Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταθέσεις αστυνομικών για Κουκάκι: «Δεχθήκαμε τσιμεντόλιθους, περιττώματα...»

«Περί ώρα 7 μ.μ. μεταβήκαμε κατόπιν εντολής του διοικητή μας προς εκκένωση κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από λίγες ώρες άγνωστα άτομα. Με την
άφιξή μας στο σημείο επιχειρώντας να ανοίξουμε τη θύρα εισόδου, η οποία ήταν χτισμένη με τσιμεντόλιθους, δεχθήκαμε σφοδρότατες επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο και στην ταράτσα του εν λόγω κτιρίου με ρίψεις πετρών, περιττωμάτων, τσιμεντόλιθων, πυροσβεστήρων και άλλων βαριών αντικειμένων με προφανή σκοπό να μας προκαλέσουν σοβαρή σωματική βλάβη».
Ετσι περιέγραψε όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου στο Κουκάκι αστυνομικός της ΕΚΑΜ που συμμετείχε στη νέα επιχείρηση εκκένωσης του ακινήτου επί της οδού Ματρόζου 45 μετά την ανακατάληψή του, μερικές ώρες νωρίτερα. Η κατάθεσή του, όπως και εννέα ακόμα αστυνομικών που πήραν μέρος στην επιχείρηση, έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των πέντε συλληφθέντων στην κατάληψη. Αφορά τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης περιουσίας, της εξύβρισης κ.ά. Η δίκη των κατηγορουμένων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας έχει προσδιοριστεί για τις 23 Ιανουαρίου με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να έχουν ήδη διαμηνύσει ότι προτίθενται να ζητήσουν –μέσω αυτοτελών ισχυρισμών– την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων σε βαθμό κακουργήματος, αντί πλημμελήματος. 
«Από τις ανωτέρω επιθέσεις και συγκεκριμένα από ρίψη τσιμεντόλιθου τραυματίστηκα στον αριστερό μου ώμο και στη μέση μου» επεσήμανε, ενδεικτικά, σε κατάθεσή του αστυνομικός της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, που κλήθηκε να συνδράμει την επιχείρηση. Συνάδελφός του, από την ίδια ομάδα συμπλήρωσε ότι «δεχθήκαμε σφοδρές επιθέσεις από τα άτομα που βρίσκονταν στην ταράτσα και στον πρώτο όροφο του κτιρίου με σκοπό να προκαλέσουν τον σοβαρό τραυματισμό μας και να αποτρέψουν την είσοδό μας εντός».
Ιατρικές γνωματεύσεις
Στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν ακόμα ιατρικές γνωματεύσεις που πιστοποιούν ότι συνολικά επτά αστυνομικοί υπέστησαν κακώσεις στους ώμους και στα πόδια από αντικείμενα που πετούσαν εναντίον τους οι καταληψίες. Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στο διαβιβαστικό που συνέταξε αναφέρει ότι οι συλληφθέντες εκδήλωσαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών, «εκθέτοντάς τους προδήλως σε κίνδυνο ζωής». Στο ίδιο έγγραφο, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «άπαντες οι τραυματίες μετέβησαν στο 401 και μετά τη χορήγηση των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν».
Τη Δευτέρα, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα γεγονότα στην οδό Ματρόζου, αστυνομικοί της Ασφάλειας ενσωμάτωσαν στη δικογραφία τέσσερα βίντεο με εικόνες των επεισοδίων, προκειμένου να ληφθούν  υπόψη από το δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση. «Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την απορία μας για το ότι οι συλληφθέντες των εν λόγω επεισοδίων παραπέμφθηκαν σε δίκη μόνο για πλημμελήματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, ενώ  αποφασίστηκε οι νομικοί σύμβουλοι της ένωσης Βάιος Σκαμπαρδώνης και Βλάσης Λιβανίδης να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή.  Σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν και το προεδρείο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ). Την 23η Ιανουαρίου, μάλιστα, προτίθενται να ζητήσουν –μέσω των νομικών συμβούλων– τη μεταβολή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.


Γιάννης Σουλιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια