Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηράκλειο: Περισσότερες ομάδες «κρούσης» στους δρόμους για τη σύλληψη διαρρηκτών

Το σκυλί της οικογένειας έχει λουφάξει από το  φόβο του. Κινείται διστακτικά μέσα στο σαλόνι, με την ουρά κυριολεκτικά στα σκέλια, όσα τα τρία ντερέκια, τα οποία έχουν εισβάλει στη
μονοκατοικία,  ψάχνουν με άνεση και αποφασιστικότητα. Δεν πτοούνται ακόμα και όταν ο ένας αντιλαμβάνεται ότι παρακολουθείται από τον… big brother. Παραμένει απαθής.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου πιστεύουν ότι πρόκειται για νεαρούς που προέρχονται πιθανότατα από χώρα της κεντρικής- ανατολικής Ευρώπης. Το βίντεο είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς οι νεαροί διαρρήκτες είναι σχεδόν χαλαροί. Συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους. Όσο για το σκυλί, καμία σχέση με… ψέκασμα. Είναι απλά  φοβισμένο.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου έχουν στη διάθεση τους αρκετό υλικό από κάμερες ασφαλείας σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους με καταγεγραμμένα ενσταντανέ από διαρρήξεις σπιτιών εντός και εκτός πόλης. Παρελαύνουν ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι, κανονικοί  ή σωματώδεις, σκουρόχρωμοι ή ανοιχτόχρωμοι.
Κάποιοι  ψύχραιμοι και αποφασιστικοί, εκπέμπουν αέρα «μυημένου», άλλοι αμήχανοι και νευρικοί, φωνάζουν σαν «πρωτάρηδες».   Σε ορισμένες περιπτώσεις το υλικό από τα βίντεο είναι αξιοποιήσιμο, σε άλλες πάλι όχι και τόσο, αν και δίνεται ένα στίγμα σε σχέση με το σωματότυπο και τις κινήσεις των δραστών.
Η γλώσσα του σώματος τελικά αποκαλύπτει πολλά και για τους διαρρήκτες (δεν αρκεί ωστόσο να τους προφυλακίσει).  Οι διαρρήξεις αποτελούν διαχρονικά μεγάλη «πληγή» διότι αγγίζουν ευαίσθητες χορδές. Είναι φρίκη να παραβιάζουν τον ιδιωτικό σου χώρο, να βιάζουν την προσωπική σου ζωή, να λεηλατούν τα υπάρχοντα σου και να σε γεμίζουν με φοβίες. Μία διάρρηξη μπορεί να ανατρέψει δραματικά την κανονικότητα ενός ανθρώπου, μίας ολόκληρης οικογένειας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά.
Τον πολίτη δεν τον «καίει» η ληστεία σε μία τράπεζα, τον πονάει όμως να εισβάλλουν στο σπίτι του.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο τα τελευταία 24ωρα προχώρησαν  σε αλλαγές του σχεδιασμού για τις διαρρήξεις και μάλιστα μία πρώτη ουσιαστική σύσκεψη έγινε την Παρασκευή.
Στο παιχνίδι πέραν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας εντάσσονται δυναμικά και αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών (Άμεση Δράση, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κλπ) με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των μονάδων που θα έχουν την ευθύνη επιτήρησης σε κάθε γεωγραφικό τομέα. Περισσότερες δυνάμεις έξω στους δρόμους, περισσότερες ομάδες «κρούσης» ανά ζώνη, θεατή και αθέατη αστυνόμευση, ενεργοποιημένα αντανακλαστικά, συγκοινωνούντα δοχεία πληροφόρησης, έλεγχοι υπόπτων, μπλοφαρίσματα και τρικλοποδιές.
Παράλληλα τίθενται υπό διακριτική παρακολούθηση …συνήθεις ύποπτοι, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να αποφυλακιστούν και συνεχίζουν τις διαρρήξεις από το σημείο που τις άφησαν… Κάποιοι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα λάθη που τους «έκαψαν». Όμως, όπως έχουμε γράψει, οι διαρρήκτες δεν είναι δύο και τρεις, δεν ανήκουν σε μία ομάδα ή στην ίδια συμμορία.
Είναι διαφορετικών …ταχυτήτων, διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών τρόπων δράσης. Είναι οι «ντόπιοι» (κρητικοί και μη που συνήθως ανακυκλώνονται) αλλά και οι …εισαγόμενοι, αυτοί δηλαδή που θα κάνουν ταξίδι αστραπή στην Κρήτη, θα «χτυπήσουν» καταδρομικά και θα φύγουν από το νησί.


Ευαγγελία Καρεκλάκη


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια