Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1983: Ο πιο “διάσημος” διαρρήκτης στα χέρια της Ασφάλειας


Ήταν ντυμένος στην «τρίχα», με κοστούμι, γραβάτα και καλογυαλισμένα παπούτσια. Ποιο μυαλό μπορούσε να τον υποψιαστεί, βλέποντάς τον να μπαίνει σε μια πολυκατοικία μέρα – μεσημέρι; Κι
όμως, ο Γεράσιμος Περδικάρης έγινε για σχεδόν μια δεκαετία ο «πονοκέφαλος» της Χωροφυλακής.
Έστηνε αυτί στις πόρτες και «άνοιγε» τα διαμερίσματα μόνο όταν έλειπαν οι ένοικοι, «ξαλαφρώνοντάς» τα από κοσμήματα, τιμαλφή και μετρητά. Εάν ήταν μέσα και τον αντιλαμβάνονταν, προφασιζόταν ότι έψαχνε κάποιο ανύπαρκτο πρόσωπο, ζητούσε ευγενικά συγνώμη και έφευγε.
Ήταν παλιάς «κοπής» διαρρήκτης και δεν είχε βάψει ποτέ τα χέρια του με αίμα. Ούτε κουβαλούσε όπλο ή μαχαίρι. Μόνο δύο διαρρηκτικά εργαλεία. Μια φορά που μπήκε σε ένα σπίτι στην Κυψέλη, είδε ένα μωρό να κοιμάται, κατάλαβε ότι οι ένοικοι ήταν φτωχοί και άφησε και 25 χιλιάρικα από την τσέπη του! Σε μια άλλη περίπτωση, στην Καλλιθέα, βρήκε στο διαμέρισμα μια έγκυο γυναίκα, η οποία πανικοβλήθηκε. Της είπε ότι ήταν υδραυλικός που είχε καλέσει κάποιος από την πολυκατοικία επειδή είχε σπάσει ένας σωλήνας και έφυγε χωρίς να κλέψει τίποτα.

Ο Γεράσιμος Περδικάρης άρχισε την «καριέρα» του το 1975, σε ηλικία 28 χρόνων, όταν διέρρηξε ένα διαμέρισμα στα Κάτω Πετράλωνα. Ούτε και ο ίδιος θυμόταν πόσα σπίτια είχε αδειάσει έως τις 23 Ιανουαρίου 1983, οπότε και παραδόθηκε στην Αστυνομία! Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Προαστίων, όπου οδηγήθηκε, μίλησαν στην αρχή για εκατό διαρρήξεις -τόσες περίπου θυμόταν και ομολόγησε ο ίδιος- που στην πορεία των ερευνών έγιναν σχεδόν πεντακόσιες και τελικώς κατηγορήθηκε για περισσότερες από διακόσιες!
Χτυπούσε πάντα πρωί, με στόχο διαμερίσματα σε καλές και αριστοκρατικές γειτονιές, με «μέντορά» του τον Κώστα Βρυνιώτη, αδελφό γνωστής τραγουδίστριας, με τον οποίο μοιράζονταν τα κέρδη από τους κλεπταποδόχους. Εκείνος του υποδείκνυε τους «στόχους» και φυλούσε τσίλιες. Ο Περδικάρης, αφού κολλούσε το αυτί του στην πόρτα και βεβαιωνόταν ότι οι ένοικοι έλειπαν, έσπαγε τις κλειδαριές με λοστό και έμπαινε μέσα. Μόνο από το σπίτι του ζωγράφου Γιώργου Σικελιώτη -ο οποίος δεν είχε καταγγείλει τη διάρρηξη- είχε κλέψει χρυσές λίρες και μετρητά αξίας πέντε εκατομμυρίων δραχμών!

Έως την ημέρα που παραδόθηκε μετανοημένος, ο Περδικάρης γλέντησε τη ζωή του, στα μπουζούκια και τα καμπαρέ της Τρούμπας, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες τον ήξεραν ως τον… αστυνόμο Σταματελόπουλο της Δίωξης Ναρκωτικών! Μάλιστα ένα βράδυ που έγινε φασαρία, τράβηξε περίστροφο για να σταματήσει δύο Αιγύπτιους ναυτικούς που είχαν έρθει στα χέρια, για τα «μάτια» μιας γυναίκας! Ήταν ένα από τα πέντε που είχε κλέψει από σπίτια αστυνομικών τα οποία είχε διαρρήξει! Όταν λίγο αργότερα έφτασαν οι… «συνάδελφοί» του από την Άμεση Δράση, συστήθηκε και τους υπέδειξε τους δράστες, λέγοντας ψύχραιμα: «Αυτοί είναι, πάρτε τους μέσα»! Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
Ο Γεράσιμος Περδικάρης ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Πριν μπλέξει με την παρανομία έκανε διάφορες δουλειές, από σερβιτόρος μέχρι ναυτικός και δεν είχε προκαλέσει ποτέ προβλήματα. Κι ενώ είχε στρώσει τη ζωή του, δουλεύοντας ως ξενοδοχοϋπάλληλος, η γνωριμία του με τον Κώστα Βρυνιώτη τον οδήγησε στα μονοπάτια της παρανομίας.

Από τη μέθοδο που ακολουθούσε, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι τον «βάφτισαν» ο… αυτιάς! Με τον καιρό έφτιαξε το παρουσιαστικό του, με σικ ντύσιμο που δεν παρέπεμπε σε διαρρήκτη και επενδύσεις σε ακίνητα και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο συνεργός του τον «έριχνε» μονίμως στη μοιρασιά. Εξόπλισε το σπίτι του στον Κολωνό με ακριβά έπιπλα, αγόρασε στο όνομα της συζύγου του μια βίλα στην Κινέττα, άλλαξε τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα και άνοιξε καφέ – εστιατόριο στην γειτονιά του.
Ο Βρυνιώτης δεν πρόσεχε πολύ όταν ήθελε να «σπρώξει» στην πιάτσα τα κλοπιμαία. Και αυτό το λάθος τον έριξε κατ’ ευθείαν στα χέρια των αστυνομικών στις 9 Ιανουαρίου 1983, όταν προσπάθησε να τους πουλήσει ένα περίστροφο, που είχε κλαπεί από συνάδελφό τους! Στην πολυτελή εξοχική του κατοικία στο Μεγάλο Πεύκο βρέθηκαν όπλα, σφαίρες, ακόμη και πλάκες χρυσού, συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δραχμών.
Μετά από ανάκριση υπέδειξε τον Γεράσιμο Περδικάρη ως δράστη της κλοπής. Στο μεταξύ ο «αυτιάς» είχε καταφύγει στο νησί του, την Κεφαλονιά. Και εκεί, απομονωμένος στο κτήμα του πατέρα του στο Ληξούρι, αποφάσισε, με τη φώτιση του Θεού όπως είπε ο ίδιος, να παραδοθεί. Στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Προαστίων ομολόγησε τα πάντα -όσα τουλάχιστον θυμόταν!- και επέστρεψε χρυσαφικά αξίας 45 εκατομμυρίων δραχμών που δεν είχε προλάβει να παραδώσει για πούλημα στον Βρυνιώτη.

Είπε ότι είχε αποφασίσει να αλλάξει ζωή, αρκετούς μήνες πριν συλληφθεί ο κλεπταποδόχος. Μάλιστα είχε πιάσει δουλειά ως μάγειρας σε ένα εστιατόριο στην εθνική οδό.
Ο Γεράσιμος Περδικάρης καταδικάστηκε ένα χρόνο αργότερα σε κάθειρξη 17 ετών. Άσκησε έφεση, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διατήρησε την ίδια ποινή, παρά τη μεταμέλειά του και ότι είχε παραδοθεί μόνος του, αναγνωρίζοντας τα εγκλήματά του.
Στα χρόνια που έμεινε στη φυλακή πέρασε από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα. Από τον Κορυδαλλό, την Χαλκίδα και τα Ιωάννινα, μέχρι τη Νέα Αλικαρνασσό και την αγροτική στην Αγιά Χανίων. Υπήρξε υπόδειγμα κρατουμένου και έκανε μεροκάματα στα χωράφια, για να βγει μια ώρα αρχύτερα. Και πράγματι, λίγο πριν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια κράτησης, αποφυλακίστηκε στα τέλη του 1992. Αφιέρωσε τη ζωή του στο κήρυγμα του Θεού στην Εκκλησία της Πεντηκοστής, προσπαθώντας να εξαγνίσει τις παλιές αμαρτίες.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια