Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Aνακοίνωση της ΕΑΚΠ για την ΕΥΠΣ Βορείου Αιγαίου


Διαβάστε την ανακοίνωση

Για την αντικαταστατική και απαξιωτική στάση του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την λειτουργία της Ένωσης και τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών. 

Η Ε.Α.Κ.Π. Βορείου Αιγαίου, προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιφέρειάς μας, έχουμε να καταγγείλουμε τα εξής σε σχέση με την στάση και την ενέργειες του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Βορείου Αιγαίου απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης:

             Όσο αφορά το από 07/01 έγγραφο της Ένωσης σχετικά με τις προτάσεις της για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν αποτελούν ομόφωνη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. ώστε να κατατεθούν προτάσεις από όλα τα μέλη του και τις παρατάξεις που το απαρτίζουν.

Εκτός αν, κατά την προσφιλή τακτική του προεδρείου, πραγματοποιήθηκε χωρίς την «ενοχλητική», για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, παρουσία της Ε.Α.Κ.Π. 

Γνωρίζουν πολύ καλά οι συνάδελφοι που αποτελούν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ένωσής μας και τις θέσεις μας και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην καταγγελθεί οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται εις βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων και εις βάρος της πυρασφάλειας της χώρας.

Θα λέγαμε ότι είναι απορίας άξιο, αν δεν είχε από καιρό αποκαλυφθεί η υποκριτική στάση τους, πως οι προτάσεις που υποβάλουν δεν έχουν καμία σχέση με το πλαίσιο αιτημάτων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης και μάλιστα και με τη δική τους ψήφο.

             Η παράταξή μας ουδέποτε συμμετείχε στο Δ.Σ. της 10ης Δεκεμβρίου το οποίο και αποφάσισε συμμετοχή της Ένωσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καλλονής Λέσβου. Ούτε έδωσε ποτέ την συγκατάθεσή της και για την τοποθέτηση  του προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Συνεπώς η απόφαση αυτή και κάθε άλλη ενέργεια που στοχοποιεί τους εξαθλιωμένους,  ποτέ δεν πάρθηκε ή έγινε με την συναίνεση της παράταξή μας και ούτε υπήρχε ποτέ περίπτωση να συμφωνήσουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που δεν εκφράζουν την αλληλεγγύη μας ως εργαζόμενοι, στους βίαια διωκόμενους από τις πατρίδες τους πρόσφυγες και δεν καταδικάζουν και τα αίτια της προσφυγιάς.

Η θέση μας σ' αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων από τα  νησιά, και η  μεταφορά τους σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διαφωνούμε κάθετα με τον διαχωρισμό πρόσφυγες- μετανάστες γιατί θεωρούμε ότι η πείνα, η εξαθλίωση και η αδυναμία κάλυψης βασικών ανθρωπίνων αναγκών που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, είναι από τις χειρότερες μορφές βίας που αναγκάζουν τον κόσμο να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Τέλος καταδικάζουμε και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επεμβάσεις των Νατοϊκών συμμάχων μας σε ξένες χώρες.

Όσο αφορά την μη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. ο λόγος είναι ότι για άλλη μια φορά δεν προσκλήθηκε η παράταξή μας, αλλά μάθαμε κατόπιν εορτής για την διεξαγωγή του μέσα από την ανακοίνωση πρόσκλησης στην συγκέντρωση.

Παρόλο που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί η πρακτική του προεδρείου να αποκλείει την Ε.Α.Κ.Π. από τα διοικητικά συμβούλια και επανειλημμένα έχει συμφωνηθεί να προηγείται συνεννόηση με τα μέλη του Δ.Σ. και κατόπιν ενημέρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω και των δυσκολιών που υπάρχουν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός.

Η τελευταία φορά που στάλθηκε πρόσκληση για διοικητικό συμβούλιο ήταν τον Αύγουστο, χωρίς πάλι να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Ε.Α.Κ.Π.,  τρείς ημέρες πριν την διεξαγωγή του και μάλιστα ημέρα που δεν υπήρχε δρομολόγιο προς την Μυτιλήνη.

Στην ουσία  το προεδρείο έχει μετατρέψει μία Ένωση με περιφερειακό χαρακτήρα, που συμπεριλαμβάνει την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Λήμνο και την Ικαρία, σε σωματείο Νομού, αφού για ψηφοθηρικούς λόγους και συνειδητής αδιαφορίας για τα γενικότερα προβλήματα των μελών της, επιλέγει να ασχολείται για αποπροσανατολιστικούς λόγους με θέματα πολιτικής σκοπιμότητας και μόνο, πάντα στα στενά όρια του νησιού της  Μυτιλήνης.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού μετέτρεψαν χωρίς κανένα ηθικό πρόβλημα, μία Ένωση που από το ξεκίνημά της είχε αγωνιστικές παρακαταθήκες, αγωνίζονταν για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα μέλη της σε όλα τα νησιά της περιφέρειας και έδινε λύσεις, σε ένα όργανο δημοσίων σχέσεων και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. 

Αξίζει να βγάλουν οι συνάδελφοι συμπεράσματα και για το ρόλο του προεδρείου της Ομοσπονδίας μας που παρόλο που έχει ενημερωθεί για αυτές τις αντικαταστατικές ενέργειες, το «ανεξάρτητο» προεδρείο της Ένωσης συνεχίζει να απολαμβάνει της σκανδαλώδους ανοχής από την παράταξη της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που αποτελεί το προεδρείο της ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στήριξης που απολαμβάνει ήταν και η εσπευσμένη επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδίας στην Μυτιλήνη, μόνο και μόνο για να στηρίξει το προεδρείο της Ένωσης σχετικά με την διαμαρτυρία του για την διάθεση του περιπολικού της Π.Υ. Μυτιλήνης που έδρευε στο κολαστήριο της Μόριας.

Γιατί κοινή τους προσπάθεια ήταν να αναζητήσουν οι πυροσβέστες της Μυτιλήνης την αιτία των προβλημάτων τους στην παρουσία των προσφύγων και όχι στην κυβερνητική πολιτική που ταλαιπωρεί και τους πυροσβέστες αλλά και τους πρόσφυγες. 

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας όμως που έκανε τόσο μεγάλο ταξίδι για το περιπολικό της Μόριας, δεν βρήκε τον δρόμο για το  άλλο «κολαστήριο» αυτό της Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης όπου επί 2,5 χρόνια οι συνάδελφοι μας που μετατέθηκαν εκεί, όπως αποκαλύφθηκε μετά από παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. με αφορμή σχετικό δημοσίευμα και πιστοποιήθηκε και από τις απαντήσεις αρμόδιων υπουργών και του Α.Π.Σ., ζούσαν τον δικό τους εφιάλτη μέσα από την διαρκή απειλή για την υγεία και την ίδια τους την ζωή, αφού διαβιούσαν σε άθλιες και ετοιμόρροπες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Εν κατακλείδι αντιλαμβανόμαστε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δ.Σ. της Ένωσης, εκλεγμένη με το  καμουφλάζ των «ανεξάρτητων», όχι μόνο δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανένα εργασιακό μας δικαίωμα, αλλά συναγωνίζεται επάξια και το προεδρείο της ομοσπονδίας για το ποιος καλύτερα θα στρώσει το χαλί στην κυβέρνηση, ώστε ευκολότερα και με τις ευλογίες των εκπροσώπων των εργαζομένων να περάσει αυτό το εντελώς αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Αλήθεια δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για όλα αυτά που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ανεπανόρθωτες ανατροπές που πρόκειται να φέρει στο σύνολο των υπαλλήλων στο Π.Σ.

Αυτοί που αποφασίζουν και πραγματοποιούν ένστολες διαμαρτυρίες ενάντια στους πρόσφυγες, τώρα που διακυβεύεται το εργασιακό μας μέλλον και απειλείτε με μεγαλύτερη αποσάθρωση γενικότερα η οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της ανταποδοτικότητας, γιατί δεν τολμούν να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις; 

Μάλλον και προς κύρωση των καταγγελιών μας φαίνεται ότι συμφωνούν κιόλας, αφού μέσα στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται ακόμα και το σπάσιμο του αμετάθετου, κάτι που διακαώς επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση αλλά δεν θα μπορούσε χωρίς την πολύτιμη βοήθεια «πρόθυμων» μέσα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.

    Όλοι φυσικά αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό που υπάρχουν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τη δυνατότητα που δίνει σε κάποιον ομοιόβαθμο να καταλάβει την θέση κάποιου που έχει συμπληρώσει (6) έτη στον τόπο συμφερόντων του. 

Πολύ εύκολα και με τις ευλογίες του σωματείου μας θα γίνουμε και εμείς «πρόσφυγες» στον τόπο μας γυρνώντας με μια βαλίτσα στο χέρι και με τις οικογένειές μας ανά την επικράτεια, όταν θα ανοίξουν και νέες υπηρεσίες τύπου Fraport και για τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια της χώρας και για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου. Όταν θα κατανέμεται η δύναμη των υπηρεσιών του Π.Σ. σύμφωνα με τις στατιστικές των συμβάντων και όταν θα κλείνουν πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια ανά την επικράτεια, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που θα είναι το επόμενο βήμα μετά την ψήφιση του Νόμου.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους αλλά και γενικότερα όλους τους φορείς του ελληνικού λαού,  να μελετήσουν με ιδιαίτερη προσοχή το 10σελιδο ενημερωτικό σημείωμα της Ε.Α.Κ.Π. που έχει αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας και όλα τα Μ.Μ.Ε. και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ( eakp.gr ), όπου εκεί μέσα θα εντοπίσουν όλα όσα σχεδιάζονται σε βάρος της πυροπροστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, αλλά αποκρύπτουν όμως με προκλητικό τρόπο οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι εκτός από τον ενημερωτικό χαρακτήρα που έχει αυτό το σημείωμα, θα  χρησιμεύσει και για να βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από τους πυροσβέστες για τις ηγεσίες στα συνδικαλιστικά όργανα, όπου μέσα από την εκκωφαντική σιωπή τους και την κάλυψη που δίνουν στην κυβέρνηση, βάζουν πλάτη στην προσπάθεια της να περάσει όλα αυτά τα μέτρα εις βάρος μας.

      ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια