Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Εμφύλιος της Μαφίας του Μαυροβουνίου στα Βλάχικα της Βάρης

Στις 20 Μαΐου του 2017, κάτοικοι της συνοικίας Ζαμπιέλο της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, παρατήρησαν δύο άντρες «που φορούσαν τα κασκόλ ψηλά στο πρόσωπο», όπως
κατέθεσαν, να περιεργάζονται ένα Volkswagen Golf που ήταν παρκαρισμένο σε ανοιχτό χώρο και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Κάτω από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου βρέθηκε μια βόμβα 900 γραμμαρίων, που θα πυροδοτείτο με τηλεχειριστήριο. To Golf ανήκε στον βαρυποινίτη R.Z., ο οποίος είχε αρχίσει να παίρνει άδειες από τη φυλακή τα Σαββατοκύριακα. Για την τοποθέτηση της βόμβας συνελήφθησαν τρία άτομα. Aπόφαση του Δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα, που ζητά την παράταση της κράτησης και βρίσκεται στη διάθεση του VICE, περιγράφει τους τρεις Μαυροβούνιους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Στο ίδιο έγγραφο ως διευθυντής της οργάνωσης κατονομάζεται ο Stevan Stamatovic.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Stamatovic καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης στο αυτοκίνητο και μια σειρά άλλων επιθέσεων. Ήταν φυγάς ήδη από το 2017. Το απόγευμα της Κυριακής έπεσε νεκρός στη διπλή μαφιόζικη επίθεση σε ταβέρνα της Βάρης. Μαζί με τον επίσης Μαυροβούνιο και συνομήλικό του, τον 43χρονο Igor Dedovic, έτρωγαν με τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά τους σε ταβέρνα στα Βλάχικα. Τέσσερα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα μπήκαν στο κατάστημα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους δύο άντρες. Μια σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε στο πόδι τη σύζυγο του ενός. Οι δύο Μαυροβούνιοι ζούσαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, πιθανόν με πλαστά στοιχεία. Το βασικό σενάριο είναι ότι οι εκτελεστές ακολούθησαν τα μέλη των οικογένειών τους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα.
Τα θύματα της Βάρης είναι τα τελευταία του άγριου εμφυλίου μεταξύ των συμμοριών Skaljari και Kavacki, με κοινή καταγωγή τη μικρή πόλη Kotor στη δαντελωτή ακτογραμμή της Αδριατικής, η οποία συγκατελέγεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Ο πόλεμος των δύο φατριών -πήραν τα ονόματά τους από τις συνοικίες της πόλης- λέγεται ότι ξεκίνησε μετά το 2013, όταν κατασχέθηκε στην Ισπανία ένα φορτίο 200 κιλών κοκαΐνης. Η μαφία του Kotor διασπάστηκε κι έκτοτε καταγράφονται δεκάδες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με πεδίο δράσης το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Αυστρία και όπως φαίνεται και την Ελλάδα. Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι οι Stamatovic και Dedovic θεωρούνταν «μεγάλα ψάρια» στον άγριο εμφύλιο του Kotor. Για άγνωστο λόγο, πίστευαν ότι στην Αθήνα ήταν ασφαλείς.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια