Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Σ.Α.Ε.Α. από τους εκ του Σώματος προερχόμενους - Έγγραφο της Ένωσης Ν/Α


Θέμα:  «Αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Σ.Α.Ε.Α. από τους εκ του Σώματος προερχόμενους».

Το έγγραφο της Ένωσης έχει αποδέκτες τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ.

Με το Ν.2226/1994 άλλαξε η διαδικασία της μέχρι τότε εισαγωγής σπουδαστών στις Αστυνομικές Σχολές και έκτοτε η εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται με το σύστημα των γενικών (Πανελληνίων) εξετάσεων, σύμφωνα με το Ν.1351/1983.

Με τον ίδιο νόμο καθορίσθηκε και το ποσοστό από το σύνολο των εισακτέων κάθε φορά για τη Σχολή Αξιωματικών, προερχομένων υποχρεωτικά 40% από αστυνομικούς (Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Αστυφύλακες) και το 60% από ιδιώτες.

Με την αλλαγή αυτή του τρόπου εισαγωγής στις αστυνομικές Σχολές, όπως ήταν αναμενόμενο, ‘‘ανέβηκε’’ κατά γενική ομολογία και το μορφωτικό επίπεδο των σπουδαστών.

Με την πάροδο των ετών, κυρίως δε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι σπουδαστές επιλέγουν τις αστυνομικές Σχολές για τις πρώτες προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές Σχολές να απορροφούν από την «αφρόκρεμα» των υποψηφίων, αφού ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τις βάσεις για την εισαγωγή σε αυτές, κυρίως δε για τη Σχολή Αξιωματικών, σε πολύ υψηλά επίπεδα, όχι μόνον για τους ιδιώτες υποψηφίους, αλλά και για τους εκ του Σώματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τις τελευταίες Πανελλήνιες εξετάσεις (2019), η βάση για την εισαγωγή ιδιωτών στη Σχολή Αξιωματικών ήταν τα 18.241 μόρια, για τους υποψηφίους εκ του Σώματος έφθασε τα 18.097 μόρια, ενώ για τη Σχολή Αστυφυλάκων η βάση ήταν τα 16.550 μόρια. Οι νεοεξερχόμενοι από τις Σχολές, Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε επιχειρησιακές Υπηρεσίες πρώτης γραμμής, για τουλάχιστον 2+2 χρόνια, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ.100/2003, ύστερα και από την τελευταία τροποποίησή του.

Στις Υπηρεσίες αυτές, όπως είναι φυσικό, οι Υπαστυνόμοι που προέρχονται από το Σώμα υπερτερούν σε εμπειρία – γνώσεις, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, των συναδέλφων τους που προέρχονται από ιδιώτες. Η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμη για όλους. Πρώτον για τους ίδιους τους εαυτούς τους, αφού θα τους βοηθήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας μια υπόθεση, δεύτερον για τον πολίτη που θα προστρέξει στην αστυνομία και θα έχει την απαίτηση για άμεση ανταπόκριση αυτής, ακόμη και σε πολύπλοκα μη αστυνομικά θέματα και τρίτον για την ίδια την Ελληνική Αστυνομία, που θα έχει έμπειρα στελέχη σαν άμεσους- πρώτους ανταποκριτές ή σαν Αξιωματικούς Υπηρεσίας, που καλούνται να επιληφθούν πολλές φορές σε δύσκολα και πολύπλοκα θέματα.

Κατόπιν των ανωτέρω (εφόσον και ότι δεν υιοθετεί η ηγεσία προγενέστερη πρότασή μας για την εισαγωγή στην Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά και μόνο από τους εκ του σώματος προερχόμενους) πιστεύουμε ότι, προς το συμφέρον της Υπηρεσίας είναι η τροποποίηση της σχετικής διάταξης που προβλέπει το ποσοστό των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, με αύξηση του ποσοστού των εκ του Σώματος προερχομένων σπουδαστών, σε τουλάχιστον 60% των επιτυχόντων, από το 40% που ισχύει σήμερα.

Εξάλλου οι εκ του Σώματος προερχόμενοι σπουδαστές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους εξ ιδιωτών, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, αφού όπως προαναφέρθηκε, οι βάσεις εισαγωγής για τη Σχολή Αξιωματικών για τις δύο κατηγορίες, έχουν πλέον πολύ μικρή διαφορά, με την επισήμανση όμως, ότι οι εκ του σώματος υποψήφιοι, παράλληλα με την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις, εργάζονται συγχρόνως, έχοντας τελικά στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν, τουλάχιστον 9 ώρες λιγότερες ημερησίως, από τους εξ ιδιωτών συναδέλφους τους. Και μόνο για την προσπάθειά τους αυτή, αξίζουν νομίζουμε μιας επιβράβευσης.

Τέλος, η μείωση του ποσοστού των εξ ιδιωτών εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών, δεν τους στερεί το δικαίωμα εξέλιξής τους καθώς οι μη εισακτέοι, εξ αιτίας της μείωσης, θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων και θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις, όσοι το επιθυμούν, τα επόμενα χρόνια, ως αστυνομικοί πλέον.
 
 

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια