Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2001: Βόμβα με στόχο τον Βασίλη Μιχαλολιάκο

Τα κίνητρα των βομβιστών, που το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου 2001 προσπάθησαν να σκοτώσουν με τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Μιχαλολιάκο
στον Πειραιά, δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που με την πρώτη ματιά παρέπεμπε στην «17 Νοέμβρη», ούτε τεκμηριώθηκε το ενδεχόμενο να οργανώθηκε από πολιτικό αντίπαλο του βουλευτή, υπόνοια που εξέφρασε ίδιος.
Εκείνο το βράδυ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος επέστρεφε από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ραδιοφωνικού σταθμού της Eκκλησίας, μαζί με τον αδελφό του Κυριάκο και την κόρη του Κατερίνα. Μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Δεληγιώργη 119-121, έγινε η έκρηξη της βόμβας.

Ο βουλευτής γλίτωσε από θαύμα, καθώς «είχε κάνει το βήμα που τον έσωσε», όπως έλεγαν αργότερα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πρόλαβε να μπει στην είσοδο της πολυκατοικίας όταν πυροδοτήθηκε η βόμβα, που ήταν τοποθετημένη σε σακούλα και κρεμασμένη πάνω από ένα σταθμευμένο «παπάκι», το οποίο είχε κλαπεί πέντε μήνες νωρίτερα από του Ζωγράφου. Από την έκρηξη ο Βασίλης Μιχαλολιάκος τραυματίστηκε στο πρόσωπο, το στήθος και τα πόδια, ενώ καταστράφηκαν δυο αυτοκίνητα και πολλές τζαμαρίες στα γύρω σπίτια. Ελαφρά τραυματίστηκε ο αδελφός του, ενώ η κόρη του δεν έπαθε τίποτα.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα που έμενε στην απέναντι πολυκατοικία υπέστη σοκ και πέθανε την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο. Ο 49χρονος βουλευτής της Nέας Δημοκρατίας υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Όταν συνήλθε, κατέθεσε ότι είδε δύο άνδρες πάνω σε ένα δίκυκλο και ένας απ’ αυτούς είπε: «Tώρα, πυροδότησε».
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων πιο πολύ θόλωναν παρά ξεκαθάριζαν την εικόνα της βομβιστικής επίθεσης. Από τον τύπο και τη συνδεσμολογία της βόμβας, εκρηκτική ύλη συμπιεσμένη σε γκαζάκι, όπως και από άλλα ευρήματα, οι αστυνομικοί και τα μέλη κλιμακίου της “Scotland Yard” που συμμετείχαν στις έρευνες αμφισβήτησαν την προέλευση της επίθεσης από τη «17 Nοέμβρη», αλλά και οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Η επιβεβαίωσή τους ήρθε έξι μήνες αργότερα, όταν η οργάνωση σε προκήρυξή της, που βρέθηκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 245, ύστερα από ανώνυμο τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αποποιήθηκε την επίθεση εναντίον του Βασίλη Μιχαλολιάκου, υποστηρίζοντας ότι έγινε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ανέφερε ότι η δολοφονική επίθεση έγινε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την ψήφιση του τρομονόμου και την αποδοχή του από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Χαρακτήριζε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως «γνωστό υπαλληλάκο των Αμερικάνων» και τον αποκαλούσε ειρωνικά «κύριο Γκόλντον».
Όταν τον Ιούνιο του 2002 η οργάνωση «17 Nοέμβρη» εξαρθρώθηκε, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος εξέτασαν τον Σάββα Ξηρό και τον Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με την απόπειρα κατά του Μιχαλολιάκου. Και οι δύο απάντησαν ότι η οργάνωση δεν είχε καμία σχέση. Το επιχείρημά τους ήταν ότι εάν ήθελαν να τον σκοτώσουν, είχαν και τα 45άρια!
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 ο ίδιος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε αναφέρει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ότι «ηθικός αυτουργός της βομβιστικής επίθεσης ήταν πολιτικός αντίπαλός του στον Πειραιά», ζητώντας μάλιστα να ληφθούν εναντίον του μέτρα από την ηγεσία του κόμματος. Όμως δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα, προφανώς για να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί στον εσωκομματικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2006, η βομβιστική επίθεση σε βάρος του Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος ήταν πλέον υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν ήταν έργο τρομοκρατών. Ανέφερε ακόμη ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας επέμενε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, παρά το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας, που είχε στόχο τον βουλευτή, ήταν επαγγελματίες εκτελεστές του κοινού εγκλήματος. Ωστόσο οι έρευνες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια