Αλλαγή στην «ανθρωπογεωγραφία» των φυλακών – Σχεδόν το 1/4 διακινητές λαθρομεταναστών

Από τους σχεδόν 11.000 κρατούμενους στις φυλακές της χώρας, το 1/4 είναι διακινητές λαθρομεταναστών και εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί το 2020 θα ξεπερνούν τους 3000.
Τα στοιχεία αυτά που παρουσιάζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, δείχνουν την αλλαγή στην «ανθρωπογεωγραφία» των φυλακών, που προφανώς συνδέεται με την «έκρηξη» στις ροές μεταναστών προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό όπως σημειώνει «σχεδιάζουμε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου η συγκεκριμένη κρατούμενοι να κατανεμηθούν με ορθό τρόπο μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωπαΐκής ένωσης και να εκτίσουν την ποινή του σε φυλακές του εξωτερικού.»
Αναφερόμενη η κ. Νικολάου στον Κορυδαλλό λέει πως «είχε γίνει το αρχηγείο των πιο σκληρών κακοποιών. Είχαν δημιουργήσει συμμορίες και ήλεγχαν την φυλακή.».
Προκειμένου να αλλάξει αυτό το «καθεστώς», μέχρι στιγμής, όπως αποκαλύπτει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν μετακινηθεί από το συγκεκριμένο Σωφρονιστικό Κατάστημα σε άλλα της περιφέρειας 313 σκληροί κακοποιοί.
Σημειώνει επίσης ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Γραμματείας αποτελεί η αυστηροποίηση του καθεστώτος μεταγωγής των κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να σταματήσουν οι αποδράσεις οι οποίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπέρασαν τις 200.


Πηγή: dikastiko.gr με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»