Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένωση Αθηνών: Εργασιακός μεσαίωνας στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών διαβιβάζει στην ΠΟΑΣΥ, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής την καταγγελία.

Συνάδελφοι,
 

Η τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών που διέπουν το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού (Π.Δ 394/2001), αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προάσπιση του ορθά νοούμενου υπηρεσιακού συμφέροντος και επ’ ουδενί δεν εναπόκειται στην καλή διάθεση του εκάστοτε προϊσταμένου έκαστης Υπηρεσίας. Οι διατάξεις του συγκεκριμένου Π.Δ. είναι πέρα για πέρα σαφέστατες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καταστρατήγησής τους. Οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι με θεσμοθετημένα δικαιώματα και η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να τα σέβεται.
 

Επειδή δυστυχώς παρουσιάζονται περιστατικά καταπάτησης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι να σας διαβιβάσουμε μια σοβαρή καταγγελία συναδέλφου – μέλους της Ένωσης Αθηνών, η οποία υπηρετεί στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πρώην Αρχαιοκαπηλίας) της Υποδ/νσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
 

Συγκεκριμένα, με την αναφορά προς την Ένωσή μας, η συνάδελφος μας γνωρίζει ότι καίτοι εκτέλεσε νυχτερινή υπηρεσία κατά το ωράριο 22:00 – 06:00, διατάχθηκε με γραπτό μήνυμα(!!!) στο κινητό της να εκτελέσει νέα υπηρεσία την ίδια μέρα λήξης της προηγούμενης υπηρεσίας της. Παραθέτουμε αυτολεξεί το μήνυμα: “Είσαι κομμένο αδιάθετο και θα εκτελέσεις υπηρεσία κατά το ωράριο 18:00-24:00”, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 3 και της παρ. 3 του άρθρου 2 του Π.Δ 394/2001 “Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού”. Τυχόν επιχειρούμενη επίκληση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών πέφτει στο κενό, αφού η περιπολία που κλήθηκε να εκτελέσει εκ νέου, ανάγεται στις πάγιες υποχρεώσεις της Υπηρεσίας, ενώ και η επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 1 αναφέρεται σε περιπτώσεις που η ήδη εκτελούμενη υπηρεσία επιβάλλεται να συνεχιστεί μετά την λήξη του καθορισμένου χρόνου εργασίας λόγω της φύσης της ή ειδικών συνθηκών και όχι σε διάθεση για εκτέλεση νέας υπηρεσίας εντός 16 ωρών από την λήξη της προηγούμενης.
 

Κατά την άποψή μας εκτός της κατάφορης παραβίασης του Π.Δ., ο τρόπος ενημέρωσης της συναδέλφου μας για το “κομμένο αδιάθετο” με ένα ψυχρό γραπτό μήνυμα επιδεικνύει και χαρακτηριστικά κυνικότητας εκ μέρους της Υπηρεσίας της.
 

Η συνάδελφός μας δε, εκτέλεσε κανονικά την διαταγή και κατόπιν συνέταξε σχετική αναφορά παραπόνων την οποία και υπέβαλλε ιεραρχικά δια μέσω της Υπηρεσίας της, το αποτέλεσμα της οποίας δεν έχει περιέλθει εις γνώσιν μας μέχρι στιγμής.
 

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων για μεγάλο αριθμό οφειλόμενων Ημερησίων Αναπαύσεων σε Τμήματα της συγκεκριμένης Υποδιεύθυνσης κατά το παρελθόν, οι οποίες εν τέλει  χορηγούνται μετά από  παρεμβάσεις της Ένωσής μας.
 

Η συγκεκριμένη όμως καταγγελία  υπερβαίνει κατά πολύ τα εσκαμμένα. Η καταστρατήγηση των διατάξεων του χρόνου εργασίας έχει ως συνέπεια την καταπόνηση, την  μείωση του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος και της αποδοτικότητας του αστυνομικού προσωπικού,  ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν και την ποιότητα της ζωής του, όπως το ίδιο το Αρχηγείο έχει πολλάκις επισημάνει στις Διαταγές του προς τους Προϊσταμένους των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

 

Τέλος, δηλώνουμε σε αυτούς που παρουσιάζουν τις παρατυπίες τους ως σύννομες, χρησιμοποιώντας αναχρονιστικές μεθόδους τρομοκράτησης των συναδέλφων, οι οποίοι αν μη τι άλλο νομότυπα παραπονέθηκαν για την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ότι θα βρουν μπροστά τους την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και το Νομικό Τμήμα αυτής.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

 

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια