Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο μυστηριώδης ακτιβιστής που αποκάλυψε τζιχαντιστές στη Μόρια, αλλά απελάθηκε

Συνελήφθη τρεις φορές από τις ελληνικές Αρχές στη Λέσβο, κάθισε στο σκαμνί για διακίνηση μεταναστών, αλλά αθωώθηκε, κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στη χώρα και επικίνδυνος για τη δημόσια
ασφάλεια, μέχρι που τελικά απελάθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και όλα αυτά, παρόλο που -όπως υποστηρίζει- έχει βοηθήσει την Αστυνομία να εντοπίσει και να συλλάβει τζιχαντιστές του ISIS που κρύβονταν στη Μόρια με ψεύτικο όνομα, παριστάνοντας τους πρόσφυγες.
Η ζωή του αινιγματικού Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτή της δανέζικης ΜΚΟ Team Humanity, και οι περιπέτειές του με τις ελληνικές αστυνομικές, λιμενικές και δικαστικές Αρχές κρύβουν τόσο μυστήριο που θα ζήλευαν ακόμη και οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ.
Ο 37χρονος Δανός ακτιβιστής με Ιρακινό πατέρα και Μολδαβή μητέρα μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για τα τέσσερα χρόνια ανθρωπιστικής δράσης του στην Ελλάδα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, υποστηρίζει πως απειλήθηκε, κυνηγήθηκε και τελικά εκδιώχθηκε από την Αστυνομία γιατί «μιλάει πολύ» για την κατάσταση στα νησιά, ενώ αποκαλύπτει με ποιον τρόπο βοήθησε την Κρατική Ασφάλεια να συλλάβει εξτρεμιστές στο ΚΥΤ της Μόριας.
sto_kratitirio_tis_astynomias_sti_mytilini.jpg
«Το 2018, συνάντησα στη Λέσβο μια κοπέλα που ήταν πολύ στενοχωρημένη και θυμωμένη, γιατί είχαν συλλάβει τον αδελφό της στη Συρία και τον είχαν στη φυλακή. Ηταν από την πόλη Αλ Μαγιαντίν, όπου είχαν καταφύγει τότε πολλά στελέχη του ISIS και γνώριζε πολλά. Μου είπε πως γνωρίζει άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και βρίσκονται στη Μόρια έχοντας δηλώσει ψεύτικο όνομα. Δεν ήθελε να μιλήσει στις Αρχές γιατί φοβόταν, αλλά εγώ επέμεινα και την έπεισα ότι πρέπει να το κάνει, με την υπόσχεση ότι θα την στηρίξω» είπε και πρόσθεσε: «Απευθύνθηκα στην μυστική Αστυνομία της Δανίας και σε έναν γνωστό μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μου είπαν πως θα ενημέρωναν τα αρμόδια τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ηρθαν από την Αθήνα στη Λέσβο αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας και συναντηθήκαμε για καφέ. Πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα μαζί με αυτή τη γυναίκα. Επί πέντε ώρες ήταν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και της έδειχναν φωτογραφίες. Εδειξε κάποιους και είπε "αυτός έχει δώσει ψεύτικο όνομα. Το κανονικό του είναι αυτό και έχει κάνει φόνο. Ο άλλος έχει δύο γυναίκες, ζει εκεί και έχει κάνει κάτι άλλο". Εγώ δεν έμεινα μέχρι το τέλος, έπρεπε να φύγω. Εμαθα ότι υπέδειξε πολλούς, συνέλαβαν κάποιους. Η κοπέλα αυτή μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αλλά τους τελευταίους 7-8 μήνες έχω χάσει τα ίχνη της».
diasosi_sti_thalassa.jpg
Αυτά συνέβησαν λίγο καιρό μετά την αθώωση του ίδιου και άλλων τεσσάρων εθελοντών -ενός Δανού και τριών Ισπανών- από το Εφετείο Κακουργημάτων Βόρειου Αιγαίου, σε μια πολύκροτη δίκη που πήρε διεθνή δημοσιότητα. Είχαν συλληφθεί από λιμενικούς τον Ιανουάριο του 2016, στο θαλάσσιο όριο μεταξύ της Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, και είχαν κατηγορηθεί για διευκόλυνση εισόδου μεταναστών στη χώρα, καθώς, όπως υποστήριξαν οι λιμενικοί, βρέθηκαν να ρυμουλκούν νύχτα μια βάρκα με 51 αλλοδαπούς, χωρίς αυτοί να βρίσκονται σε κίνδυνο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές. Μετά την αθώωσή του προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Η διασωστική βάρκα της οργάνωσης, που είχε κατασχεθεί τη μέρα της σύλληψης, δεν επιστράφηκε και χρησιμοποιείται όπως λέει ακόμη και σήμερα από το Λιμενικό Σώμα.
Ο ίδιος καλείται συχνά σε εκδηλώσεις οργανώσεων αρωγής στο εξωτερικό για να διηγηθεί την περιπέτειά του και δεν χάνει ευκαιρία να βρεθεί στο βήμα για να καταγγείλει την ελληνική αστυνομία ότι έχει στοχοποιήσει τον εθελοντισμό και την ακτιβιστική δράση. «Δεν κρατάω το στόμα μου κλειστό. Μιλάω πολύ για την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια, για την απουσία των ελληνικών Αρχών και της Ευρώπης, για περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από την Αστυνομία εναντίον ανθρώπων που υποφέρουν» λέει και αποκαλύπτει πως στην πιο πρόσφατη από τις ομιλίες του είχε προβλέψει την επόμενη σύλληψή του: «Στις 3 Οκτωβρίου μιλούσα σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και περιέγραφα όλα αυτά. Στο τέλος τους είπα "φοβάμαι πως θα συλληφθώ πάλι όταν επιστρέψω στην Ελλάδα". Ηταν παρόντες και Ελληνες ευρωβουλευτές. Πέντε μέρες μετά, στις 8 Οκτωβρίου, μπήκα στη λίστα ανεπιθύμητων προσώπων».
sto_eyropaiko_koinoboylio.jpg
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Σαλάμ Αλντίν κατακεραύνωσε τις ελληνικές Αρχές, περιγράφοντας με λεπτομέρεια την περιπέτεια της σύλληψής του στη θάλασσα, της κράτησης και της 18μηνης «ομηρίας» με τα περιοριστικά μέτρα της καταβολής εγγύησης 10.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οπως ισχυρίστηκε, μάλιστα, ο ίδιος και ο ομοεθνής συνεργάτης του ανακρίθηκαν από έναν λιμενικό που δεν μιλούσε αγγλικά (!) και στο τέλος πιέστηκαν να υπογράψουν το κείμενο της κατάθεσης, στο οποίο φέρονταν να έχουν ομολογήσει πως μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ποτέ για την εγγραφή του στον ΕΚΑΝΑ (Εθνικός Κατάλογος Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών), παρά μόνο δύο μήνες μετά, στις 11 Δεκεμβρίου, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Αθήνα. Θα ταξίδευε για τις Βρυξέλες, προσκεκλημένος σε νέα εκδήλωση, στην οποία θα προβαλλόταν και το ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τίτλο «Η ανθρωπότητα στο σκαμνί».
apo_to_ntokimanter_i_anthropotita_sto_skamni_me_protagonisti_ton_idio.jpg
Στο διάστημα που μεσολάβησε, είχε κάνει άλλα τέσσερα αεροπορικά ταξίδια χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς στον έλεγχο διαβατηρίου. Ηταν δύο εσωτερικές πτήσεις Αθήνα - Μυτιλήνη και δύο εξωτερικού, με προορισμό το Βέλγιο και την Ουκρανία.
Ο 37χρονος κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα για 16 μέρες, πέρασε τα Χριστούγεννα στο κρατητήριο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε με εισαγγελική εντολή, με διορία μόλις τεσσάρων ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς κρίθηκε ύποπτος διαφυγής. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποχαιρέτησε την Ελλάδα με ένα live video από τη Μόρια και μια σέλφι από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
i_apohairetistiria_foto_apo_to_aerodromio_mytilinis_tin_paramoni_tis_protohronias.jpg
Σε όσους άφησαν υπονοούμενα και εναντίον του για πιθανή σχέση με εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις, ο 37χρονος απαντά πως είναι «ανοιχτό βιβλίο». «Ολα τα κάνω δημόσια. Βοηθάω ανθρώπους, χρησιμοποιώ το πραγματικό μου όνομα, έχω λογαριασμό στο Facebook, ανεβάζω τα πάντα εκεί. Ημουν πάντα απέναντι στον εξτρεμισμό. Εδωσα πληροφορίες στις Αρχές για ύποπτους τζιχαντιστές. Βοηθάω γυναίκες να έχουν δικαιώματα και να μην είναι υποχείρια των ανδρών, πίνω αλκοόλ, ζω σαν κανονικός Ευρωπαίος πολίτης. Δεν ζουν έτσι οι εξτρεμιστές» είπε και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε το παραμικρό εναντίον μου δεν θα με έδιωχναν από τη χώρα, αλλά θα με άφηναν να σαπίσω στη φυλακή».
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του εκδηλώθηκε ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας και ερώτηση 64 ευρωβουλευτών.
Την ίδια ώρα οι προσπάθειες των δικηγόρων του, Ζαχαρία Κεσσέ και Νικόλαο Καπτανή να πληροφορηθούν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τους λόγους για τους οποίους εγγράφηκε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων προσέκρουσαν σε «τοίχο». Αρχικά τους ζητήθηκε εξουσιοδότηση του εντολέα, η οποία δεν έγινε δεκτή με fax αλλά έπρεπε να σταλεί με courier από τη Μυτιλήνη, κι όταν αυτή έφτασε, συμπληρώθηκε αίτηση για να απαντηθεί σε πέντε εργάσιμες μέρες. Η απάντηση βγήκε μετά την απόφαση απέλασης και ανέφερε πως ο Σαλάμ Αλντίν κρίνεται επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, αλλά η αιτία δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί γιατί είναι διαβαθμισμένο υλικό.
Βασίλης Ιγνατιάδης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια