθέσεων

1. Στην πόλη συμφερόντων τους μετατίθενται και υπηρετούν, οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών τέκνων, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, οι υπάλληλοι που έχουν την επιμέλεια τουλάχιστον ενός παιδιού και τελούν σε χηρεία ή έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια συγγενούς εξ αίματος μέχρι και 2ου βαθμού, οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, οι διαζευγμένοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια έστω και ενός παιδιού, οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας και οι παθόντες εν υπηρεσία «ένεκα ταύτης και δια ταύτην», που βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.

2. Τα αιρετά μέλη των Συμβουλίων Μεταθέσεων και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή των προσωρινών Διοικήσεων, των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων, εφόσον αυτές ανήκουν σε δευτεροβάθμιες, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανήκουν σε τριτοβάθμιες, καθώς και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων ενώσεων πανελλαδικής έκτασης, μετατίθενται και υπηρετούν, εφόσον επιθυμούν, για όλο το διάστημα που διαρκεί η θητεία τους, στην πόλη έδρα αντίστοιχα των Συμβουλίων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι περιφερειακοί εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων ενώσεων πανελλαδικής έκτασης, επιτρέπεται να μετατεθούν και να υπηρετήσουν εφόσον επιθυμούν, σε Υπηρεσίες (Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστικούς Σταθμούς ή Κλιμάκια) εντός της οικείας Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που εκλέγονται στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν εφόσον επιθυμούν, να μετατεθούν και να υπηρετήσουν για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους, σε Υπηρεσία (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροσβεστικό Σταθμό ή Κλιμάκιο) που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου ή του Δημοτικού Διαμερίσματος, που έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη Υπηρεσία, μετατίθενται στην πλησιέστερη Υπηρεσία προς την Περιφερειακή Ενότητα, το Δήμο ή το Δημοτικό Διαμέρισμα που εξελέγησαν.

3. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων που υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2, του παρόντος άρθρου, εκτελούνται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης και οι υπάλληλοι υπηρετούν στις νέες Υπηρεσίες ως υπεράριθμοι, για όσο διάστημα ισχύουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Άρθρο 12

Τελικές μεταβατικές και καταργητικές διατάξεις

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Διατάγματος και του Συστήματος Προσλήψεων, θεωρούνται ως ενιαίες πόλεις οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής, εκτός Μεγάρων, Λαυρίου, Αίγινας και Σαλαμίνας. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αεροδρομίων, οι Υπηρεσίες Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.), καθώς και οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), θεωρούνται ότι ευρίσκονται στην ίδια πόλη με τις ομώνυμες Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ή τις αντίστοιχες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πόλεων, εφόσον εμπίπτουν εντός των γεωγραφικών ορίων, των πόλεων αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, ως πόλη έδρα των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, θεωρείται η έδρα της ομώνυμης Υπηρεσίας.

2. Όπου στις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος και προκειμένου για μετάθεση, απόσπαση ή μετακίνηση, γίνεται αναφορά στον όρο «υπάλληλοι,» νοούνται οι μόνιμοι ομοιόβαθμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι ή αυτοί στους οποίους νομίμως, μπορούν να ανατεθούν τα αυτά καθήκοντα.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια