Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην ψηφιακή επικοινωνία περνά η ΕΛ.ΑΣ.

Η παραλαβή του συμφωνήθηκε προ πενταετίας και η σύμβαση για τη συντήρησή του, με ετήσιο κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, μόλις προ διμήνου ξεκίνησαν οι
διαδικασίες για την πλήρη ενεργοποίησή του. Ο λόγος για το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών Tetra Sepura που, αν και η αρχική συμφωνία παραχώρησής του υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014, μέχρι σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, υπολειτουργεί.
Τη στιγμή που οργανωμένες μαφίες επιστρατεύουν νέα τεχνολογικά εργαλεία, οι αστυνομικοί «μάχιμων» υπηρεσιών χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες απαρχαιωμένους αναλογικούς ασυρμάτους. Οι συνομιλίες τους υποκλέπτονται όχι μόνο από κακοποιούς και μέλη τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και από ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, που μπαίνουν στη συχνότητα της Αστυνομίας προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
Ανατρέποντας τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας, που επεδίωξε να καταγγείλει τη σύμβαση με τη διαχειρίστρια εταιρεία του Tetra Sepura, κρίνοντάς την «μη συμφέρουσα», οι σημερινοί επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν σε ενέργειες που, όπως εκτιμούν, θα καταστήσουν το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών πλήρως λειτουργικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι έτοιμη προς υπογραφή σύμβαση με τη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος για την αγορά περίπου 2.500 καινούργιων ασυρμάτων, συμβατών με το Tetra Sepura. Το τίμημα της αγοράς αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ και το προσχέδιο της σύμβασης βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμα τη δωρεά επιπλέον 1.000 ασυρμάτων από την εταιρεία. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας την περασμένη Δευτέρα χαιρετισμό στους 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Δράση (πρώην ΔΕΛΤΑ). «Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 3.500 ασυρμάτων», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Το Tetra Sepura παραχωρήθηκε υπό μορφήν δωρεάς στην Ελληνική Αστυνομία κατά το διάστημα που στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρισκόταν ο κ. Βασίλης Κικίλιας. Επειτα από παλινωδίες ετών και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την εγκαταστάτρια εταιρεία, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Τόσκας συμφώνησε στην παραλαβή του. Το ετήσιο τίμημα για τη συντήρηση συμφωνήθηκε στο 1,6 εκατ. ευρώ και η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου του 2018. Την ίδια περίοδο, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: στο τιμόνι του Σώματος βρισκόταν ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, σημερινός γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης) συμφώνησε να αγοράσει 2.000 καινούργιους ασυρμάτους, ενώ η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον την παραχώρηση, υπό μορφήν δωρεάς, επιπλέον 1.000 ασυρμάτων από την ανάδοχο εταιρεία. Αυτό, διότι ήταν οι απαρχαιωμένοι και συχνά κατεστραμμένοι πομποδέκτες που είχε στις αποθήκες της η ΕΛ.ΑΣ. από το 2004 και όχι η έλλειψη σήματος (ραδιοκάλυψη), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά τις παραιτήσεις του κ. Νίκου Τόσκα και του πρώην αρχηγού κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, το διάστημα που ακολούθησε την τραγωδία στο Μάτι, η συμφωνία «πάγωσε» και η νέα ηγεσία του Σώματος αναζήτησε τρόπους να καταγγείλει τη σύμβαση. Στελέχη του υπουργείου έδωσαν το «παρών» σε έκθεση στη Βαρκελώνη, σε αναζήτηση νέου συστήματος επικοινωνιών, ενώ κεραίες που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης ή ξηλώθηκαν δίχως ποτέ να αντικατασταθούν. Το Μάρτιο του 2019, μάλιστα, το αρχηγείο ενημέρωσε τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ότι ως βασικό σύστημα επικοινωνιών θα χρησιμοποιείται το αναλογικό, ενώ το ψηφιακό καθίσταται πλέον βοηθητικό.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, προχωρώντας σε ενέργειες που, όπως εκτιμά, θα καταστήσουν το Tetra Sepura απολύτως λειτουργικό.


Γιάννης Σουλιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια