Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μια ακόμα πρέπουσα απάντηση στην εισαγγελέα

Mε αγορεύσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, που -εκτός των άλλων- αποδομούν πλήρως και την προκλητική αθωωτική απόφαση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ. Μια
πρώτη προσέγγιση της εισαγγελικής πρότασης κάναμε στο φύλλο μας της 21ης Δεκέμβρη (http://www.eksegersi.gr/issue/1033/Πολιτική/34566.Προκλητική-πρόταση-αθώωσης-του-φίρερ-και-των). Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε στις επικοινωνίες που είχαν με τον Ρουπακιά και τη γυναίκα του στελέχη του τάγματος εφόδου τα Νίκαιας και στις οργιώδεις προσπάθειες του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών να κρύψει το γεγονός της στοχευμένης δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Οργιο επικοινωνιών

Επικοινωνίες Δήμου με Ρουπακιά: Στις 23:31 και στις 23:34 της 17ης Σεπτέμβρη του 2017, ο Δήμου επικοινώνησε με τον Ρουπακιά, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πριν ο Ρουπακιάς συλληφθεί. Οι συνομιλίες διήρκεσαν 24’’ και 11’’ αντίστοιχα. Ο Δήμου επικοινώνησε μια φορά ακόμα, στις 00:27 της 18ης Σεπτέμβρη. Η διάρκεια της συνομιλίας ήταν 40’’.

Υπήρξε επικοινωνία του Ρουπακιά με τον Καζαντζόγλου, υπεύθυνο της πολιτικής δράση των ταγμάτων εφόδου των νεοναζιστών, πριν αυτός συλληφθεί, στις 23:36 της 17ης Σεπτέμβρη. Η συνομιλία διήρκεσε 13’’.

Συνομιλίες Ρουπακιά με τη γυναίκα του και τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη: Ο Ρουπακιάς κάλεσε τη γυναίκα του στις 23:42. Διάρκεια κλήσης 24’’. Μετά τη σύλληψή του, έγιναν πολλές κλήσεις στη γυναίκα του και της τελευταίας στον Πατέλη. Υπήρξε δε μια τριγωνική συνομιλία ανάμεσα στους τρεις, με ενδιάμεσο πρόσωπο τη γυναίκα του Ρουπακιά. Στις 00:24 της 18ης Σεπτέμβρη, περίπου είκοσι λεπτά μετά τη στυγνή δολοφονία του Φύσσα, ο Ρουπακιάς κάλεσε τη γυναίκα του και συνομίλησε για 44’’. Μετά από τρία λεπτά περίπου, στις 00:28, η γυναίκα του Ρουπακιά έστειλε μήνυμα στον Πατέλη. Προφανώς, ο Ρουπακιάς ήθελε να πει η γυναίκα του στον Πατέλη κάποια πράγματα που δεν μπορούσαν να ειπωθούν από το τηλέφωνο. Μόλις στάλθηκε το μήνυμα στον Πατέλη, αυτός επικοινώνησε αμέσως από το σπίτι του με τη γυναίκα του Ρουπακιά για 63’’. Μετά από δύο λεπτά, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε με τη γυναίκα του, προφανώς για να μάθει τι της είπε ο πυρηνάρχης. Προτού ο Ρουπακιάς επικοινωνήσει στις 00:24 με τη γυναίκα του, που τη χρησιμοποιούσε ως ενδιάμεσο, επικοινώνησε δύο φορές με τον Πατέλη, στις 00:17 και 00:22 της 18ης Σεπτέμβρη, με χρόνους ομιλίας 51’’ και 104’’ αντίστοιχα.

Νέα επικοινωνία του Ρουπακιά με τη γυναίκα του υπήρξε στις 00:34, με χρόνο ομιλίας 54’’. Στις 00:30, ο Λαγός επικοινώνησε με τον Πατέλη, με χρόνο ομιλίας 137’’. Προφανώς, ο Λαγός γνώριζε για τις διαδοχικές συνομιλίες του Πατέλη με τον Ρουπακά και τη γυναίκα του και ήθελε να μάθει τι ζητούν από τη ΧΑ και πώς ο Ρουπακιάς σκέφτεται να τοποθετηθεί όταν κληθεί να απολογηθεί. Στις 00:35 ο Πατέλης επικοινωνεί με τη γυναίκα του Ρουπακιά, με διάρκεια συνομιλίας 54’’. Στις 00:39, ο Ρουπακιάς επικοινωνεί με τον Πατέλη, με διάρκεια συνομιλιας 110’’. Στις 00:41 ο Ρουπακιάς επικοινωνεί με τη γυναίκα του, με χρόνο συνομιλίας 28’’. Στις 00:44 ο Πατέλης επικοινωνεί με τη γυναίκα του Ρουπακιά για 79’’.

Μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μισής ώρας, που δε γίνονται συνομιλίες του Πατέλη με τον Ρουπακιά και τη γυναίκα του. Στη 01:12 ο Λαγός συνομιλεί με τον Πατέλη γα 133’’ και μετά από τρία λεπτά περίπου ο Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Πατέλη για 27’’. Στη 01:19 και 01:20 ο Πατέλης επιχειρεί να επικοινωνήσει με τον Λαγό, γιατί οι δυο τους, όπως και ο φίρερ, καίγονται από τη σύλληψη Ρουπακιά, την οποία δεν περίμεναν. Συσκέπτονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δυσάρεστη γι’ αυτούς εξέλιξη. Αμέσως μετά τη δεύτερη κλήση του Πατέλη, ο Λαγός τον καλεί και συνομιλούν για 159’’.

Οι συνομιλίες του Πατέλη με τον Λαγό και τον Ρουπακιά συνεχίζονται, καθώς εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ακόμα δεν είχε γίνει σύλληψη του Ρουπακιά και δεν του είχε αφαιρεθεί το κινητό. Μέχρι να ξημερώσει, έχουμε άλλες τέσσερις συνομιλίες του Λαγού με τον Πατέλη (01:34, 02:04, 02:11 και 02:30 της 18ης Σεπτέμβρη), διάρκειας 80’’, 210’’, 40’’ και 240’’ αντίστοιχα. Συνομίλησαν, δηλαδή, συνολικά για 9,5 λεπτά! Από τις 10:51 το πρωί μέχρι τις 12:16 το μεσημέρι συνεχίστηκαν οι συνομιλίες του Λαγού με τον Πατέλη, οι οποίες διήρκησαν συνολικά 10,5 λεπτά.

Οι τριγωνικές συνομιλίες του Πατέλη («ό,τι κινείται σφάζεται») με τον Ρουπακιά και τη γυναίκα του και με τον Λαγό, που έγιναν μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, μέχρι το χρόνο που σίγησε το κινητό του Ρουπακιά, διήρκεσαν 14 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, ενώ οι τέσσερις συνομιλίες του Λαγού με τον Πατέλη από τη 01:34 μέχρι τις 02:30 και οι πρωινές (από τις 10:51 μέχρι τις 12:16) διήρκεσαν 20 λεπτά. Ολες αυτές οι συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες στο Αναγνωστέο 275, που διαβάστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία και επομένως είναι σε γνώση όλων των παραγόντων της δίκης, φυσικά και της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου.

Τι επιβεβαιώνεται από αυτές τις τριγωνικές συνομιλίε (που δεν είναι το μοναδικό στοχείο); Οτι ο Ρουπακιάς ήταν σημαντικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δεν έδρασε μόνος του στη δολοφονία του Φύσσα. Επιβεβαιώνεται, ακόμα, ότι είναι ψευδής ο υπερασπιστικός ισχυρισμός του Πατέλη, πως όταν ο Ρουπακιάς τον πήρε τηλέφωνο από το αστυνομικό τμήμα και του ανέφερε τι έκανε, αυτός (ο Πατέλης) του είπε να τον αφήσει ήσυχο και να κόψει το λαιμό του.

Στο κόλπο η ηγεσία

Παραπέρα, δύο ώρες και 37 λεπτά μετά τις συνομιλίες του Πατέλη με τον Λαγό, που ολοκληρώθηκαν στις 12:16, υπήρξε μια συνομιλία του Λαγού, του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου με τον Δεβελέκο, τον οποίο συμβούλευαν τι να καταθέσει εάν τον καλέσουν οι ανακριτές κα τον ρωτήσουν αν γνώριζε τον Ρουπακιά. Αυτή η συνομιλία είναι καταγεγραμμένη στο Αναγνωστέο 276, στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι και άλλοι διάλογοι του Δεβελέκου με τον Λαγό. Φέρει τον κωδικό 8894 της 18ης Σεπτέμβρη του 2013 και ώρα 14:57:10. Και αυτός ο διάλογος ακούστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. Τον παραθέτουμε για μια ακόμα φορά:

Δεβελέκος: Ναι!

(Κασιδιάρης: …διαρροές…)

Λαγός: Αμα σε πάνε πάνω για καμιά αναγνώριση αυτουνού του μαλάκα…

Δεβελέκος: Ναι.

Λαγός: Δεν τον ξέρεις, δεν τον έχεις δει, εντάξει;

(Κασιδιάρης: Να μην πάει, ρε Γιάννη!)

Δεβελέκος: Εντάξει, εντάξει.

Λαγός: Κάτσε να σου πω κάτι. Εδώ λένε, δεν… εδώ λένε οι υπόλοιποι να μην πας. Μην πας…

(Μιχαλολιάκος: Τι λες τώρα; Είναι ύποπτο.)

Λαγός: Κι εγώ αυτό λέω! Εγώ γι’ αυτό το σκεπτικό είπα να πάει.

(Κασιδιάρης: Αν τον ρωτήσουν…)

Λαγός: Ασ’ το, άσ’ το, Σωτήρη πήγαινε κανονικά, όπως είπαμε…

(Κασιδιάρης: … είναι στα κεντρικά, δεν είναι στη Νίκαια.)

Λαγός: Απλά να ξέρεις ότι δεν τον ξέρεις, τίποτα, εντάξει;…

(Κασιδιάρης: Δεν έχει σχέση με τη Νίκαια…)

Λαγός: Δεν τον γνωρίζεις αυτόν, αν σε ρωτήσουν…

(Κασιδιάρης: Δεν έχει σχέση με τη Νίκαια…)

 Λαγός: …και εσύ ασχολείσαι με… με άλλα πράγματα, ασχολείσαι με τα κεντρικά μας, με το Μέτωπο Νεολαίας, δεν ασχολείσαι ξέρω γω με τη Νίκαια και μ’ αυτά, εντάξει;

Δεβελέκος: Εντάξει, δεν τον ξέρω λοιπόν. Να πάω.

Λαγός: Δεν τον ξέρεις, δεν τον ξέρεις, δεν τον ξέρεις, ναι.

Δεβελέκος: Ναι, έλα γεια.

Απ’ αυτό το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο επιβεβαιώνεται ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα όχι μόνο ήταν σε γνώση της τρόικας Μκχαλολιάκου-Κασιδιάρη-Λαγού, αλλά και ότι η διάπραξή της από τον Ρουπακιά είχε εγκριθεί. Αν ήταν πράγματι αληθής ο ισχυρισμός των νεοαναζιστών της ΧΑ, ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα ποδοσφαιρικής διαμάχης δύο ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο Π. Φύσσας δήθεν δεν ήταν στοχοποιημένος), προς τι η οργάνωση της συγκάλυψης της δολοφονίας και αργότερα η ανάληψη πολιτικής ευθύνης γι’ αυτήν;

Ποια επιλεκτικότητα;

Η εισαγγελέας Οικονόμου, που είναι έμπειρη και κατέχει καλά τα νομικά, αγνόησε προκλητικά όχι μόνο όσα αναφέρουμε για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των νεοαναζιστών να συγκαλύψουν τη δολοφονία, αλλά ολόκληρη την ακροαματική διαδικασία. Το έκανε γιατί, προφανώς, επέλεξε να αθωώσει τους νεοναζιστές εγκληματίες. Στην ανερμάτιστη απαλλακτική της πρόταση ισχυρίστηκε ψευδώς, ότι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου κατέθεσαν ό,τι έμαθαν από τα ΜΜΕ και ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έκαναν επιλεκτική χρήση των ομιλιών του φίρερ και άλλων ηγετικών στελεχών της ΧΑ.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για επιλεκτικότητα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, θα φέρουμε ένα μόνο παράδειγμα. Από το έγγραφο 47 του παραρτήματος 13.3 του Αναγνωστέου 327 (υλικό του φίρερ), που περιλαμβάνει βίντεο με ομιλία του Μιχαλολιάκου στο Σιδηρόκαστρο, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής πρότειναν να προβληθεί ένα μέρος της ομιλίας, από το 02:10 έως το 03:10, που αφορούσε όσα έλεγε ο φίρερ για το δημοσιογράφο Ακη Παυλόπουλο, του ΑΛΤΕΡ τότε. Ιδού η απομαγνητοφώνηση από την αρχή (και όχι από το 2:10 που ζήτησε η πολιτική αγωγή):

«Ξέρετε, λένε, θα έχουμε θύματα. Και του λέω, δεν πειράζει, ας έχουμε θύματα και του γύρισα την πλάτη. Ετσι δεν έγινε; Το θυμάσαι, ήταν δέκα με είκοσι άτομα μπροστά. Τους κοντράρω όσο μπορώ. Οσο μπορώ. Από εκεί και πέρα, προσπαθώ να προστατεύσω κάποια πράγματα. Μήπως και κατορθώσουμε και πετύχουμε πολιτική εκπροσώπηση. Γιατί τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα υπάρχει “συμμορία της ΧΑ“.  (Παρέμβαση από το ακροατήριο: «εγώ διαφωνώ με τον δημοκρατισμό»). Δημοκρατία δεν μπορώ να κάνω. Εχετε τεθωρακισμένα μαζί σου; (Από κάτω: «δεν μπορούμε να το πετύχουμε;»).

Μιλούσα με έναν ήρωα της Κύπρου, τον Ηλία τον Γλετζέ, απόστρατο στρατηγό των καταδρομών, που είναι στην Μοίρα το ’74. Και μου λέει, βρε Νίκο, τι στρατός; Πέντε μοίρες καταδρομών, δύο έχουνε μείνει, μου λέει. Η πρώτη και η πέμπτη, μου λέει. Η δευτέρα είναι επιστρατεύσεως και η άλλη είναι, μου λέει, κάτι υπόλοιπα στα νησιά, που δεν έχουν κάνει τίποτα. Τον διαλύουνε και τον στρατό (Από κάτω: «τον διαλύσανε»). Αλλά πριν τον διαλύσουνε, εγώ στην οικογένειά μου είναι γεμάτη από αξιωματικούς, αλλά έχω το θάρρος να το λέω. Εχουνε ευθύνη και οι αξιωματικοί. Εχουν ευθύνη. Δηλαδή γι’ αυτό το κατάντημα της χώρας έπρεπε να έχουν βάλει φρένο. (Από κάτω: «τους χτυπήσανε»). Τους χτυπήσανε αλλά το ανεχθήκανε. (Από κάτω: «τους χτυπήσανε με τα λεφτά»). Λεφτά, το ξέρω. Τους πήρανε την Γενική Τράπεζα, τους πήρανε το Μετοχικό. Ο αδελφός μου είναι αντιστράτηγος. Ξέρεις τι μέρισμα πήρανε τώρα και καταργείται τελείως; 800 ευρώ για όλο το χρόνο.

(Από κάτω: «πείτε του κυρίου για την συνέντευξη που είχατε δώσει στον Χατζηνικολάου προεκλογικά για τις δημοτικές εκλογές και το χάρηκα πολύ»). Α, με τον Χατζηνικολάου, με είχε βάλει σε ένα κλουβί στο υπόγειο κλπ. (Από κάτω: «πολύ καλά του τα ‘πατε»). Βεβαίως. Και του είπα, δεν θέλεις να με ρωτήσεις. Και μετά με πήρε τηλέφωνο, δεν τα ξέρετε αυτά, δεν τα ξέρετε. (Από κάτω: «όχι, όχι»). Μετά με πήρε τηλέφωνο, διότι τον έκλεισε κάποια μοτοσυκλέτα, και μου λέει: Νίκο, δικοί σου ήταν αυτοί, πήγανε να με σκοτώσουν και δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα και το ‘να και τ’ άλλο, να πούμε.

Οπως και ο Ακης Παυλόπουλος παλαιότερα, ο οποίος με είχε βρίσει και είχανε φύγει τα παιδιά με μοτοσυκλέτες να πάνε εκεί να τα σπάσουνε στο ΑΛΤΕΡ. Ναι, είναι αλήθεια αυτό. (Από κάτω: «Δεν σε βάζουνε εσκεμμένα στα κανάλια»). Και με έβγαλε και μου είπε, κύριε Μιχαλολιάκο, πρέπει να έχω σωματοφύλακες; Νομίζοντας ότι εγώ θα μασήσω, έτσι. Και του είπα: βεβαίως. Και το είπα, του λέω, γιατί είσαι ψεύτης και συκοφάντης και πληρώνεσαι πλουσιοπάροχα από τους εβραίους και τους τραπεζίτες για να λες ψέματα στον ελληνικό λαό. Μετά λοιπόν την εκπομπή, με πήρε τηλέφωνο. Νίκο μου, τι είναι αυτά που είπες; Θα φοβάται και η γυναίκα μου. (Ο Μιχαλολιάκος συνεχίζει γελώντας). Του λέω, άκου, απάντησα αμέσως, δόσ’ μου το τηλέφωνο του σπιτιού σου να την καθησυχάσω. Σαν να του λέω, δώσε μου και την διεύθυνση του σπιτιού σου».

Στο τμήμα που βίντεο που πρότειναν να παιχτεί οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, ακούστηκε μόνο η τελευταία  παράγραφος (από το «Οπως και ο Ακης Παυλόπουλος παλαιότερα» μέχρι το τέλος). Αν η πολιτική αγωγή επέλεγε να ακουστεί το βίντεο από την αρχή, τι θα ακουγόταν στο δικαστήριο;

υ Οτι η ΧΑ επιδιώκει να πετύχει πολιτική εκπροσώπηση και γι’ αυτό κρύβει πράγματα. Ο φίρερ ομολογούσε ότι οι νεοναζιστές της ΧΑ επιδιώκουν να μπουν στη Βουλή για να συγκαλύψουν την εγκληματική τους δράση.

υ Λέγοντας ότι στο κατάντημα της χώρας έπρεπε να βάλουν φρένο οι αξιωματικοί και ότι έχουν σοβαρές ευθύνες επειδή δεν το έκαναν, αναφέρεται σε στρατιωτικό φασιστικό πραξικόπημα.

υ Αναφερόμενος στον Χατζηνικολάου, ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει αν αυτοί που πήγαν να τον σκοτώσουν ήταν βαλτοί χρυσαυγίτες και μην αναφέροντας ότι απάντησε στον Χατζηνικολάου πως η ΧΑ δεν έχει καμιά σχέση, ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν δικοί του και τους είχε στείλει ο ίδιος.

Συνδυάζοντας την έμμεση ομολογία Μιχαλολιάκου για την επίθεση τρομοκράτησης του Χατζηνικολάου με την επίθεση τρομοκράτησης του Ακη Παυλόπουλου, έχουμε την απόδειξη ότι ο φίρερ οργάνωνε επιθέσεις τρομοκράτησης ακόμα και προβεβλημένων δημοσιογράφων, είτε επειδή δεν του έκαναν ερωτήσεις είτε επειδή τον «έβριζαν» (απλώς ασκούσαν κριτική στη δράση των νεοναζιστών).

Δεν υπήρξε, λοιπόν, καμιά επιλεκτικότητα στις προτάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής για τα Αναγνωστέα Εγγραφα. Ο ισχυρισμός της εισαγγελέα Οικονόμου είναι ανυπόστατος. Αντίθετα, επιλεκτικοί ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών στα αποσπάσματα από τα Αναγνωστέα που εισηγούνταν να προβληθούν ή να ακουστούν. Το έκαναν προσπαθώντας να συγκαλύψουν το βαθύ εθνικοσοσιαλιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της δράσης των πελατών τους.

Η ίδια η εισαγγελέας, βέβαια, ξεπέρασε τους πάντες σε επιλεκτικότητα έναντι του αποδεικτικού υλικού που παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να προτείνει την αθώωση των χρυσαυγιτών. Σε επόμενο άρθρο μας θα απαντήσουμε στη θεωρία της εισαγγελέα ότι η ΧΑ είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, ενώ δεν ήταν παρά μια νεοναζιστική συμμορία που χρησιμοποιούσε την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση για να συγκαλύπτει την εγκληματική της δράση.

Γεράσιμος Λιόντος
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια